KTITOR HRAMA I KNEZ MILOŠ: Požarevac može da se pohvali sa tri pravoslavne svetinje podignute u tri veka

D. Novković

29. 05. 2022. u 08:38

GRAD Požarevac ima tri crkve, sve tri pravoslavne - Sabornu, Svetog Nikole i Svete Petke. Najstarija i najveća je Saborna, crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila. Nju je 1819. godine podigao knez Miloš Obrenović, dok je živeo i radio u Požarevcu. Ovaj hram, proglašen, za spomenik kulture 1990, nalazi se pored novog eparhijskog dvora, ali i starog, koji je projektovao Nikola Pašić, predsednik srpske vlade za vreme dinastije Karađorđević, koji je jedno vreme bio opštinski inženjer u Požarevcu.

КТИТОР ХРАМА И КНЕЗ МИЛОШ: Пожаревац може да се похвали са три православне светиње подигнуте у три века

Crkva Svete Petke / Foto Crkva Svete Petke

Saborna crkva, zidana kao pravougaona jednobrodna građevina, ima oltarski prostor, naos i pripratu. Osim ikonostasa, koji je izradio Janja Moler, poseduje i 25 pozlaćenih ikona. Za spomenik kulture proglašena je i crkva Svetog Nikole, podignuta 1890. kao zadužbina paroha u Trnjanu, prote Petra Šljivića (1818--1902) i njegove supruge Jelene.

Crkva je zidana po projektu arhitekte Svetozara Ivačkovića, školovanog u Beču. Objekat je građen u obliku grčkog krsta, sa jednom kupolom. Projektovana je kao porodična kapela i ima dve etaže - kriptu i hram. U početku se uz crkvu nalazila i drvena zvonara, koja je kasnije zamenjena zidanim zvonikom. Unutar objekta je ikonostas sa 15 ikona, koje je tridesetih godina prošlog veka izradio slikar Andreja Bicenko.

Najmlađa je crkva Svete Petke, čija je gradnja počela 2001, a završila se 2013. Glavni ktitor bila je kompanija "Bambi", koja je, osim novca, poklonila i tri zvona iz Grčke i plaštanicu Svete Petke iz Rumunije. Građena po projektu Krste Nikolića. Ikonostas su oslikali studenti Akademije likovnih umetnosti iz Beograda, a rezbarenja i duborez radio je majstor Zvonimir Stević iz Kasidola. Oltar i istočni zid oslikao je grčki ikonopisac i sveštenik Stamatis Skliris.

ZVONIK

SABORNA crkva, zidana kamenom i opekom, zvonik je dobila 1856. naknadnom dogradnjom uz zapadnu fasadu hrama. Inače, ova crkva prvobitno je bila namenjena Svetoj Trojici, ali joj je posveta promenjena tridesetih godina 19. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!