DUŠA U STAKLO UTKANA: Staklarstvo je simbol Paraćina, a sinonim za njegov dizajn Srbobran Kilibarda

Z. RAŠIĆ

16. 07. 2021. u 11:00

VEST da će Paraćin, grad sa stogodišnjom staklarskom tradicijom, graditi muzej staklarstva, obradovala je sve Paraćince koji su za Staklaru emotivno vezani, pa iako je ručna proizvodnja odavno zamrla, a stakloduvači ostavili svoje lule - u tom muzeju konačno će se sve unikatne staklene forme - prava umetnička dela, naći na jednom mestu.

ДУША У СТАКЛО УТКАНА: Стакларство је симбол Параћина, а синоним за његов дизајн Србобран Килибарда

Foto Z. Rašić

Ako je Paraćin simbol za staklarstvo, Srbobran Boca Kilibarda je sinonim za njegovo dizajniranje. Kilibardin mozaik težak skoro šest tona u budućem muzeju zauzimaće centralno mesto, što je posebna radost za ovog svestranog umetnika koji je, kaže, sve svoje emocije pravashodno utkao u staklo.

- Ja sam staklarsko dete jer mi je otac bio stakloduvač. U fabrici sam prošao sve faze, od dekoratera do dizajnera, budući da nisam imao to formalno obrazovanje. Bez obzira na to, osećao sam staklo onda, a i danas, mada sam poodavno penzioner, radim staklene forme jer je to najplemenitiji materijal. Njegovo oblikovanje vrhunska je umetnost. Bio sam zaposlen u pogonu gde se pravilo ručno trgovačko staklo. Tu, pored peći, iz užarene staklene mase nastajalo je savršenstvo, mada je za to trebalo petnaestak godina znoja i truda - priča, za "Novosti", Kilibarda.

Foto Z. Rašić

Po staklu je dobio nadimak Boca, po kom ga svi prepoznaju. Vremenom, broj dizajnera u fabrici se osipao, a posla je bilo i te kako. Kilibarda je osamdesetih godina napravio pravo osveženje na tržištu kad je fabrika, po njegovoj zamisli, počela da proizvodi matirano (bojeno) staklo. Čak su i neki hoteli u Las Vegasu koristili escajg koji je on kreirao, od piksle, preko tanjira i čaša, do vaze. Obožavao je posebno plavu - marino boju, pa su nastajale, i van komercijalnog programa, neke fantastične staklene stvari. To su svi unikatni komadi.

TOČAK

POSLEDNjA skulptura od stakla koju je Kilibarda napravio jeste točak za kragujevački Centar za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Iskra". Skulptura će stajati na postamentu ispred zgrade i već je stigla do korisnika kao poklon, a biće postavljena na jesen. Točak je simbol kolica, neophodnih za kretanje osobama sa invaliditetom, odnosno - život.

Foto Z. Rašić

PEĆ OD 25.000 STAKLENIH PLOČICA

NAJLEPŠE se osećao kad je napravio mozaik povodom obeležavanja osam decenija rada Staklare.

- Kombinacijom ravnih i duvanih komada stakla, preko 25.000 pločica, osmislio sam kompoziciju koja asocira na naše peći. Majstori su to lepili dve nedelje po mojim instrukcijama, u tri smene i uspeli smo da završimo na vreme - priseća se Kilibarda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna