ČUVARI IMENA GENIJA IZ SMILJANA: Ličani u Subotici obeležili Dan Nikole Tesle (FOTO)

J. L.

18. 07. 2021. u 21:12

DAN Nikole Tesle, manifestacija koju osam godina obeležava Udruženje Ličana „Lika“ Subotica, održan je na Vodicama.

ЧУВАРИ ИМЕНА ГЕНИЈА ИЗ СМИЉАНА: Личани у Суботици обележили Дан Николе Тесле (ФОТО)

Foto: J. L.

Dan rođenja velikog naučnika je i dan udruženja koje okuplja oko 350 njegovih zemljaka koji su u ravnu Vojvodinu došli minulog veka u nekoliko navrata.

Skup je počeo nadmetanjem u tradicionalnim sportskim igrama kao što su bacanje kamena sa ramena, vučenje konopca, boćanje, dok su se mališani trkali u čaku i noseći jaje u kašiki. I ove godine svoje radove izložili su brojni inovatori, a program je obogatila izložba električnih automobila i punjača.

- Imali smo osam izlagača električnih automobila, sedam iz Mađarske i jedan iz Beograda. Zahvaljujemo se svima koji su došli i uveličali naš skup uprkos višesatnom čekanju na granici – kaže Miloš Borjan, predsednik Udruženja „Lika“Subotica. – Ove godine ispred ulaza na Vodice postavili smo bistu Nikole Tesle, rad akademske vajarke Vere Gabrić Počuča. Ona je dar porodica Duška Prole i Vidakovića i od srca im se zahvaljujemo na tome.

Svečanost je uveličao gradonačelnik Stevan Bakić koji je poručio da će ovakve manifestacije uvek imati podršku Grada Subotice jer čuvaju tradiciju i običaje srpskog naroda iz Like.

- Ova godina je posebna jer je 165. godišnjica srpskog i svetskog genija iz Smiljana, čoveka koji je osmislio ne samo 20. Vek kroz tehnologiju trofazne struje, nego i 21.vek kroz postavljanje temelja za tehnologiju mobilne telefonije i bežičnog interneta – podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić, dodavši da je kada je rođen Tesla bio građanin iste države kao tadašnji Subotičani a da mu je omiljeni pesnik bio Jovan Jovanović Zmaj. – Kada je imao 65 godina u okolinu Subotice došli su prvi Srbi iz njegovog zavičaja i svojim trudom i radom podigli brojna sela. Svoje poštovanje i ljubav prema velikom naučniku Subotica iskazuje i ulicom i naseljem koje nosi njegovo ime. Dragi Ličani su pravi čuvari istine o pravoslavlju Nikole Tesle, a Subotica je tu da podrži očuvanje te istine. Ne može biti pravog slavljenja Tesle ako dođe do prekrajanja njegovog identiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna