NAGRADE U PRAVIM RUKAMA Na Festivalu "Joakim Vujić" Kraljevačko pozorište ostvarilo istorijski uspeh

G. ĆIROVIĆ

18. 05. 2022. u 11:38

Na nedavno završenom tradicionalnom 58. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, Kraljevačko pozorište osvojilo je čak osam nagrada i tako se zlatnim slovima upisalo u istorijske anale teatra, kao i kulturnog života u Kraljevu.

НАГРАДЕ У ПРАВИМ РУКАМА На Фестивалу Јоаким Вујић Краљевачко позориште остварило историјски успех

Kraljevačko pozorište

Odlukom stručnog žirija Festivala koji je ocenjivao ovogodišnju produkciju pozorišta koja deluju južno od Beograda, prvu nagradu za najbolju predstavu u celini dobila je „Crna ovca“ Kraljevačkog pozorišta, dok je predstava „Trpele“ u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta osvojila nagradu okruglog stola kritike.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje dobio je ansambl predstave „Trpele“, kao i Gorica Dinulović za više uloga u predstavi „Crna ovca“ i Nikola Voštinić za ulogu Poštenjaka u istoj predstavi.

Za uloge u „Crnoj ovci“ u konkureciji mladih glumaca za najboljeg je proglašen Vladimir Jovanović, dok je je nagrada za režiju otišla u ruke rediteljki ove predstave Snežani Trišić koja je ujedno dobitnica i nagrade za scenografiju.

Kraljevačko pozorište

PRVA NAGRADA Predstava "Crna ovca" Kraljevačkog pozorišta

- Ovo je bez sumnje najveći uspeh u pozorišnoj istoriji Kraljeva za koji su zaslužni autorski timovi ovih predstava, kao i svi zaposleni i stručni saradnici koji posvećeno i danonoćno rade u izuzetno teškim, a ponekad i nemogućim uslovima. Predstava „Crna ovca“ nastala je nakon havarije na sistemu grejanja. Sve neuslove za rad uspešno smo pretvorili u kvalitet. Veoma sam ponosan – kaže Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta.

Sjajan uspeh na festivalu „Joakim Vujić“ i nezvačnična titula najboljeg pozorišta južno od Beograda dokaz je da ovdašnja pozorišna scena ne oskudeva u talentima i kvalitetnim predstavama. Lestvica je postavljena izuzetno visoko. Nadmašiti je biće teško, ali i svakako veliki motiv i sadašnjim i budućim generacijama u Kraljevačkom pozorištu. A, da bi se to ostvarilo potrebna je još veća podrška lokalne samouprave u rešavanju veoma važnih pitanja za funkcionisanje i opstanak ove ugledne kuće, stožera kulture u gradu na Ibru.

DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE

KRALjEVAČKO pozorište osnovano je 1949. godine, dekretom tadašnjih vlasti, ali je 1956. dekretom i likvidirano. Nastavljajući kontinuitet, na daske koje život znače tada su kročili amateri, i to sve do 2001. godine kada je ovom pozorištu, odlukom odbornika lokalnog parlamenta ponovo vraćen - profesionalni status. Na ovdašnjoj sceni igrali su i legendarni Raša Plaović, Dara Čalenić, Živojin Žika Milenković, Ivan Bekjarev i drugi profesionalci, proslavljeni „amateri“ Sreten Stepić, Milomir Nedeljković, Biljana Kostantinović, Veroljub Andrijanić... Sa kraljevačkih teatarskih dasaka odskočili su i Marko Nikolić, Nebojša Dugalić, Aleksandar Srećković, Jelena Ilić...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista