PUT OKO SVETA SA MAMUTOM: Nove slikovnice vode najmlađe čitaoce u svet mašte, prepun avantura

D. MATOVIĆ

17. 05. 2022. u 21:30

SLIKOVNICE "Dečak koji je oplovio svet", "Usamljeni mamut" i "Ne volim knjige. Ne volim. Nimalo. I tačka." prevedene su na mnoge jezike i omiljene su među mališanima širom sveta.

ПУТ ОКО СВЕТА СА МАМУТОМ: Нове сликовнице воде најмлађе читаоце у свет маште, препун авантура

Foto: Promo

Poučne knjižice, sa prelepim ilustracijama, nedavno su objavljene kod nas, u izdanju čačanske "Pčelice".

Avantura u koju se pre nekoliko godina upustio njen sin inspirisala je popularnu autorku dečjih knjiga Džuliju Grin da napiše slikovnicu "Dečak koji je oplovio svet". Uzbudljivu pustolovinu o dečaku koji pravi čamac i kreće na jedrenje ilustrovao je Aleks Ladimer. Njegove ilustracije i inspirativan tekst Džulije Grin dočarali su hrabrost i posvećenost dečaka koji je mnogo voleo more i brodove, toliko da su oni postali njegov najveći san i životni izazov. Autorka upoznaje najmlađe čitaoce sa lepotama i izazovima mora, ali i sa sposobnostima koje se ispoljavaju u svima nama kada se nađemo u nevolji. Motivacioni tekst u deci će probuditi želju za avanturom, ali i učenjem kako bi bili spremni da su u nju upuste i ostvare svoje snove.

Ni autorka ove, kao i dvadesetak drugih romana i priča za decu, ne beži od avantura. Na svom sajtu napisala je da voli da provodi vreme na divljim i udaljenim ostrvima i da obožava da osvaja planinske vrhove.

Foto: Promo

Ema Peri je osnivač popularnog i nagrađivanog sajta "Moj kutak za knjigu", kao i manifestacije "Međunarodni dan poklanjanja knjiga". Svoje priče uvek prvo deli sa đacima u osnovnoj školi gde predaje, u živopisnom gradu Batu u Engleskoj.

Njena junakinja, buntovna i pomalo tvrdoglava Maja knjige koristi za najrazličitije stvari, ali ne i za čitanje. "Ne volim knjige. Ne volim. Nimalo. I tačka." sa očaravajućim ilustracijama Šeron Dejvi pokazuje kako Maju knjige, do tada odbojni predmeti, uvode u svet mašte u kome joj se događaju razne avanture, koje do tada nije mogla ni da zamisli. Čitajući ovu slikovnicu, mališani će otkriti, kao i devojčica Maja, da su za vredne stvari potrebni posvećenost, trud i strpljenje.

Foto: Promo

Autorka dečjih knjiga i ilustrator Ana Tereros Martin u slikovnici "Usamljeni mamut" vodi malene čitaoce u uzbudljive predele snega, leda i neobičnih životinja, učeći ih da je prijateljstvo dar koji treba negovati. Susret dva usamljena bića u muzeju doveo je čudesne izmaštane avanture u kojoj oni upoznaju preistorijske životinje, bića koja su u pradavnim vremenima naseljavala Zemlju, a zatim je zauvek napustila ostavljajući rasute tragove.

Foto: Promo

Anina strast prema prirodi i divljim životinjama preliva se u njen rad. Njeni crteži vunastog mamuta osvojili su mališane, kojima poručuje da i oni, kao i njena junakinja Mona, otkriju svoje talente kako bi ih iskoristili za nešto lepo i korisno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri