DOBITNICA IVANA MILJAK KARANFILOV: Narodna biblioteka u Kikindi dodelila književnu nagradu "Đura Đukanov"

Рада Шегрт
Rada Šegrt

21. 01. 2022. u 19:00

DOBITNICA 17. književne nagrade „Đura Đukanov”, koju piscima do 35 godina života, dodeljuje Narodna biblioteka “Jovan Popović” iz Kikinde, je Ivana Miljak Karanfilov, za knjigu priča „Danas kad sam došla kući“.

ДОБИТНИЦА ИВАНА МИЉАК КАРАНФИЛОВ: Народна библиотека у Кикинди доделила књижевну награду Ђура Ђуканов

Foto:R. Šegrt

Autorka je doktorirala književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i završila master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti, radila je kao profesorka književnosti i retorike u karlovačkoj gimnaziji, predavala je i u Budimpešti, a sada živi i radi u Beogradu.

- Glavna junakinja nije u ulozi ni majke, ni žene, ni sestre, već je to osoba koja se bori sa problemima koji tište sve ljude na svetu, nevezano za rod, a to su neprilagođenost i nepripadnost. Sprovodim je kroz razne svakodnevne životne situacije i pokazujem kako se s tim problemima jedna osoba bori – navela je autorka, kojoj je ovo prvo značajno priznanje.

Nagrada kikindske biblioteke autorki je donela štampanje knjige „Danas kad sam došla kući“,  džepnog formata, u tvrdom povezu, u tiražu od 350 primeraka.

- Pišem kratku prozu, ali ne bežim ni od dugih formi, tako da uvek radim paralelno. Trenutno pišem roman- otkrila je Ivana Miljak Karanfilov, kojoj je nagrada uručena večeras u Narodnoj biblioteci “Jovan Popović” u Kikindi.

- Svake godine na naš konkurs stigne oko 30 rukopisa, ali polovina ne zadovolji kriterijume. Nije dovoljno da neko samo napiše priču, ona mora da bude kvalitetna i ponosni smo što žiri tako bira nagrađene naslove. To dugujemo i Đuri, koji bi na bilo šta manje, bio veoma ljut na nas. Niko iz biblioteke ne meša se u rad žirija, čiji je mandate dve godine – objasnila je Dunja Brkin Trifunović, urednica programa biblioteke.

Nagradu dobitnici večeras je uručio Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinde.

Književnu nagradu „Đura Đukanov“ Narodna biblioteka “Jovan Popović” iz Kikinde dodeljuje za najbolju zbirku priča autora mlađeg od trideset pet godina, pisanu na srpskom jeziku. Rukopis ne sme prethodno biti objavljivan, u celosti ili u delovima. Dosadašnji dobitnici su: Branko Ćurčić iz Sombora, Marica Puškaš iz Novog Sada, Biljana Ćućko iz Batajnice, Ivica Milarić i Dušan Vejnović iz Novog Sada, Dragoslava Barzut iz Vrbasa, Bojan Krivokapić iz Novog Sada, Dejana Savić iz Kragujevca, Dalibor Pejić iz Beograda, Aljoša Ljubojević iz Bijeljine, Ana Miloš i Pavle Aleksić iz Beograda.

PREDNjAČE AUTORKE

Od dosadašnjih 18 dobitnika nagrade “Đura Đukanov“ više je žena. Među njima i tri autorke iz Kikinde: Dragana Dukić, Jelena Marinkov i Milana Grbić. Čim se nagrada uruči biblioteka raspisuje novi konkurs. O rukopisima će odlučivati novi žiri: Dragan Babić, Slađana Stamenković  i Jovana Koprivica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)