ŠIRE PLUĆA GRADA: Za godinu dana u Vršcu će ukupno biti posađeno 3.500 sadnica

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

26. 11. 2021. u 15:18

Na više lokacija u Vršcu i okolini do kraja godine će ukupno biti posađeno oko 3.500 sadnica raznog drveća, uključujući i prolećnu i jesenju sadnju, što je impozantna brojka čak i za evropske gradove.

ШИРЕ ПЛУЋА ГРАДА: За годину дана у Вршцу ће укупно бити посађено 3.500 садница

Grad Vršac

To kaže Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

-Trenutno radimo pošumljavanje graničnog pojasa Malog vršačkog rita sa 1.450 sadnica autohtonog hrasta lužnjaka. Za dve do tri nedelje nastavićemo jesenju sadnju u drugim delovima grada sa oko hiljadu sadnica jasena, lipe i bresta. Kada se tome doda i hiljadu sadnica, koje smo proletos posadili u saradnji sa mesnim zajednicama, dolazimo do brojke kojom može da se pohvali mali broj gradova u Srbiji, pa čak i u Evropi – ističe Jovanov.

Sadnja hrasta lužnjaka u Malom vršačkom ritu višestruko je značajna, jer se radi o specifičnom vlažnom staništu od međunarodnog značaja, koji karakteriše mala pošumljenost. Za kupovinu tih sadnica Grad Vršac i Ministarstvo za zaštitu životne sredine još ranije su zajedno obezbedili 770.000 dinara.

-Sada formiramo šumski pojas na samoj granici Malog rita, u dužini od tri kilometra, a u planu je da iduće godine nastavimo tu akciju, kako bismo oko celog zaštićenog područja formirali šumski pojas. Želimo i da unutar ovog područja formiramo šumske oaze, kako bi unapredili mozaičnost staništa – dodaje Jovanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!