ČUDESNA SEOBA ORLOVA RIBARA: Opasne avanture od hladne Finske do užarene Afrike

LJ. P.

10. 11. 2021. u 16:11

PROŠLOG novembra javnost u Srbiji rastužila je vest da je desetogodišnji orao ribar pronađen mrtav kod sela Boćevica nadomak Leskovca. Ribar “Oli”, kako su ga nazvali finski ornitolozi, tokom jesenje seobe nekoliko dana boravio je u Grdeličkoj klisuri gde je stradao od strujnog udara na pruzi Neograd – Skoplje.

ЧУДЕСНА СЕОБА ОРЛОВА РИБАРА: Опасне авантуре од хладне Финске до ужарене Африке

Matti Suopajavri

Ovu gracioznu grabljivicu stručnjaci su uz pomoć satelitskog odašiljača pratili sve do trenutka kada je prestao da se kreće.

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije finskim kolegama vratili su satelitski odašiljač koji je ovog leta postavljen na novog ribara, nazvanog “Rami”.

- Rami je odrasli mužjak koji se ove godine gnezdio u Finskoj i to na lokalitetu na kom se planira izgradnja vetroparka – pojašnjava Matti Suopajarvi, ekolog iz Finske. – NJega smo pomno pratili kako bismo saznali gde se kreće, na kojim vodama lovi i koliko visoko leti, što je od presudnog značaja za studiju procene uticaja vetroparka na životnu sredinu.

Rami je jesenju seobu započeo 20.septembra na finsko-švedskoj granici kod mesta Tornio. Na krajnje odredište na sever Nigerije stigao je 31. Oktobra, prosečno prevaljujući 160 kilometara po danu. Međutim, putanju dužu od 1.000 kilometara preko Egejskog i Sredozemnog mora, od turskog dela Trakije do severoistočne Libije, orao ribar je preleto u celosti za 23 sata.

Prvu afričku noć, kako navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Rami je prespavao na dalekovodnom stubu, a narednih 11 dana preleteo je Saharu, odmarajući i spavajući na stenama i peščanim dinama. Trenutno se nalazi u plodnoj dolini reke Komadugu Gana gde će  verovatno provesti narednih četiri, pet meseci.

Orlovi ribari naseljavaju sve kontinente, osim Antarktika. Osnovna hrana su im ribe koje love obrušavanjem i zaranjanjem u vodu. Ribari naseljavaju vodena staništa bogata ribom, najčešće slatkovodna jezera. Velika gnezda grade na vrhu krošnji starih stabala. Istraživanja su pokazala da orlovi ribari u prirodi žive do 32 godine.

Orao ribar u Srbiji ima status strogo zaštićene vrste koja se na ovim podnebljima ne gnezdi gotovo 100 godina, dok jedinke iz severnih populacija našu državu preleću dva puta godišnje kada se sele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Beki nepoželjan u Beogradu kao Albanac, a hapšen kao srpski nacionalista