KULTURNO NASLEĐE U NEGOTINU: Muzeju Krajine odobreno 14,4 miliona za realizaciju pet projekata

S. M. J.

02. 05. 2022. u 11:36

NA konkursima Ministarstva kulture i informisanja, vezanim za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Muzeju Krajine u Negotinu za realizaciju pet projekata odobreno je 14,4 miliona, a saradnicima ove ustanove, Balkanološkom i Arheološkom institutu još dva miliona dinara.

КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ У НЕГОТИНУ: Музеју Крајине одобрено 14,4 милиона за реализацију пет пројеката

Foto: S.M.Jovanović

Na arheološkim lokalitetima u opštinama Negotin i Kladovo i ove godine ekipe Muzeja Krajine sa saradnicima iz Arheološkog instituta i Balkanološkog instituta SANU radiće na arheološkim iskopavanjima i konzervatorsko-restauratorskim radovima.

Za ove namene Muzeju Krajine je za projekte u oblasti muzejskog nasleđa, nepokretnog kulturnog i arheološkog nasleđa, Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je 13,5 miliona dinara, a Arheološkom institutu i Balkanološkom institutu SANU još dva miliona za istraživanja arheoloških lokaliteta u Radujevcu i Brzoj Palanci.

Najviše sredstava, 10 miliona dinara, odobreno je za projekat konzervatorsko – restauratorskih radova na lokalitetu “Vrelo” Šarkamen, na otkrivenim i arheološki istraženim arhitektonskim sadržajima. Reč je o severnoj kuli, broj 2, zapadne kapije. Ovaj projekat finansira se u okviru konkursa za nepokretno nasleđe.

Foto: S.M.Jovanović

"Vrelo" Šarkamen

U okviru arheološkog nasleđa sa po milion dinara finansiraće se zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu, kao i arheološka iskopavanja lokaliteta “Egeta” u opštini Kladovo.

Balkanološkom institutu SANU za arheološko iskopavanje lokaliteta Ćetaće u Radujevcu, nadomak ušća Timoka u Dunav, u sastavu Rimskog Limesa odobreno je 900.000 dinara, a za arheološka istraživanja “Vrela” Šarkamen Arheološkom institutu u Beogradu 1,1 milion dinara. Partner u oba ova projekta je i Muzej Krajine.

Foto: S.M.Jovanović

Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik

U oblasti muzejskog nasleđa za održavanje objekata negotinskog muzeja Ministarstvo kulture ovoj muzejskoj ustanovi odobrilo je 1,5 milion dinara.

-Još jednom su Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije iskazali razumevanje za arheologiju Muzeja Krajine u Negotinu. To je potvrda da naš trud, ali i vrednost arheološkog nasleđa na našoj teritoriji zavređuju punu pažnju. Kao što sam i ranije obećavao mi ćemo utvrđenja na Rimskom Limesu dovesti na nivo kojim ćemo se svi zajedno ponositi. “Egeta” u Brzoj Palanci, “Akves” u Prahovu i “Ćetaće” u Radujevcu će ovogodišnjim iskopavanjima otkriti još puno, verujem, novog. A rezidencijalno – memorijalni kompleks Vrelo-Šarkamen, rimskog cara Maksimina Daje kontinuiranim istraživanjem i konzervatorskim radovima, kao i Lidar snimcima dovodimo polako na nivo koji želimo. Za arheologiju Muzeja Krajine to je novi izazov, na koji smo kao i uvek spremni - kaže Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik Muzeja Krajine.

Foto: S.M.Jovanović

Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine
 

Muzeju Krajine u Negotinu odobrena su i sredstva u iznosu od 900.000 dinara za realizaciju projekta "Virtuelna kulturna baština Negotinske Krajine", koji podrazumeva izradu virtuelnih tura kojima će biti predstavljene stalne postavke u centralnoj zgradi Muzeja Krajine, Rodnoj kući Stevana Mokranjca i Muzeju Hajduk Veljka, zatim eksterijer i enterijer Crkve Svete Trojice, Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, Manastira Bukovo, Manastira Vratna, Manastira Koroglaš, Rajačkih i Rogljevačkih pivnica.                                     

-Na sajtu Muzeja Krajine, koji će biti urađen na ćirilici, latinici i engleskom jeziku, postojaće link ka svim ovim virtelnim turama, a posetiocima će biti dostupne i putem mobilnih aplikacija za android i iOS. Projektom će se uraditi i verifikacija Gugl vizit karti, kao i postavljanje virtuelnih tura na Gugl maps. Realizacijom ovog projekta umnogome će se povećati vidljivost kulturnog nasleđa Negotinske krajine, ne samo u Srbiji već i van granica naše zemlje, što će uticati i na povećanje broja posetilaca u Muzeju Krajine. Takođe, projekat će doprineti zaštiti objekata digitalizovanog kulturnog nasleđa- kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)