TUGA POVEZALA TRI GRADA - Kikindu, Vranje i Kuršumliju (FOTO)

R. Š.

24. 06. 2022. u 15:17

POGIBIJA dvojice Kikinđana u Vranju i Kuršumliji tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. godine stvorila je trajno prijateljstvo ova tri mesta.

ТУГА ПОВЕЗАЛА ТРИ ГРАДА - Кикинду, Врање и Куршумлију (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Do sada se ogledalo u zajedničkom obeležavanju godišnjice bombardovanja, a sada bi trebalo da donese i druge oblike saradnje i još konkretnije poveže stanovnike sa severa i juga naše zemlje. Da bi definisali buduće povezivanje, u Kikindi su se sastali predstavnici ovog grada sa kolegama iz Vranja i Kuršumlije. Najpre su položili vence na spomenik „Tuga” u centru Kikinde, podignut Kikinđanima poginulim i nestalim tokom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

- Inicijativa je potekla od Udruženja ratnih vojnih veterana da pokušamo da razvijemo još bolje i kvalitetnije odnose. Tuga nas je povezala, ali smatramo da ima prostora i da sarađujemo. Mislimo da možemo da odredimo jedan datum i da se svake godine okupljamo u drugom gradu, da razmenjujemo kulturne, obrazovne, sportske i druge sadržaje. Naše prijateljstvo može da preraste i u bratimljenje – naveo je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Dejan Lović, zamenik predsednika opštine Kuršumlija, smatra da bi đaci iz Kikinde trebali redovno da dolaze na ekskurzije u ovaj kraj i vide jedinstvenu Đavolju varoš, a odrasli da se odmaraju u jednoj od tri banje na ovom području, Prolom, Lukovskoj ili Kuršumlijskoj banji.

- Imamo izuzetne kapacitete u turizmu i mislim da na tom polju treba da baziramo saradnju – rekao je Lović.

Sport, kultura i turizam su oblasti u kojima se najbrže može ostvariti kvalitetna saradnja, smatra i Gradimir Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Vranja:

- Od naše južne srpske kapije do kikindske severne kapije ima oko 500 kilometara, ali to ne treba da bude prepreka za čvrstu saradnju. Iz Kikinde potiče mnogo znamenitih pesnika, književnika i drugih znamenitih ljudi, a i mi u Vranju imamo Boru Stankovića i druge ljude koji su doprineli srpskoj kulturi. Kikinda je grad dobrih ljudi, a Vranje je grad sa dušom i mislimo da možemo da kvalitetno sarađujemo. Povezala nas je tragedija, ali mimo toga Kikinda je poznata u Vranju, jer nema kuće koja nije pokrivena crepom iz „Toze Markovića”. Možemo da sarađujemo u sportu, kulturi i turizmu - rekao je Jovanović.

TRAGIČNI JUNACI

Tri grada povezuje smrt dvojice Kikinđana, starešina Vojske Jugoslavije Miodraga Gladiševa, koji je poginuo u Kuršumliji prvog dana NATO bombardovanja naše zemlje i Željka Alara, koji je život izgubio u Vranju. Sva tri mesta su im neizmerno zahvalna što su dali živote za odbranu svoje zemlje i naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru