O KLINCIMA, MAČKAMA I STRAVI: Klasici i hir serijali za decu i mlade u izdanju "Odiseje"

M. Mirković

08. 02. 2022. u 16:34

JOŠ jedan klasik švedske književnosti za decu iz pera autorke knjiga o Pipi Dugoj Čarapi, "Klinci iz Bučnog sela" Astrid Lindgren, prvi put je na srpskom jeziku objavljen u izdanju kuće "Odiseja", koja nam redovno donosi nova, rukom naših ilustratora dopunjena, (re)izdanja svih knjiga verovatno najpopularnije švedske spisateljice u istoriji.

О КЛИНЦИМА, МАЧКАМА И СТРАВИ: Класици и хир серијали за децу и младе у издању Одисеје

Foto Promo

Roman objavljen 1947. godine, a od tada preveden na 40 jezika, prvi je u petoknjižju koje je zaključeno tek 1967. godine. Po likovima iz ovog serijala snimljena su dva igrana filma.

Knjigu je sa švedskog prevela Slavica Milosavljević, dok je Tijana Knežević za domaće čitaoce ilustrovala ovu pripovest o jednom malom, ali vrlo bučnom selu i klincima koji ga nastanjuju. U selu postoje tri imanja: Sredac, Prisojac i Osojac, gde živi šestoro mališana koji se zabavljaju od jutra do mraka, nerazdvojni su drugari i gotovo sve rade zajedno. Idu u školu i roditeljima pomažu da obave poslove na imanju, ali svaki zadatak s lakoćom pretvaraju u igru i novu avanturu. Modernoj, gradskoj deci njihov život izgleda kao san. Zamislite da dremate na plastu sena, lovite šumske jagode ili pravite kućicu u pećini! Ko ne bi poželeo da živi u Bučnom selu?

Foto Promo

"Pufnica i Brunhilda" knjiga je nagrađivane italijanske ilustratorke Barbare Kantini, autorke serijala o Mortini i crtačice koja je dala lice nezaboravnoj Ajvi Poket. Ovoga puta iz pera Kantinijeve stiže nova neodoljiva priča koja nas podseća da od pravog prijateljstva nema veće magije. Pripovest o malom crnom mačku Pufnici koji očajnički želi prijatelje, i razbarušenoj crvenokosoj, malčice trapavoj i čudnoj devojčici Brunhildi, očaraće najmlađe čitaoce. Oni ne samo da će uživati u magiji čitanja već će naučiti i da čarobni štapić nije rešenje za sve probleme - najčešće nam je potreban samo pravi prijatelj. Osim čarobne priče, knjigu će pamtiti po upečatljivim ilustracijama autorke, čiji rad odlikuju humor i gotska atmosfera po kojima je postala prepoznatljiva širom sveta.

Foto Promo

"Mala prodavnica strave i grozni golicavi prašak" Magdalene Hai prvi je deo finskog serijala koji je osvojio svet. Autorka serijala o maloj prodavnici strave ljubiteljka je mešanja žanrova i svega što je neobično, u njenim knjigama se često mešaju (ne samo naučna) fantastika i horor. Knjigu je ilustrovao Temu Juhani, jedan od najpoznatijih finskih savremenih ilustratora za decu.

Foto Promo

Glavna junakinja knjige, Nina, ima devet godina i silno želi da kupi bicikl! Ali za to joj je potreban novac... i posao, koji će pronaći u - Maloj prodavnici strave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)