ARAPI DOVODE ZDRAVU VODU DO ČESAMA? Zrenjaninska fabrika prodata upola cene firmi iz Beograda, koja je deo kompanije iz UAE

B. Grujić

21. 01. 2022. u 06:45

SVI Zrenjaninci rođeni posle 2004. godine ne znaju šta je to zdrava voda iz česme. Nadu da bi ovaj decenijski problem grada na Begeju mogao biti rešen podgrejala je nedavna prodaja Fabrike vode preduzeću Pannonian water iz Beograda, koje posluje pod krovom kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

АРАПИ ДОВОДЕ ЗДРАВУ ВОДУ ДО ЧЕСАМА? Зрењанинска фабрика продата упола цене фирми из Београда, која је део компаније из УАЕ

Foto Arhiva

Žitelje ovog grada ohrabruju i priče da bi Pogon za prečišćavanje mogao da dovodi ispravnu vodu do česama već na proleće.

Prema podacima Agencije za privredne registre, firma koja je kupila Fabriku vode Pannonian water d. o. o., inače deo kompanije Emserb Water FZE iz UAE, osnovana je 3. novembra 2021. uz osnivački ulog od 100 dinara. Interesantno je da ova kompanija iz Emirata ima isto rukovodstvo kao još jedna beogradska firma Begej Water, sa kojom je grad Zrenjanin potpisao ugovor o izgradnji prečistača za otpadnu vodu. I firma koja je kupila Fabriku vode i kompanija koja će graditi prečistač otpadnih voda u Zrenjaninu posluju u sklopu kompanije Metito iz UAE.

- Prema nekim informacijama, Arapi bi vrlo uskoro, već u aprilu mogli da reše problem Zrenjaninaca sa neispravnom pijaćom vodom, a kao što je najavljeno i prečišćavaće otpadnu vodu iz Begeja u našem gradu - ističe Bekim Rukeci, iz Zrenjaninske akcije (ZRAK)

Trenutno cena vode po kubiku, koju plaćaju Zrenjaninci, iznosi oko 80 dinara. Žitelji ovog grada pitaju se kolika li će biti cena vode koja će pokriti sve izdatke.

- Ispravnu i kvalitetnu vodu za piće nema 600.000 stanovnika Banata, a samo u Zrenjaninu se na flaširanu vodu potroši 30.000 evra dnevno - kaže Miša Živanov, iz Udruženja ZRAK.

Foto Arhiva

Posle dva neuspela pokušaja tokom 2021. godine, sva pokretna i nepokretna imovina Fabrike vode, procenjene na 834 miliona dinara, prodata je upola cene za 417 miliona dinara. Prodata je na osnovu založne izjave, sa prvenstvom namirenja duga Erste banci.

Dug ove fabrike prema pomenutoj banci, nezvanično, duplo je veći od sume za koju je prodata, a ne smeju se zanemariti ni obaveze prema gradu Zrenjaninu. Zbog neisplaćenih plata, nekoliko radnika je već tužilo Fabriku vode i neizvesno je da li će ostati novca od prodaje da i taj dug bude namiren.

ZASTUPNICI

Kompanija ima četiri zakonska zastupnika, tj. direktora, jednog iz Indije, Kanade i srpskog državljanina Branislava Zeca, dok je jedini direktor bez ograničenja Rami Gandur, državljanin Velike Britanije, a isto rukovodstvo je u još jednom ovdašnjem preduzeću, Begej ater d. o. o., takođe sa sedištem u Beogradu, koje posluje u sklopu kompanije Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojom je grad Zrenjanin potpisao ugovor o izgradnji prečistača za otpadnu vodu.

PROBLEM VEĆ PUNOLETAN

VODA sa prekomernom količinom otrovnog arsena, neispravnom za piće, proglašena je 20. januara 2004. godine. Na svojevrsnom performansu ispred Gradske kuće u centru Zrenjanina, povodom 18 godina otkako Zrenjanin nema ispravnu vodu za piće, predstavnici Zrenjaninske akcije, uz poruku "Zrenjanin je žedan", pevali su rođendansku pesmu "Danas nam je divan dan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)