GRAD UNIŠTIO SNOVE MALINARA: Nezapamćeno nevreme "obralo" voće u užičkom kraju, poljoprivrednici sabiraju štetu

N. JANKOVIĆ

03. 07. 2021. u 10:18

NA području Užica, Požege i Bajine Bašte, poljoprivrednici sabiraju štetu od grada koji je prethodnih dana opustošio desetine sela.

ГРАД УНИШТИО СНОВЕ МАЛИНАРА: Незапамћено невреме обрало воће у ужичком крају, пољопривредници сабирају штету

Foto S. J. Milošević

Najgore su prošli voćari, naročito malinari koji su tek zakoračili u berbu, ali je uoči naplate velikog truda i ulaganja - "crveno zlato" obrala "viša sila". Proizvođači koji su osigurali malinjake mogu računati na odštetu, a ostalima preostaje jedino da sabiraju gubitke.

U užičkom kraju, najlošija situacija je u Lunovom Selu, Karanu, Gostinici, ali je situacija slična i brojnim drugim mestima. Oko Požege, grad je "obrao" malinu u Tabanovićima, Loretu, Papratištu, Otnju, Jelen Dolu. U Bajinoj Bašti najviše je stradalo Cerje gde su zasadi doslovce pokošeni letnjim nevremenom, a situacija je slična u brojnim drugim selima.

- Za nas je berba završena. Očekivali smo nekoliko hiljada evra zarade iz malinjaka od oko 40 ari, ali od zasada ništa nije ostalo. Sada zbrajamo dugove - očajni su poljoprivrednici iz Otnja.

Uoči grada, tropske vrućine ugrozile su i smanjile rod, grad je "dovršio posao", pa će ove godine, u situaciji kada cena napokon odgovara malinarima, berba biti "mršava".

- Pre poslednjeg grada, znalo se da će maline biti nedovoljno, dvostruko manje od prosečnog roda za celu Srbiju, dakle, ne više od 50.000 tona. Sada je jasno da neće biti dovoljno maline da se zadovolji osnovna potražnja iz Evropske unije - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača jagodičastog voća.

Ovaj put, sistem protivgradne zaštite bio je u punoj funkciji, put gradonosnih oblaka ispaljene su hiljade raketa, da nije bilo tako, šteta bi danas bila potpuna.

Potražnja za srpskom malinom na svetskom tržištu ogromna je. Ove godine, nažalost, Srbija neće imati dovoljno roda da zadovolji strana tržišta. Kada je o proizvođačima reč, trpeće porodice: dobra berba maline za hiljade domaćinstava način je preživljavanja, zasadi školuju decu, obnavljaju domaćinstva i plaćaju letovanja, kad viška ima. Ovaj put, stotinama porodica, malina je donela samo dugove.

Poseban problem je dugoročna šteta u zasadima maline, koja će se odraziti i na sledeću sezonu.

Stradale su i sve ostale poljoprivredne kulture, a poljoprivredne službe i osiguravajuća društva su na terenu kako bi srpski domaćini koliko-toliko naplatili štetu.

Foto Fejsbuk

SRAVNJENI PLASTENICI U REČKOJ

NA području opštine Negotin, grad veličine oraha naneo je veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima, a najteže je prošlo selo Rečka. Mnogi tremovi i krovovi su "izrešetani" gradom, a uništeni su i mnogobrojni plastenici.

- U potpunosti su uništeni bostan, kukuruz, grožđe, ali i povrtarske kulture na više od 250 hetara u centralnoj zoni Rečke, a velika je materijalna šteta na usevima, na ratarskim i drugim kulturama na još više od 300 hektara u ostalim delovima sela - kaže Toplica Đorđević, odbornik iz Rečke. S. J. M.

VINOGRADI

GRADONOSNE padavine pogodile su oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta u ataru sela Suvaja kod Varvarina, a prema poslednjim informacijama, procenat oštećenja na vinogradima i voću iznosi od 10 do 50 odsto. Grad je, kako su nam javili meštani, zabeležen i u selima Obrež i Izbenica. S. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)