ČUVAJU STARE ZANATE: U Despotovcu nedavno održan prvi festival ručnih radova

Zorica Gligorijević

29. 05. 2022. u 07:39

ČAJEVI i melemi od raznih biljaka, starinska jela i kolači, narodne nošnje, pletene i vezene stvari, ukrasni predmeti, rađeni raznim tehnikama i druge rukotvorine - našle su se na prvom festivalu ručnih radova "Kreativno povezivanje ručnim radom", održanom u Despotovcu. Festival, čiji je organizator Udruženje žena "Kreativne Despotovčanke", a pokrovitelj opština Despotovac, okupio je 15 udruženja iz Beograda, Čovdina, Ćićevca, Svilajnca, Batočine, Plažana, Despotovca, Stenjevca, Resavice i Paraćina.

ЧУВАЈУ СТАРЕ ЗАНАТЕ: У Деспотовцу недавно одржан први фестивал ручних радова

Foto Z. Gligorijević

- Želeli smo da okupimo sva udruženja i da naši sugrađani na jednom mestu mogu da vide ručne radove, prisete se starih vremena, ali i da vide one rađene novim tehnikama. Prezadovoljni smo odzivom udruženja, ali i posetilaca, koji su dosta pazarili - kaže predsednica Udruženja "Kreativne Despotovčanke" Dragica Marković Miladinović.

Veliku pažnju privukli su predmeti od bustovane i filcovane vune, koje je izložila Tatjana Tubica, članica Udruženja građana "Štit" iz Paraćina.

- Naši proizvodu su prepoznatljivi, jer koristimo najkvalitetnije materijale, merimo vunu, koju kombinujemo sa svilenim i viskoznim nitima, pa imaju doživotnu garanciju. Naši kaputi "šetaju se" po Parizu i Milanu. Izrađujemo i ešarpe, prsluke, haljine, a nov proizvod je ćebad za bebu - ponosna je Tubica.

Širokoj lepezi proizvoda Ljiljana Stojadinović iz Despotovca dodala je ulje od bele rade, koje štiti od sunca, a dobro je i za melanome, čaj od bele rade za čišćenje organizma, melem i čaj od podbela, koji su odlični protiv "petnog trna" i bronhitisa, jer izvlače upale.

- Izložili smo kolače, cveće, torbice, vezene i heklane stvari. Trudimo se da očuvamo stare zanate, a čuvamo i recepte tradicionalnih jela i kolača. Narod sve više traži puslice, razne pite, uštipke, krofne, kao i čorbe od lobode, vrste trave, koju pravimo po receptu starom 100 godina, na koju smo veoma ponosni, jer pobeđuje na svakoj manifestaciji - kaže predsednica Udruženja žena "Ćovdinke" iz Ćovdina Milijada Milić.

HUMANITARNO

NA festivalu ručnih radova "Kreativno povezivanje ručnim radom", u saradnji sa Crvenim krstom, organizovana je i humanitarna akcija. Prikupljan je novac za lečenje Alekse Matijevića (6) iz Vojnika, koji boluje od cerebralne paralize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)