JAGMA ZA JAGODAMA KRAJ PUTA: Porodica Saše Ilića iz sela Balajnca nedaleko od Despotovca na originalan način plasira svoju robu

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 06. 2021. u 08:25

TEK ubrane jagode istog momenta mogu da se kupe u drvenoj kućici, postavljenoj tik uz njivu, na raskrsnici puteva koji vode za Svilajnac i Despotovac! Toga se dosetio Saša Ilić (46), glava poljoprivrednog gazdinstva "Gold red" iz Balajnca kod Despotovca.

ЈАГМА ЗА ЈАГОДАМА КРАЈ ПУТА: Породица Саше Илића из села Балајнца недалеко од Деспотовца на оригиналан начин пласира своју робу

Lokal na raskrsnici / Foto Z. Gligorijević

I, prezadovoljan je, jer, iako na pijaci cena jagoda pada svakog drugog dana, pa je sinižena na 150 dinara po kilogramu, on svakog dana proda od 250 do 300 kilograma ovog voća po ceni od 230 dinara i kaže da neće da spušta cenu. Jer, njegove jagode nisu prskane i kvalitetne su.

- Kućicu smo napravili prošle godine, a sada smo je modernizovali, uveli struju i vodu, tako da sa suprugom Tatjanom i sinom Aleksandrom prodajemo i do 19 sati. Nigde u okolini nema sličnog objekta, pa zato volim da kažem da se jagode najbolje prodaju na asfaltu. Hladnjačari plaćaju 90 dinara po kilogramu. Katastrofa! Tu nema zarade - kaže Ilić i dodaje da je prodaju povećao za 40 odsto više nego lane, pa će, ako "matematika" bude dobra, povećati zasade.

Jagode kupuju ne samo oni koji prolaze ovim putevima, već i stalni kupci iz okolnih gradova, koji dolaze samo po njihove jagode. Kada ode na despotovačku pijacu, svu količinu proda do podneva.

Foto Z. Gligorijević

Ilići jagode uzgajaju na hektar i 30 ari "na otvorenom", a ove godine su ih prvi put zasadili u dva plastenika, pa očekuju rod od oko osam tona. Počeli su na samo 40 ari, a sada su najveći proizvođači u opštini.

- Definitivno ćemo da pređemo na plasteničku proizvodnju. Već u julu ćemo da uradimo još jedan plastenik na 40 ari. Lane sam napravio 90 litara rakije "red gold". Iako je flaša 2.100 dinara, dnevno prodam jednu do dve. Tatjana svakog trećeg dana skuva i po dvadesetak kilograma džema, a spremala je i slatko, za koje ove godine nema vremena. Ali, ako kupci prepoznaju kvalitet, proširićemo asortiman - ponosno će Ilić, koji se sa Aleksandrom bavi i izgradnjom plantaža jagoda po sistemu "ključ u ruke".

MUŠTERIJE

DRVENA kućica pored puta pokazala se kao pun pogodak, pa se dešava čak i da se stvori red na štandu. Uglavnom, svi dolaze zbog kvaliteta Ilićevog voća.

- Godinama kupujem jagode od njih. Bolje je da jedemo one koje su ubrane tog dana, nego da kupujemo u marketu, jer ne znamo ni odakle su, ni koliko stoje - kaže Danijela Jeremić iz Despotovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)