SEDAMNAEST BEBA ZA NEDELJU DANA: U porastu broj novorođenčadi u prokupačkom porodilištu

D. Z.

20. 04. 2022. u 08:43

PROŠLE nedelje je u prokupačkom porodilištu rođeno 17 beba, 10 devojčica i sedam dečaka, što je najveći broj novorođenčadi u jednoj nedelji od početka ove 2022. godine.

СЕДАМНАЕСТ БЕБА ЗА НЕДЕЉУ ДАНА: У порасту број новорођенчади у прокупачком породилишту

Foto: Grad Prokuplje

Kako ističu u porodilištu koje radi pri okružnoj bolnici "Dr Aleksa Savić" i jedino je u Topličkom okrugu, od početka ove godine rođene su ukupno 164 bebe, što je više od proseka za isti period prethodnih godina.

- U poslednje vreme sve više mladih bračnih parova u Topličkom kraju odlučuje se za rađanje drugog, trećeg, pa i četvrtog deteta - ističu u lokalnoj samoupravi i dodaju da je porast nataliteta i očekivan zbog aktivne populacione politike koju vodi Vlada Srbije i mera koje sprovodi Grad Prokuplje. Osim sredstava od 60.000 dinara kojima grad Prokuplje svake godine nagrađuje prvorođenu bebu, već nekoliko godina unazad svakom prvorođenom i drugorođenom detetu u porodici dodeljuje se jednokratno po 20.000 dinara.

- Porast nataliteta u prokupačkom kraju ohrabruje s obzirom na činjenicu da je broj novorođenčadi u poslednje dve decenije na ovom području beležio stalan pad. Između 2017. godine, kada je rođeno 650 beba i 2021. godine, kada je u porodilištu rođeno 576 beba za godinu dana, taj broj kretao se oko 600 novorođenčadi - ističu iz prokupačke bolnice i dodaju da brojka od 17 beba rođenih za sedam dana ukazuje da se u prokupačkom i topličkom kraju nešto menja nabolje kada je natalitet u pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)