STIGLI POTOMCI ČUVENOG JEJLA: Ergela "LJubičevo" bogatija za naslednike pastuva prodatog u americi za milion dolara

D.N.

25. 03. 2022. u 07:11

U POŽAREVAČKOJ ergeli "Ljubičevo" na svet su došli prvi potomci slavnog američkog pastuva Jejla, koji je 2018. godine na aukciji u Americi prodat za čak milion dolara.

СТИГЛИ ПОТОМЦИ ЧУВЕНОГ ЈЕЈЛА: Ергела Љубичево богатија за наследнике пастува продатог у америци за милион долара

Foto D. N.

Konjički fond ergele bogatiji je za tri ždrebeta, jedno žensko i dva muška, čije su majke Ekatarina Ema, Ingrid Santino i Nika. Mirko Stojanović, direktor JP "Ljubičevo", u čijem sastavu radi ergela, najavljuje i nove prinove.

- U narednom periodu očekujemo još nekoliko Jejlovih potomaka. Svi oni neće imati imena dok ne napune godinu dana i tada ćemo organizovati njihova krštenja - kaže Stojanović za "Novosti".

Foto D. N.

Mirko Stojanović

Slavni Jejl stigao je u ergelu prošle godine, kao poklon veterinara Nikole Petrovića, koji je nekad radio na Beogradskom hipodromu, a sada radi na hipodromu u Londonu. Ovaj šestogodišnji konj, težak oko 600 kilograma, potomak je čuvenog trkačkog konja Skat Dadija, proglašenog za jednog od 10 najboljih trkača u istoriji konjičkog sporta u Americi. Jejl iza sebe ima uspešnu trkačku karijeru, ali zbog povrede za njega više nema takmičenja, pa u požarevačkoj ergeli služi samo za priplod.

Ergela "Ljubičevo", koju je 1853. godine osnovao knez Miloš Obrenović i kasnije je poklonio državi, trenutno ima 65 konja, od kojih je 18 trkačkih. Ukoliko neki od tih trkača ne dostigne slavu čuvenih požarevačkih trkača Vićenca, Ljubičevca i Ramoza, možda će to uspeti neko od potomaka slavnog Jejla.

Njegove potomke mogu da imaju i druge ergele i odgajivačnice konja u zemlji, jer "Ljubičevo" pruža i takvu mogućnost. Osim njega, za priplod ustupa i pastuve Dobby Road, Bachar Shumaal i Jaspe Ocean.

PODMLADAK

Od početka godine u ergeli "Ljubičevo" rođeno je deset ždrebadi, šest ženskih i četiri muška. Do kraja maja podmladak ergele biće još brojniji, jer će do tada još 15 ždrebadi doći na svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)