DOBAR, BOLJI, ĐOKOVIĆ! Novakova jubilarna pobeda, jači od bezobrazne publike i sjajnog Popirina

Александар Илић
Aleksandar Ilić

17. 01. 2024. u 13:36 >> 13:58

NAJBOLjI teniser planete Novak Đoković slavio je protiv Alekseja Popirina 3:1 u setovima (6:3, 4:6, 7:6 (7), 6:3) u 2. kolu Australijan opena, a pritom je došao do jednog impresivnog rekorda prvi igrač planete.

ДОБАР, БОЉИ, ЂОКОВИЋ! Новакова јубиларна победа, јачи од безобразне публике и сјајног Попирина

FOTO: Tanjug/AP

Đoković je pobedom nad domaćim teniserom upisao impresivnu i jubilarnu 30. pobedu u nizu na Australijan openu, gde nema poraz od 2018. godine.

Ujednačen je bio početak meča. Prvi set, koji je trajao 38 minuta, dobio je Novak Đoković. Nakon uvodnih 3:3 i nekoliko prilika da rivalu oduzme set, uspeo je to Đoković u devetom gemu, nakon čega je set rutinski dobio.

Treba istaći sjajan servis srpskog tenisera koji je iskoristio lošiji servis Popirina, a pritom, na svoj bio neprikosnoven. Realizovao je 14 poena na prvi servis, od ukupno 15, od toga 13 je osvojio u nizu.

Zaigrao je znatno bolje Aleksej Popirin u nastavku, a neshvatljivo pao Novak. Probudila se publika, ali i domaći teniser, u četvrtom gemu uzeo je servis srpskom teniseru, odmah ga potvrdio za 4:1. Znatno drugačija igra Novaka viđena je u drugom setu. Lošije je servirao, a to je dalo samopouzdanje rivalu.

Uspeo je u devetom gemu Novak da anulira prednost rivala, ali je odmah u narednom poklekao na svoj servis, te je Popirin imao 1:1 u setovima (4:6)

Što se statistike tiče, znatno lošije je Novak servirao, ubacio u drugom setu 59 procenata prvog servisa (16/27, a od toga realizovao 10). Ista situacija bila je sa drugim, ubacio je samo 5 od 11.

FOTO: Tanjug/AP

Dosta ujednačen bio je treći set. Čuvali su obojica svoj servis, a pred šesti gem usledila je kraća pauza zbog medicinskog tajm-auta. Žalio se Popirin na probleme sa levim listom. Ali to ga nije mnogo omelo. U desetom gemu imao je četiri set-lopte, Đoković je tada izveo pravu magiju, spasao ih sve, a potom u taj-brejku došao do vođstva 2:1 u setovima.

Ravnopravni su bili i u četvrtom setu. Đoković je u petom gemu video na tribinama navijača koji je pokušavao da ga isprovocira, usledila je kratka prepirka, a na kraju je Đoković pozvao nepristojnog Australijanca da siđe na teren, da nastave razgovor, što on naravno nije imao nameru da učini. U šestom gemu napravio je prvi teniser planete brejk, potom ga potvrdio i rutinski se plasirao u treće kolo Australijan opena.

FOTO: Tanjug/AP

NOVAK ĐOKOVIĆ - ALEKSEJ POPIRIN  6:3, 3:6, 7:6 (7), 5:3

6:3 - Ponovo tri vezane meč-lopte. Ovoga puta na servis. Prvu ne koristi.

5:3 - Dva vezana poena Đokovića, dobio je upozorenje Popirin. Nole ima tri meč-lopte. Spasava ih sve Australijanac i dobija gem. Serviraće sada Novak za plasman dalje.

5:2 - Rutinski je Novak potvrdio brejk, te će sada Popirin servirati za ostanak u meču.

4:2 -BREJK!  Tri vezana poena za Novaka na servis rivala. "Nulom" pravi brejk.

3:2 - Agresivno igra Popirin na servis Đokovića, pokušava stalno da pogodi liniju, da pripreti Noletu, a na kraju Srbin dolazi do nove gem-lopte. Đoković je u četvrtom setu do sada pogodio sto posto ubačenog prvog servisa.

Novak Đoković se između gemova svađao sa navijačem na tribinama. Pokušavao je neko da isprovocira Đokovića, a Srbin ga je pozvao da siđe na teren, što naravno nije učinio.

