GREJANJE ŠKOLA I FAKULTETA: Zvanično puštena u rad nova gasna kotlarnica u Čačku

V. I.

22. 10. 2021. u 15:28

GASNA kotlarnica “Fakulteti – OŠ Vuk Karadžić”, koja se nalazi između Agronomskog fakulteta i Studentske menze, u petak je i zvanično puštena u rad.

ГРЕЈАЊЕ ШКОЛА И ФАКУЛТЕТА: Званично пуштена у рад нова гасна котларница у Чачку

Foto V. Ilić

Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, kotlarnica je kapaciteta tri mega vata, sa vrelovodno/toplovodnom mrežom i savremenim podstanicama u objekatima Osnovne škole „Vuk Karadžić“, Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“, Tehničke škole, Agronomskog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

- U drugoj fazi planirano je proširenje kapaciteta kotlarnice, radi priključenja drugih objekata javne i privatne namene duž Ulice Svetog Save. Stara kotlarnica, koja se nalazi u suterenu OŠ „Vuk Karadžić“ preneta je na korišćenje JKP „Čačak“ Čačak. Prošle godine izdvojena su sredstva i kotlarnica je rekonstruisana i pretvorena u hladnu rezervu – rekao je Todorović.

Na ovaj način, kako je kazao Danko Ćalović, direktor JKP ”Čačak”, „ugašene“ su sve kotlarnice u ovom delu grada koje kao pogonsko gorivo koriste naftu, mazut i ugalj. U narednom periodu sagledaće se mogućnosti gašenja dotrajalih kotlarnica na prirodni gas.

- Prelaskom na snabdevanje sa novog energetski efikasnog postrojenja i povezivanjem na primarnu vrelovodnu mrežu, umesto starog sistema, ostvariće se značajne uštede i zadovoljiti najstrožiji ekološki standardi. U proteklom periodu zamenjeni su svi toplotni izvori u vlasništvu Grada Čačka, a kojima gazduje JKP „Čačak“ Čačak, sa ekološki manje prihvatljivih goriva na prirodni gas – izjavio je Ćalović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)