SPECIJALISTI ZA 22 SELA: Ubuduće olakšano lečenje stanovništva Poljaničkog kraja

J. STOJKOVIĆ

04. 06. 2021. u 08:10

POLjANIČKI kraj nadomak Vranja koji broji 22 sela ponovo ima lekare specijaliste u ambulanti.

СПЕЦИЈАЛИСТИ ЗА 22 СЕЛА: Убудуће олакшано лечење становништва Пољаничког краја

Foto J. S.

Stanovnici iz ovog ruralnog područja leče se u Zdravstvenoj stanici Vlase, ali zajedno sa njima zdravstvene usluge ovde dobijaju i meštani Ravnog Dola koji pripada Jablaničkom okrugu i zbog velike udaljenosti od Leskovca, stanovništvo je takođe upućeno na Zdravstvenu stanicu Vlase, tako da se u Zdravstvenoj stanici Vlase leči više od 2.000 ljudi.

Pre pandemije izazvane virusom korona ovde su dolazili specijalisti ginekologije, interne medicine, pedijatrije i stomatologije, gde je specijalista internista na dnevnom nivou beležio više od 40 pregleda dnevno.

- Odskora svakog četvrtka meštanima Vlasa i okolnih sela, opet su dostupne stomatološke usluge. Ovde u Zdravstvenoj stanici Vlase primamo sve pacijente koji su u okviru obaveznih vidova pružanja stomatoloških intervencija i to podrazumeva kompletnu potrebnu stomatološku uslugu za pacijente. Zastupljene su sve starosne grupe i tokom dana bude oko desetak stomatoloških intervencija - kaže specijalista oralne hirurgije, dr Dragan Đošić.

Pedijatar dr Dušica Dimitrijević kaže da se u Zdravstvenoj stanici Vlase u proseku, dnevno pregleda tridesetak dece svih uzrasta.

- Pored redovnih pregleda dece moramo da uzmemo u obzir aktuelnu epidemiološku situaciju sa kovidom 19 tako da imamo u planu da po potrebi uradimo laboratorijsku dijagnostiku kao i odgovarajuće ispitivanje socioepidemioloških podataka - smatra dr Dušica Dimitrijević.

VAKCINACIJA

PARALELNO sa povratkom specijalista u seoske sredine, radi se i vakcinacija i revakcinacija stanovništva ovog kraja. Inače, područje Poljanice naseljeno je uglavnom starijom populacijom koja ima potrebu za specijalističkim pregledima i zbog toga je kako bi se olakšalo pružanje usluga pacijentima doneta odluka da se obavljaju specijalistički pregledi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a