2:2 - Još jedan siguran gem Popirina.

2:1 - Tri gem-lopte imao je Novak Đoković. Iskoristio je prvu. Dosta brže igraju se gemovi u ovom setu.

PROČITAJTE JOŠ: ON JE SLEDEĆI ĐOKOVIĆEV RIVAL? Ako prođe Popirina, Srbin ide na megdan dobro poznatom rivalu

1:1 - Na isti način odgovorio je Popirin.

1:0 - Jako siguran na početku četvrtog seta bio je Novak.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVENO! Evo zašto Jelena Đoković ne bodri Novaka na Australijan openu

TREĆI SET 7:6(7)

TAJ-BREJK 7:4 - Počelo je mini-brejkom. Poslao je lopticu u aut Australijanac. Vratio je odmah izgubljeni poen Popirin - 1:1. Ponovo je Novak uzeo jedan poen rivalu, te poveo 3:2. Potom na drugi servis osvaja sjajan poen Novak i uvećava prednost - 4:2. I sledeći poen je Novakov, a potom Popirin smanjuje na 5:4. Da bi Nole uzeo naredni poen i došao do dve set-lopte.

6:6 - Sjajan odgovor Đokovića, imao je dve gem-lopte. Iskoristio već prvu - taj-brejk!

5:6 - Siguran na servisu bio je Popirin, te sada Novak servira za ostanak u setu.

PROČITAJTE JOŠ: SVI SU SE NA TRENUTAK ZALEDILI! Novak Đoković je uplašio navijače, kada je podigao "misteriozni papir" sa terena Rod Lejver arene

5:5 - Au, kakva greška Đokovića na mreži. Tri vezane neiznuđene greške Popirinu daju priliku za tri set-lopte! Treći as pravi Novak potom u drugom setu, potom i servis grešku. Odličnim drugim servisom spasava i drugu. Još jedan dobar servis, profunkcionisao je volej, a Novak spasava treću set-loptu - izjednačenje. Na kraju spasava Novak četiri set-lopte i dolazi do gema.

4:5 - Odličan gem Đokovića, znatno je bolje igrao, kretao se po terenu bolje, ali Popirin uspeva da uzme gem i sačuva servis na kraju. Serviraće sada Novak za ostanak u setu.

4:4 - Dva sata igre je prošlo. Izjednačio je Đoković u trećem setu.

3:4 - Ubacio je Popirin 10. as na putu ka gemu. Imao je tri prilike da ga osvoji. Prvu je osujetio Novak. Bio je nakon toga izuzetan na mreži domaći igrač, održavajući prednost u trećem setu.

3:3 - Potpuno izjednačeni bili su Novak Đoković i Aleksej Popirin do sada. Pauza je više prijala Novaku, koji je dobio svoj servis, a Popirin će sada servirati sa novim loptama.

 - Zatražio je 43. igrač planete medicinski tajm-aut. Žalio se australijski teniser na probleme sa levim listom.

FOTO: Tanjug/AP

2:3 - Popirin igra definivivno na gornjim granicama svojih mogućnosti. Pokušao je sada Novak da izvrši pritisak i dođe do brejk prilika, ali je odoleo Australijanac, koji je došao do gem-lopte i novog gema.

2:2 - Tri laka poena za Novaka, bilo mu je to preko potrebno kako bi vratio samopouzdanje. Koristi prvu, i to na drugi servis.

1:2 - Publika je ceo prvi poen ispratila uzdasima, a završila ovacijama za Popirina koji je uz odličnu defanzivu i igru na mreži još jednom kaznio Novaka, a potom došao do 30:0 dvadesetčetvorogodišnji teniser. Posle je viđen drugi najduži poen, Popirin je trijumfalno završio lobom preko Novaka na mreži - dve gem-lopte. Dobio je domaći igrač i upozorenje, a to ga nije dekoncentrisalo.

1:1 - Na sve što je Novak uradio do sada imao je spreman odgovor rival, koji je opet pretio i želeo brejk priliku, ali je njegov forhend na sreću Đokovića završio u autu - gem prilika za Srbina. Sjajnim servisom je koristi.

Tanjug/AP

0:1 - Ponovo sigurnim servisom Popirin otvara set.

Barbara Šet iznela je utiske sa terena. Deluje joj da je u drugom setu Đoković delovao umorno i "ravno", te ukoliko želi pobedu, moraće to da popravi.

