NE GUBE NADU: U planinskom selu Caparić veruju da stanovništvo neće više da "curi"

V.Mitrić

11. 10. 2021. u 15:22

PLANINSKO selo Caparić se baš ne da, mada je po poslednjem popisu spalo na 326 meštana, pa tako o zatvaranju četvorogodišnje škole, koja ima samo šest đaka, ne da niko ne razmišlja, već se čini sve da onima koji u njoj uče bude što bolje.

НЕ ГУБЕ НАДУ: У планинском селу Цапарић верују да становништво неће више да цури

FOTO: V.Mitrić

To nam potvrđuje i Vasilije Đukanović, rodom Jadranin iz Vukovog kraja, koji je direktor Osnovne škole „Petar Vragolić“ u Ljuboviji, kojoj pripada i izdvojeno odeljenje u Capariću.

Ponosno nam kaže da su im upravo izgradili novo, moderno igralište i sredili krov na školskom zdanju.

Veruje da će doći vreme da bude podignuta i nova školska zgrada.

Koliko je đaka u četvororazrednoj školi, toliko ih ide od petog do osmog razreda u osmogodišnju školu u susednom Vrhpolju, koja je takođe pod skutima OŠ „Petar Vragolić“, koja svoja izdvojena odeljenja „drži kao malo vode na dlanu“.

U Capariću radi jedan učitelj, koji uči sve đake te škole.

Meštani ne gube nadu.

Veruju, vele u razgovoru sa nama u središtu sela kod crkve, da će mladi ostajati u zavičaju, ali će da se vrate i oni koji su otišli, "jer u selu ima šanse za dobar život i dece, mladih, odraslih i starih".

Generaciji mladih, koje smo zatekli kod seoske pilane kraj puta ka Leoviću, nije do slikanja, ali jeste do priče:

- Ovo vidite kakve su ove šume, predeli su rođeni za stogarstvo, ali i za gajenje maline i kupine, čije su cene opet pristojne i daju šansu ovdašnjim domaćinstvima. Kvalitetan je ovdašnji krompir, pršuta, sir, kajmak, rakije, med... U selu nema šta nema, ali fali mladost. Kraj druma zatičemo malo stado ovaca i starog čobanina koji jedva ide, ali ne odstupa sa svog domaćinstva, verujući da će mu se, kao u lepoj bajci, pridružiti mladi koji su otišli u „beli svet“.

- Kad se pre odlazilo nije bilo mnogo nade za život u ovim krajevima, a sada je stigao i asfalt, dobra struja, zanatstvo i poljoprivreda daju nadu, pa ljudi će, siguran sam, poželeti da budu domaćini svoji na svome, a ne večni pečalbari - kaže Stanko Vasić, prota koji je službovao u Azbukovici.

- Ovo su jako dobri, vredni i pobožni ljudi. Neće ovde više „curiti“ stanovništvo. Videćete!

A tugu izazivaju i prizori napuštenih kuća i to onih koje su bile baš domaćinske, ne samo za ovaj kraj i srez. Takvih ima i kraj Drine, kraj druma ka Loznici, odnosno Užicu. Nada, ipak, ne napušta ove gorštake, koji vole svoja rodna ognjišta.

BONUS VIDEO:

PUŠTEN FILM IZ 1961. GODINE: Otvaranje Skupa Pokreta nesvrstanih u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega