PRIJEMNI JEDANAESTOG JUNA: Eparhija raško-prizrenska oko polaganja prijemnog ispita za Bogosloviju

D.Zečević

07. 06. 2021. u 15:53

EPARHIJA raško-prizrenska saopštila je da će se polaganje prijemnog ispita za upis u Bogosloviju za školsku 2021/22 godinu, za kandidate Eparhije raško-prizrenske, održati u petak 11. juna u 11.00 sati, u manastiru Gračanica.

ПРИЈЕМНИ ЈЕДАНАЕСТОГ ЈУНА: Епархија рашко-призренска око полагања пријемног испита за Богословију

Foto: D. Z.

Inače, ova obnovljena bogoslovska škola jedna od najpoznatijih u zemlji koju su završili i u kojojsu predavali brojni srpski patrijarsi uključujući i patrijarha Pavla, ove godine obeležava dva značajna jubilea -150 godina od osnivanja i 10 godina od obnove rada.

- Prizrenska Bogoslovija podignuta 1871. godine, bila je prva srednja bogoslovsko-učiteljska škola u staroj Srbiji i do 1999. godine, kada je privremeno izmeštena u Niš, nikada nije prekidala sa radom.Prestala je da sa radom u junu 1999. odmah nakon dolaska snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi isterani iz svojih domova -istakla je Kancelarijaza Kosovo i Metohiju podsećajući da je u martovskom pogromu 2004. kompleks zgrada zapaljen i uništen. Septembra 2011. godine Bogoslovija u Prizrenu obnovila je rad i nedavno je šesta generacija bogoslova završila školsku godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista