USKRS OKUPIO 40 DENDA: Lepa tradicija mnogobrojne porodice u banatskom selu Međa u opštini Žitište

B. Grujić

28. 04. 2022. u 06:00

BANATSKO selo Međa, u opštini Žitište, svakog proleća, a posebno za vreme uskršnjih praznika oživi dolaskom velikog broja nekadašnjih meštana koji sada žive rasuti po inostranstvu, Beogradu, Novom Sadu, Sečnju, Zrenjaninu.

УСКРС ОКУПИО 40 ДЕНДА: Лепа традиција многобројне породице у банатском селу Међа у општини Житиште

Uskrs u dvorištu u Međi, Foto Đ. Vlajnić

U domu porodice Denda, koja je poreklom iz Mirilovića kod Bileće, prema Trebinju, u Prvomajskoj ulici broj 77 u Međi, proteklih dana okupile su se tri generacije sa više od 40 članova.

Njihovu ulicu je na Uskrs u nedelju 24. aprila zakrčilo 15 automobila članova složne familije Denda, koji su u Među došli iz raznih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva.

- Nije rekord, najviše nas je bilo 46, jedne godine, ove opravdano nisu svi mogli da dođu - kaže Đorđe Vlajnić, profesor matematike, koji živi u Novom Sadu, a čija majka je iz porodice Denda.

Milorad Denda sjajno se snalazi u ulozi domaćina u porodičnoj kući roditelja. Živeo je i radio u Novom Sadu, ali se vratio u Među i brinuo o majci Mariji, koja je živela punih 98 godina.

- Neko nas napusti, ali radosni smo jer se rađaju novi članovi naše brojne familije, evo najmlađa je Milica, moja četvoromesečna unuka - kaže Žarko Denda, Miloradov brat od strica, profesor fizičkog vaspitanja po zanimanju, koji je 25 godina bio direktor osnovne škole u Međi.

- Moja rođena sestra, koja živi u Sečnju, zbog bolesti supruga nije mogla da dođe, ali zato smo novo druženje zakazali za leto. Nadam se da ćemo tada oboriti rekord od najviše 46 članova, koliko nas se jednom okupilo.

Presrećan je što je njegov sin Dalibor došao iz Beograda, a mlađi sin Vladimir, koji živi u Zrenjaninu, doveo najmlađu unučicu, četvoromesečnu Milicu.

ZAKAZALI NOVO DRUŽENjE

SLOŽNI članovi familije Denda, s obzirom na to da 24. aprila nisu prisustvovali baš svi, novo viđenje zakazali su već tokom leta.

- Mnogo nas je, ali dvorište je prostrano, a predivno je kada smo svi za istom trpezom - kaže Milorad Denda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)