U VODU SE ULAZI S VEROM U BOGA: Do Časnog krsta na Nagrdanskom jezeru prvi doplivao Mikica Nikolić

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 01. 2022. u 21:38

NAJHRABRIJI meštani Pomoravskog okruga na Bogojavljenje po 20, jubilarni put, skočili su u ledenu vodu Bagrdanskog jezera kod Jagodine da bi plivali za Časni krst.

У ВОДУ СЕ УЛАЗИ С ВЕРОМ У БОГА: До Часног крста на Нагрданском језеру први допливао Микица Николић

Foto:Z.Gligorijević

Takmičilo se 38 meštana iz svih opština Pomoravlja, a sreću da prvi stigne do Časnog krsta imao je Mikica Nikolić iz Jagodine.

Foto:Z.Gligorijević

- Za Časni krst plivam već deset godina, a ove godine sam uspeo da prvi doplivam do njega. Plivao sam za svog trinaestogodišnjeg sina Milana, kome ću i da predam Časni krst. Svake godine je sve lepše i lepšte. Šteta što napolju nije sneg, a u vodi led, jer bi voda bila toplija – rekao je Nikolić.

Najstariji plivač bio je Slađan Milenković (56), koji je plivao 19 puta, i koji kaže da u vodu može da se uđe samo s verom u Boga. On dodaje da je nekada imao i kritične momente, ali ga je Gospod uvek spasao. Najmlađi je bio Strahinja Petrović (7) koji je prvi put učestvovao. U ledenu vodu je hrabro skočila i Aleksandra Janković (24), koji pliva četvru godinu uzastopno, jer je osećaj kada se skoči u vodu neverovatan.

Foto:Z.Gligorijević

- Bagrdansko jezero nalazi na prostoru s kojeg su potekli Stevan Sinđelić, Koča Anđelkovića i drugi junaci. Zato je važno da očuvamo ovaj izuzetni događaj i da poštujemo tradiciju naših predaka. Veliku pomoć pružila nam je jagodinska Vatrogasna brigada, koja je čamcem razbijala led pre nego što su takmičari skočili u vodu i brinula da svi takmičari sigurno stignu na obalu – ocenio je predsednik Organizacionog odbora plivanja za Časni krst Čeda Vukičević.

Foto:Z.Gligorijević

Ovogodišnji kolačar i domaćin bio je Jovan Filipović, pripadnik Vatrogasno-spasilačke jedinice u Jagodini, a slavski kolač za narednu godinu preuzela je porodica Nikolić, čiji su članovi godinama unazad plivali za Časni krst i pomagali u organizacij ove tradicionalne manifestacije.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREŠEVO U NEDELJU BEZ STRUJE: Planirani radovi na elektroenergetskim objektima