"ŽARKO BUBAMARKO" ZA SPOKOJNIJE SNOVE: Biljana Stanisavljević iz Paraćina objavila svoju petu knjigu, treću za decu

Z. RAŠIĆ

30. 05. 2022. u 06:21

BASNA, bajka i stihovana poučanka "Žarko Bubamarko" najnovija je knjiga rođene Paraćinke Biljane Stanisavljević, književnice i novinarke koja je nedavno "poletela" u dečji svet - da mališane uči lepoti različitosti. Inspirisana ljudskim osobinama, dobrim i lošim, svoju priču u rimi je prenela u svet bubamara, prateći dogodovštine žarkožutog Žarka u šumskoj carevini, porodici, školi za bubamare...

ЖАРКО БУБАМАРКО ЗА СПОКОЈНИЈЕ СНОВЕ: Биљана Станисављевић из Параћина објавила своју пету књигу,  трећу за децу

Biljana Stanisavljević sa najmlađim čitaocima / Foto Privatna arhiva

Priča prati šta je sve Žarko proživljavao zato što nije crven kao ostale bubamare, a sa divnim ilustracijama je već stekla naklonost dece, pa je odlično prihvaćena u svim sredinama i školama, gde je promovisana.

- Knjiga je nastala sa velikim ushićenjem, radošću i nestrpljenjem, kao i sva dela koja sam napisala za decu. "Žarko Bubamarko" je stvoren za samo desetak dana, a pozitivne reakcije su stigle i od roditelja, što mi je posebno drago. Moj Bubamarko je već "sleteo" u mnoge biblioteke, škole i vrtiće, pa sad čujem i da ga mališanima čitaju pred spavanje - zadovoljna je Biljana.

Od pet knjiga koje je napisala, tri su za najmlađe. Prva, "Mališani u crvenim i plavim pantalonicama", objavljena je u Smederevskoj Palanci 2000, a inspirisala su je njena sopstvena deca, kojih ima troje. Danas su to odrasli ljudi, ali nadahnuće za dečje stvaralaštvo nije prestalo, pa je - pre "Žarka Bubamarka" - nastalo i "Iznenađence", sa pričama i pesmama takođe namenjenim klincima. Kreativni dijapazon Biljaninog interesovanja bio je, međutim, znatno širi, pa su rođene i dve poetske zbirke - "So i rana" i "Što me budi", sa ljubavno-erotskim i misaonim stihovima, što je svojevrsni lirsko-ispovedni dnevnik autorke.

- Moj dar za pisanje je najpre prepoznala učiteljica, a kasnije su moji školski sastavi osvajali nagrade na različitim takmičenjima. Tako to obično ide... Pesme su bile nešto lično i brižno sam ih skrivala od svih, dok prve stihove nisam objavila u "Kekecu" i paraćinskom listu "14 dana". Posle su stigle prve nagrade i prva objavljena knjiga za decu, pa zbirka pesama koja je pobedila na konkursu za najbolju knjigu poezije u Paraćinu - priseća se Stanisavljevićeva.

Dok za njenu dečju poeziju kritičari kažu da je dinamična, zanimljiva i lepršava, za erotske stihove ističu da su osvežavajući, kako tematski, tako i stilski. Piše i kratke priče - spoj esejističkog i lirsko-proznog - a privodi kraju i roman...

- Moje teme su sam život i sva proživljena iskustva. Od najtežih, do najlepših. Kada sam bila mlađa, to su uglavnom bile burne emocije i verovala sam da sreća smeta pisanju. Posle mnogo godina sazrevanja, te čestih "silazaka" duboko u sebe, sada mi ništa ne smeta da pišem, jer je stvaranje moja potreba, moj krvotok... Jednostavno, moram da odgovorim svom stvaralačkom nemiru - zaključuje Biljana Stanisavljević, koja je iz novinarskih voda "isplivala" pre nekoliko godina, vrativši se književnim impulsima.

PREZIME

OD pet knjiga koje je Biljana do sada napisala, četiri su potpisane sa Babanić, a samo poslednja sa Stanisavljević. Autorka je ista, samo je emotivni status različit, a ona dodaje i da se sa svojim sadašnjim suprugom venčala pre pet godina - tokom promocije svoje četvrte knjige "Što me budi".

NAGRADA

BILjANA Stanisavljević je za stvaralaštvo dobila više priznanja, ali izdvaja lanjsku nagradu "Izvor" - po konkursu međunarodnog karaktera, za najbolju priču o zavičaju, koju dodeljuju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i časopis za kulturu, nauku i umetnost "Žrnov".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)