UVEK UZ MLADE NA SELU: Na gazdinstvu Vladimira Damjanovića (23), mladog poljoprivrednika u Gornjoj Rogatici kod Bačke Topole

J. L.

09. 08. 2021. u 09:10

VLADIMIR Dado Damjanović iz Gornje Rogatice, sela kod Bačke Topole, ne krije da ima dve velike ljubavi - fudbal i poljoprivredu. I u obe, naizgled nespojive stvari, ovaj 23-godišnjak je i te kako uspešan.

УВЕК УЗ МЛАДЕ НА СЕЛУ: На газдинству Владимира Дамјановића (23), младог пољопривредника у Горњој Рогатици код Бачке Тополе

Foto J. L.

- Obrađujem 20 jutara naše zemlje, a u zakupu imamo i državnu zemlju. Bavim se i ovčarstvom, sve stižem i ništa mi nije teško. Voleo bih da se profesionalno bavim fudbalom, ali ako to ne uspem, poljoprivreda je tu, ona je sigurna - kaže mladi Damjanović.

- Do sada nisam konkurisao za podsticaje, čekam iduću godinu kada ću sigurno konkurisati. Svojim vršnjacima poručujem da ostanu na selu i da probaju da se bave poljoprivredom.

Njegovo gazdinstvo posetio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić koji je poručio da će mladi poljoprivrednici uvek imati podršku.

- Damjanović je primer mladog i vrednog momka, koji voli poljoprivredu, uživa u svim radovima, predano brine o stoci i takvi kao on će uvek imati našu podršku - poručio je Božić, koji se ovom prilikom sastao sa bačkotopolskim poljoprivrednicima.

- Poljoprivredu na ovim prostorima, kao i za resorni sekretarijat, posebno je važna saradnja i stalna komunikacija sa poljoprivrednicima, kako bi se kroz kontinuirani dijalog lakše savladali specifični izazovi u ovoj oblasti. Važno je da dođemo do informacija koje su važne za kreiranje budućih konkursa. Oni su za ovu godinu završeni, krajem januara raspisaćemo konkurse za narednu godinu i zato su nam važne informacije sa terena. Konkursi se ne ponavljaju već se trudimo da budu prilagođeni potrebama naših poljoprivrednika.

Foto J. L.

Primedbe poljoprivrednika najviše su se ticale zakupa zemljišta, naknade za navodnjavanje, uplate doprinosa PIO fondu.

- Tokom naredne nedelje, zajedno sa preduzećem "Vode Vojvodine", organizovaćemo sastanak gde će poljoprivrednici moći da ukažu na problem, kako bi zajedno došli do rešenja - najavio je Božić.

PODRŠKA OPŠTINE

SVESNI toga da je agrar okosnica privrede u ovoj regiji, Opština Bačka Topola nizom mera podržava razvoj poljoprivrede.

- U opštinskom budžetu imamo nekoliko podsticajnih mera. Već godinama subvencionišemo nabavku rasadnog materijala, pokrivamo kamate za poljoprivredne kredite, kao i troškove veterinarskih usluga, a između dva i tri miliona dinara se izdvaja za besplatnu analizu zemljišta - ističe Saša Srdić, predsednik Skupštine opštine Bačka Topola. - Tu su i ulaganja u atarske puteve i druge prateće aktivnosti u vezi sa poljoprivredom. Sa izdvajanjima ćemo nastaviti i naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati