GRADONAČELNIK BAKIĆ: Ostvarenje prošlogodišnjeg budžeta put za planiranje budžeta Grada Subotice u narednim godinama

Novosti online

02. 06. 2022. u 15:21

NA dvadeset i trećoj sednici Skupštine grada Subotice, održanoj danas u Velikoj većnici Gradske kuće, među 64 tačke dnevnog reda, koliko ih je ukupno usvojeno, odbornici su sa 52 glasa „za“ i jednim „protiv“ doneli Odluku o konsolidovanom završnom računu Grada Subotice za 2021. godinu.

ГРАДОНАЧЕЛНИК БАКИЋ: Остварење прошлогодишњег буџета пут за планирање буџета Града Суботице у наредним годинама

Foto: Strahinja Babović

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se medijima nakon donošenja te odluke, istakao da se oprezan i realan pristup planiranju gradskog budžeta za 2021. godinu pokazao kao ispravan i da je to, kako je rekao, omogućilo da se prevaziđu sve poteškoće nastale u 2020. godini i da se odgovorno i nesmetano vodi politika preuzimanja i izmirivanja obaveza u toku 2021. godine.

- Pored pandemije virusa korona, oprezni u planiranju budžeta Grada Subotice bili smo i zbog ekonomske i energetske krize, kao i zbog povećanja cena i na tržištima energenata i građevinskog materijala. I pored svih tih poteškoća i problema koje smo imali tokom 2021. godine, uspeli smo da napravimo niz istorijskih rezultata na brojnim pozicijama, u raznim oblastima, i to bi trebalo da nam bude put kako da u narednim godinama planiramo gradski budžet - kazao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da je, pored opreznosti i realnosti, najbolji pokazatelj dobro planiranog budžeta procenat ostvarenja prihoda od planiranog obima budžeta.

- Budžet grada Subotice je u toku 2021. godine raspolagao sa sredstvima u visini od 7,43 milijarde dinara, što predstavlja 98,32 odsto planiranog obima za 2021. godinu, a što je za 9,95 odsto više sredstava u odnosu na raspoloživa sredstva budžeta u 2020. godini. Tekući prihodi budžeta ostvareni su u visini od 6,66 milijardi dinara, što je 96,86 odsto ostvarenja u odnosu na godišnji plan. U strukturi tekućih prihoda najznačajniji su prihodi od poreza na dohodak koji u ukupnim prihodima budžeta učestvuju 41,53 odsto, što je u odnosu na 2020. godinu povećanje za 26,01 odsto. To pokazuje da su subotički privredni subjekti prebrodili ekonomsku krizu izazvanu kovidom 19 i da su uspeli da očuvaju radna mesta naših zaposlenih sugrađana - kazao je Bakić.

Istakao je da je, kada je reč o istorijskim rezultatima budžeta za 2021. godinu, ponosan i na činjenicu da su pored finansiranja tekućih obaveza uspešno izmirene i prenete obaveze iz prethodog perioda.

- Dobar primer za to je izmirena obaveza po ugovorima za pribavljenu vojnu imovinu: deset rata za kasarnu ’Kosta Nađ’ i 22 rate za Dom vojske. Dugovanje gradskog budžeta za kupljenu vojnu imovinu u iznosu od 210 miliona dinara je izmireno u celosti i primljenom pismenom potvrdom od Republičke direkcije za imovinu, grad raspolaže predmetnom imovinom u celosti bez opterećenja. Još jednom bih se zahvalio Ministarstvu odbrane na strpljenju i razumevanju koje su pokazali prema Gradu Subotici kada je reč o izmirenju obaveza za pribavljenu imovinu. Otplata ovog duga dodatno je osnažila poziciju našeg grada da razmišljamo u kom pravcu ćemo da tražimo rešenja za te objekte, ili u pregovorima sa zainteresovanim potencijalnim investitorima - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Naveo je da su izmireni i prispeli anuiteti zajma grada od Evropske banke za obnovu i razvoj, i da su javna i javno-komunalna preduzeća finansijski podstaknuta i potpomognuta za investicione projekte

- U obraćanju odbornicima u Skupštini grada zahvalio sam se svima, i lokalnoj samoupravi, i izvršnoj vlasti, i građanima Subotice, kao i opoziciji koja je na današnoj sednici gradske skupštine korektnim izjavama i sama potvrdila kakav smo rezultat napravili. Glavni cilj, kako aktuelnoj tako i svim narednim vlastima, treba da bude kontinuitet stabilnosti finansija i budžeta ovog grada. Moja vizija je da ovaj grad svaki dan na računu mora da ima 200 do 300 miliona dinara čime će graditi svoj autoritet i pokazivati snagu kakvu treba da ima jedan grad kao što je Subotica - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na današnjoj sednici Skupštine grada doneta su i rešenja o davanju saglasnosti na srednjoročne planove poslovne strategije i razvoja za period od 2022. do 2026. godine, kao i rešenja o davanju saglasnosti na dugoročne planove strategije i razvoja za period od 2022. do 2031. godine, za 12 javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica, kao i za dva društva sa ograničenom odgovornošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna