VEZOM DO UMETNIČKIH DELA: Jelisavka Radić iz Zvornika, izradom narodnih nošnji, čuva tradiciju tog kraja

D. GAJIĆ

28. 06. 2021. u 08:12

RUKOTVORINE Jelisavke Radić, jedne od najkreativnijih Zvorničanki, rado su viđene na raznim izložbama i sajmovima u Podrinju i šire.

ВЕЗОМ ДО УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА: Јелисавка Радић из Зворника, израдом народних ношњи, чува традицију тог краја

Novosti

Ona svoju ljubav prema umetnosti izražava izradom veza, heklanjem i izradom narodnih nošnji, koristeći razne tehnike. Sklonost ka izradi rukotvorina, nasledila je od majke, pa je već sa desetak godina naučila da šije, plete i veze, a spretnost je sticala sa godinama.

- Radim oko 10 vrsta ručnih radova, a moja najveća ljubav je poentles, vrlo zanimljiva tehnika ručnog rada koja predstavlja spoj heklanja i veza i zahteva veliku preciznost i mnogo strpljenja. Poentles se radi sa gajtanima koji se prišivaju na platno, i onda se popunjavaju šivaćom iglom. Desi se da jednu bluzu radim između 400 i 500 sati, a za stolnjak, zavisno od veličine i gustoće mi treba od 100 do 450 sati - priča nam Jelisavka.

Još jednu staru tehniku ručnog rada Jelisavka je savladala, a to je sunčana čipka, koja se sa malom šivaćom iglom radi na đerđefu - okviru preko koga je zategnuto platno za vezenje. Za izradu jednog parčeta platna od 20 santimetara treba joj oko 30 sati rada.

Pored ovih zahtevnih tehnika, ova kreativna Zvorničnka radi i vez na narodnim nošnjama, peškirima, izrađuje korpice od papira i jute, broševe i cvetove od satena, bavi se i dekupažom.

- Volim da radim, ponekad se desi da se toliko udubim u svoj rad, da dočekam rane jutarnje sate, a da to i ne osetim - dodaje Jelisavka.

Jelisavkini radovi mogu se naručiti putem fejsbuk-stranice, ipak, kako kaže, najviše je proizvoda prodala na sajmovima i izložbama, koji je sada veoma malo zbog pandemije.

UNIKATNI RADOVI

- PREKO slika ne može se videti vrednost ovih radova. Tek na prodajnim izložbama, kupci na licu mesta mogu da dodirnu, osete i da uživo vide njihovu vrednost i količinu uloženog truda - kaže Jelisavka Radić i dodaje da kupci često kontaktiraju sa njom i lično dolaze, na preporuku drugih da kupe njene unikatne radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)