UMETNOST KOJA SPAJA: U Kraljevu završen festival umetnosti "Maglič"

G. ĆIROVIĆ

07. 06. 2022. u 10:52

KONCERTOM internacionalnog „Barcelona džipski balKan orkestra“ na Trgu srpskih ratnika u centru Kraljeva, spuštena je zavesa na ovogodišnji, tradicionalni Festival umetnosti „Maglič“.

УМЕТНОСТ КОЈА СПАЈА: У Краљеву завршен фестивал уметности Маглич

KC Ribnica

Pred par hiljada Kraljevčana, „Barcelona džipski balKan orkestar“ koji spaja muziku Balkana, Bliskog istoka i Mediterana, priredio je nastup sa puno pozitivne energije i emocija potvrđujući status jednog od najpopularnijeg svetskog muzičkog sastava ovog žanra.

- Muzika je svima razumljiv jezik, a mi želimo da publici prenesemo sve ono što je lepo u balkanskoj muzici i tako pokažemo da Balkan ima puno lepih strana. Zaista je bilo sjajno svirati za kraljevačku publiku – poručio je Ivan Kovačević, kontrabasista orkestra.

KC Ribnica

Publika na koncertu Barcelona džipsi balKan orkestra u Kraljevu

U organizaciji ovdašnjeg Kulturnog centra „Ribnica“, tokom festivala kojim je zvanično počelo kulturno leto u gradu na Ibru, održana je i izložba „Iz dnevnika 2018-2022. Nezavršeno Neimenovano Neklasifikovano“ umetnika Lazara Balšića, radionica „Pačvork bez igle i konca“ i pozorišna predstava za decu „Kako je Nikola dobio brata”.

Uz nastup „Barcelona džipsi balKan orkestra“ i koncert „Srpske dvorske muzike” u izvođenju ansambla „Čuvari tradicije“, najviše pažnje pobudila je promocija istorijsko-edukativnog stripa „Sjaj i senka Nemanjića“, autora Dragana Tomovića Gorana Milutinovića.

KC Ribnica

Promocija stripa "Sjaj i senka Nemanjića"

Ovom prilikom publika je mogla da vidi prve dve sveske „Nemanja“ i „Carigrad“, koje opisuju događaje od rođenja Stefana Nemanje do njegovog povratka iz zatočeništva u Carigradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PEČAT VEKOVNOM PRIJATELJSTVU: Izložba „Kraljevo u srpsko-francuskim vezama“ povodom imendana grada na Ibru (FOTO)