TENISKI MOĆNICI ČUPAJU KOSU: Evo zašto Novak Đoković igra turnir van ATP domašaja

Novosti online

06. 02. 2024. u 20:47

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je ili organizator najvećih teniskih turnira, ili se dobrim delom pita o odvijanju nekih (kao što su grend slemovi), ali kada elita "belog sporta", a u nju spada i Novak Đoković, reši da nastupi van ATP ingerencija, i to usred uobičajene sezone, onda se u "krovnoj organizaciji" muškog tenisa upale svi alarmi. Sada je postalo jasnije zašto su Nole i još petorica asova odlučili na takav korak.

ТЕНИСКИ МОЋНИЦИ ЧУПАЈУ КОСУ: Ево зашто Новак Ђоковић игра турнир ван АТП домашаја

Foto: M. Vukadinović

Podsetimo, organizatori teniskog nadmetanja "Sezona u Rijadu", saopštili su da će na jesen u Saudijskoj Arabiji biti održan novi turnir i to samo za najkvalitetnije igrače "belog sporta".

U oktobru će se, naime, odigrati "Slem šestorice kraljeva", na kome će učetvovati Novak Đoković, Rafael Nadal, Karlos Alkaraz, Danil Medvedev, Janik Siner i Holger Rune. Kada će tačno početi i koliko trajati ovo nadmetanje, za sada nije obelodanjeno, ali će svakao "narušiti" postojeći teniski raspored.

Ovog oktobra, ATP u svom kalendaru takmičenja ima zakazane: masters u Šangaju, pa tri turnira iz najniže, serije 250 - Almati u Kazahstanu. Stokholm u Švedskoj i Evropski open u Antverpu, potom dva nadmetanja iz serije 500, Beč i Bazel, a onda još jedan masters, i to u Parizu. Neki od tih turnira će "debelo" ispaštati kada se bude odvijao spektakl u Rijadu, ali ne samo to - u pitanju je, po svoj prilici, tek prvi korak u saudijskom "uplitanju" u teniska takmičenja, o čemu je nedavno, sa strepnjom (očigledno svestan šta sledi) govorio Kreg Tajli, direktor Australijan opena.

A kako i ne bi bilo strepnje kod organizatora velikih takmičenja, kada se uzme u obzir nagradni fond za "Slem šestorice kraljeva".

Kako javlja ruska agencija RIA Novosti, svaki učesnik će sigurno zaraditi milion i po dolara, a pobednik - čak šest miliona.

Takvoj finansijskoj ponudi za kratkotrajne, ali istinske spektakle, čak ni grend slemovi, a kamoli ostali turniri,  iz ATP ingerencije, ne moguj da pariraju. Otuda Tajlijevi strahovi da bi ovakvi saudijski potezi, mogli drastično da promene sliku "belog sporta" u budućnosti. Tome se, možda, najveći turniri "usprotive" pravljenjem sopstvenog, novog takmičenja, samo za tenisku elitu, o čemu se u kuloarima šuškalo ovog januara, pa nema nikakve dileme da slede burni teniski dani.

Šta kažu Nole, Rafa, Alkaraz...?

 "Novosti" vam prenose kako organizatori najavljuju pomenuto takmičenje u Rijadu, uz citiranje Noletovih utisaka:

"Sa ukupno 50 grend slem titula koje su osvijili, učesnike Slema šestorice kraljeva čine elitni teniseri, uključujući tu aktuelnog svetskog broja 1 i najuspešnijeg igrača svih vremena, Novaka Đokovića, koji je trenutno šampion Rolan Garosa i Ju-Es opena, a osvajač 24 grend slem titula.

Tu će biti i Rafa Nadal, osvajač 24 grend slem pehara, jedan od najuspešnijih koji su se ikada bavili ovim sportom.

Kada je upitan kako se oseća povodom povratka u Rijad, Đoković je rekao:

- Uzbuđen sam zbog ponovnog dolaska u Rijad i nastupa pred mojim saudijskim navijačima.

Rafael Nadal je takođe neskriveno oduševljen zbog Slema šestorice kraljeva:

- Nakon što su to već neki drugi teniseri uradili, i ja se veoma radujem što ću prvi put nastupiti u Rijadu.


Njima će se pridružiti aktuelni šampion Karlos Alkaraz, koji je osvojio 'Kup Rijad sezone 2023' i trenutno je svetski broj 2.

- Veoma sam srećan što se vraćam u Rijad da pokažem svoju najbolju igru."

Pored njih trojice, učestvovaće još i Janik Siner, koji je triput u poslednja četiri meča dobio Đokovića, Danil Medvedev, koji zna kako je pobediti Noleta u grend slem finalu, kao i Holger Rune.

Podsetimo, na samom kraju 2023, Alkaraz je pobedio Đokovića posle preokreta sa 4:6, 6:4, 6:4 na prethodnom izdanju "Rijad sezona tenis kupa", ali ono što sledi ove jeseni, sa šestoricom elitnih igrača, govori samo da su Saudijci obiljno "zagrizli" da, nezavisno od ATP-a, organizuju vrhunski turnir na svom tlu.

A ako vas Novak Đoković zanima, i sve što se tenisa tiče, pratite sve najvažnije, ali i najzanimljivije vesti o tome na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)