BOGOMOLJA I U LONJINU: Za dan osveštani temelji za dva nova hrama u ljubovijskom kraju

V.Mitrić

11. 10. 2021. u 14:57

SAMO u jednom danu, u planinskim selima Gornjim Košljama i Leoviću, protojerej stavrofor Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke SPC, sa sveštenicima iz ove i drugih parohija i eparhija, osveštao je temelje budućih pravoslavnih hramova.

БОГОМОЉА И У ЛОЊИНУ: За дан освештани темељи за два нова храма у љубовијском крају

FOTO: V. Mitrić

Stigli su Azbukovčani i iz raznih krajeva i rasejanja, da se raduju što će i njihova rodna sela dobiti „parče neba na zemlji“, kako je crkve nazivao sveti otac Justin Popović (Ava Ćelijski). I žele da pomažu izgradnju hramova, čiju je izgradnju blagoslovio episkop šabački Lavrentije, veliki poštovalac naroda ovog dela Srbije i eparhije na čijem je tronu.

U Gornjim Košljama, udaljenim 30 kilometara od Ljubovije, središta Azbukovice, bogomolja niče na zemlji koju je darovao domaćin Milan Kostić sa porodicom i posvećena je Presvetoj Bogorodici. U Leoviću, u brdima ljubovijskim, u koje se stiže krivudavim drumom od Drine, preko sela Caparića, koje ima prelepi hram, udareni su temelji bogomolje posvećene Svetom Jovanu.

Ova sela imaju po sedamdesetak domaćinstava, ali meštani i njihova braća i rođaci koji su odavde otišli puni su želje i ljubavi da podignu bogomolje.

- Verujem da će ovo biti, u istinskom smislu, crkve Boga živoga i da će biti dosta čeljadi - kaže darodavac placa od 20 ari za crkvu u Gornjim Košljama Milan Kostić, otac petoro dece, koji je ostao veran zavičaju.

Za samo koji dan, kaže nam prota Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke, biće osveštan temelj i za crkvu u selu Lonjinu, kod Ljubovije, uz samu magistralu pored Drine. Na najlepši način, veli, "širi se miris tamjana od azbukovačkih brda i planina do Drine".

Među onima koji nikada nisu zaboravili Azbukovicu je i beogradski prota Stojadin Pavlović. Bio je na čelu Patrijaršijske uprave SPC, osnivač je TV „Hram“, najzaslužniji je za izgradnju Spomen-hrama na Mačkovom kamenu, a želi da pomogne i nove bogomolje u kraju gde je započeo svešteničku karijeru i odakle je potekao.

- Najvažnije je da se zida, radi i gradi saborno i u ljubavi i sigurno je da će hramovi da „izniknu“, jer to zaslužuje ovaj, zaista Božji narod, ljudi koji neumorno rade i služe i Bogu i rodu, uvek kroz vekove, a tako i danas - kaže prota Pavlović.

BONUS VIDEO:

POLA SVETA POD KUPOLAMA: "Novosti" na Beogradskom sajmu pred početak konferencije nesvrstanih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)