PARAĆIN DEFINITIVNO POSTAJE GRAD ŠAHA: Ovo je poruka predsednika ŠSS Andrije Jorgića sa Šahovskog festivala

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 06. 2022. u 00:35

ŠAHOVSKI festival Srbije okupio je u Paraćinu petnaest najboljih srpskih šahovskih ekipa, uz učešće više od deset velemajstora i internacionalnih majstora i to je prvi put da se ovo takmičenje po kalendaru Šahovskog saveza Srbije (ŠSS) održava u gradu na Crnici.

ПАРАЋИН ДЕФИНИТИВНО ПОСТАЈЕ ГРАД ШАХА: Ово је порука председника ШСС Андрије Јоргића са Шаховског фестивала

Foto: D. Milošević

U toku je 8. Kup Svetozara Gligorića, dva ekipna takmičenja koja se igraju u Open i prvi put u ženskoj konkurenciji, a program je obogaćen sa dva pojedinačna prvenstva Srbije – u ubrzanom i brzopoteznom šahu, koji se prvi put organizuju u takvom obliku.

Igre su se već zahuktale i Kup će trajati do petka, 3. juna, dok su dva vikend-dana, do nedelje, kada se festival završava, namenjena za pojedinačna državna prvenstva.

Izvanredne uslove za organizaciju takmičenja u drevnoj igri pružili su bazeni „Prestiž“, potvrđuje generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić, koji je prisustvovao početku festivala. On je potencirao fenomenalnu saradnju ŠSS sa Omladinskim šahovskim klubom „Paraćin“ kad je u pitanju organizacija takmičenja.

Foto: D. Milošević

Andrija Jorgić pozdravlja učesnike

- Paraćin je definitivno izrastao u grad šaha i to ne samo u okviru Srbije, već i u okviru Evrope, budući da se tu održavaju i mnoga međunarodna takmičenja, a takve uslove retko ko može da ponudi – naglasio je Jorgić.

Direktor Festivala i ujedno savetnik u ŠSS za domaći šahovski program Saša Jevtić naglašava da će prvi put u Paraćinu od 31. maja do 5. juna u okviru festivala biti organizovana četiri različita turnira, te da očekuje da na dva pojedinačna takmičenja u subotu i nedelju nastupi po stotinak šahista iz svih krajeva Srbije.

Foto: D. Milošević

U Kupu Svetozara Gligorića u muškoj konkurenciji učestvuje druga ekipa domaćina OŠK „Paraćin“ budući da je bilo problema sa okupljanjem najboljih igrača kluba, a da je svakako trebalo da domaćin ima svoje predstavnike.

U konkurenciji žena takođe nastupa ekipa OŠK „Paraćin“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)