DO POMOĆI VEĆ U PORODILIŠTU: Porodilje u Kikindi neće morati da obilaze šaltere da prikupe dokumenta

R. Šegrt

03. 01. 2022. u 08:15

PORODILjE iz Kikinde, koje od januara rode prvo ili drugo dete, ili pak blizance, više neće morati da šetaju od šaltera do šaltera kako bi prikupile dokumentaciju za dobijanje novčane naknade koju isplaćuje Gradska uprava.

ДО ПОМОЋИ ВЕЋ У ПОРОДИЛИШТУ: Породиље у Кикинди неће морати да обилазе шалтере да прикупе документа

Foto R. Šegrt

Od ove godine će zahtev za takvu novčanu pomoć moći da popune već u porodilištu Opšte bolnice.

Tako podnetim zahtevom smatraće se da je majka dala saglasnost da nadležni organ Gradske uprave pokrene postupak i prikupi i obradi lične podatke o kojima se vodi službena evidencija. Odluku o jednostavnijoj proceduri za dobijanje naknade jednoglasno su usvojili odbornici Skupštine grada na poslednjoj sednici.

- Smatramo da je ovo dobra odluka za naše sugrađane, jer će na jednostavniji način ostvariti pravo na naknadu. Osim poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom i podsticaja roditeljima da imaju željeni broj dece želeli smo da podnošenje zahteva za naknadu bude po sistemu "sve na jednom mestu". Osim u porodilištu bolnice u Kikindi, zahtev se može podneti i direktno Gradskoj upravi i to u roku od godinu dana od dana rođenja deteta - objasnio je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada Kikinde, socijalni radnik po obrazovanju.

Grad će i naredne godine nastaviti da pomaže i nezaposlenim porodiljama, pa će one iz gradske kase dobiti naknadu od 60.000 dinara, ali u ratama, tokom šest meseci po 10.000 dinara. Pravo na ovu pomoć imaće sve nezaposlene žene koje od 1. januara 2022. rode dete, bez obzira na broj dece koju već imaju.

IZNOS

NAKNADA koje će se od 2022. isplaćivati iz budžeta grada, kao i do sada, iznosi 30.000 za prvo dete, a 20.000 dinara za drugo. Ovi iznosi isplaćuju se jednokratno. Majke koje rode blizance imaju pravo na naknadu za svako rođeno dete, precizirano je gradskom odlukom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024