"PROLEĆNI FESTIVAL MATEMATIKE 2022": U Novom Sadu počinje tradicionalni praznik matematike i trajaće do 14. maja

Lj. P.

04. 05. 2022. u 12:27

TRADICIONALNI praznik matematike „Prolećni festival matematike 2022“ počinje večeras u Novom Sadu, i trajaće do 14. maja, a na otvaranju u ogranku SANU govoriće vrhunski matematičar, akademik Steva Todorčević.

ПРОЛЕЋНИ ФЕСТИВАЛ МАТЕМАТИКЕ 2022: У Новом Саду почиње традиционални празник математике и трајаће до 14. маја

N KARLIĆ

Manifestacija se održava u organizaciji Departmana za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Društva matematičara Novog Sada, Ogranka SANU u Novom Sadu i Statističkog društva Vojvodine, a pozvani su svi matematičari, nastavnici i profesori matematike, učenici srednjih škola, studenti matematike kao i svi ljubitelji matematike.

U nedelji koja sledi, svaki dan će se dešavati nešto zanimljivo: u ponedeljak, 9. maja dr Nenad Teofanov će održati predavanje, namenjeno širem auditorijumu, povodom 200 godina knjige "Analitika teorija toplote". Isto popodne će dr Radoslav Božić održati mini kurs o dinamičnom softveru za nastavu matematike – kurs je namenjen studentima i nastavnicima matematike.

U utorak 10. maja je sastanak Statističkog društva Vojvodine, u okviru kog je predavanje o Kovidu-19 u Vojvodini, gost predavač je dr Snežana Medić. Popodne, na seminaru “Fundamenti matematike” predavanja će održati dva gosta iz Beograda, dr Predrag Tanović i dr Slavko Moconja.

Sutradan, 11. maja biće predstavljeni rezultati projekta “Futuremat”, a popodne će gost iz Beograda, dr Slobodan Vujošević održati predavanje o metafizici Gedela.

U četvrtak i petak, 12. i 13. maja su predavanja dva gosta iz Beča,Hansa Fajtingera i Lukasa Kehldorfera, a uveče je pab kviz KvizoMat u kafiću Beza. U petak, predavanje će održati čuveni matematičar Gyla Katona, akademik Mađarske akademije nauka.

U subotu, 14. maja je završna svečanost: prvo konferencija učenika srednjih škola “Matematički Podijum Mladih” (uz pozdravnu reč dopisnog člana SANU Igora Dolinke), a zatim dodela nagrada najuspešnijim takmičarima (uz muzički pozdrav Katarine Teofanov, prvonagrađene učenice na ovogodišnjem Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!