DRUGI SET 4:6

4:6 - BREJK Au, dve velike greške Đokovića, dve set-lopte imao je Popirin - 15:40. Spasao je prvu Nole zahvaljujući trećem asu. Drugu nije.

4:5 - BREJK! Stegla se ruka Alekseju Popirinu. Prvo je napravio duplu servis grešku, a potom još jednom greškom Đokoviću daje prednost 30:0. Dobio je Nole u nastavku priliku za tri brejk šanse. Prvu nije iskoristio.

3:5 - Sve je učinio Popirin da završi set već sada, ali je na 40:30 Đoković uspeo da sjajno servira. Sada Popirin servira za izjednačenje.

Tanjug/AP

2:5 - Servira znatno bolje Australijanac, koji se revanširao Novaku, došao je do tri gem-lopte, te nulom dobio gem. Novak servira za ostanak u drugom setu.

2:4 - Novi gem koji je Nole dobio "nulom". Želeo je što pre da ga završi.

1:4 - Potvrdio je posle 21 minuta igre prednost brejka Australijanac. Đoković u ovom gemu nije ličio na sebe, a to je iskoristio rival koji je izlazio i na mrežu, te čitao svaki potez Srbina.

Imao je Nik Kirjos u pauzi između setova samo reči hvale za Novaka Đokovića.

1:3 BREJK!  - Dva vezana uvodna poena osvojio je na Novakov servis rival. Đoković do sada ubacuje u drugom setu 13 procenata prvog servisa, odgovorio je ipak sjajno, servis vinerom Nole - 15:30. Usledio je sjajan ritern Australijanca.

1:2 - Prvi bekhend viner pravi Đoković, ali to nije uzdrmalo rivala, koji sjajnim forhend vinerom dolazi do 30:15. Dolazi nakon toga do dve gem prilike.

1:1 - Motivisan je rival bio, te prvi put Đoković mu je dozvolio 30:30 na svoj servis. Više od toga nije mogao, ubacuje deveti od 12 poena na drugi servis i drugi set otvara sigurno.

Iako Novak igra protiv domaćeg tenisera. Veliki broj navijača na Rod Lejver areni tu je da mu pruži podršku.

0:1 - Tri gem-lopte imao je Popirin, prvu nije iskoristio, drugu je na poklon Đokovića iskoristio.

PRVI SET 6:4

Tanjug/AP

6:4 - Đoković dolazi do dve set-lopte. Koristi već prvu. Treba pomenuti da je Novak ubacio 15 od 16 poena na prvi servis, što je zaista impresivan podatak i glavni razlog zašto je lako osvojio set.

5:3 BREJK! - Okliznuo se Novak na liniju, te izbacio lopticu u aut - 15:15. Odmah potom na servis rivala Srbin dolazi do još jednog poena. Još jedan dugačak poen, 28 udaraca, pripao je Novaku, koji sada ima dve brejk prilike. Ostavio je na drugi servis dosta prostora Novaku koji dolazi do brejka!

4:3 - Kik servisom u telo Đoković dolazi do 30:0. Procenat osvojenih poena na prvi servis do sada mu je 12 od 12. Te dolazi još jednom do 40:0. Koristi prvu.

3:3 - Dva poena dobio je Australijanac, a potom duplom servis greškom dao Novaku priliku da dođe do 30:30, da bi još jednom duplom greškom "častio" Novaka novom brejk prilikom. Ponovo preslikan gem, nakon brejk prilike probudi se Popirin i dobija gem.

Tanjug/AP

3:2 - Odgovorio je na sjajan način Novak. Dobio je gem bez izgubljenog poena. U jednom trenutku nije dao nadu rivalu da može do poena.

2:2 - Vršio je sada pritisak na rivala Novak. Servirao je Popirin na 30:30, nije ubacio prvi servis. Potom ni drugi, prva brejk šansa za Đokovića. Upisao je potom Aleksej as, prvi u meču. Nakon izjednačenja još jedna brejk prilika za Srbina, poslao je rival loptu u aut. Još jednom se odbranio i na kraju dobio gem.

2:1 - Dva asa u dosadašnjem toku meča za Novaka, koji dolazi do tri gem-lopte. Ipak, vrhunski ritern na prvi servis domaćeg igrača koji pogađa ugao dijagonalom, što je Novak mogao samo da isprati pogledom. Nije imao snage za više, odlična razmena i skraćena lopta Đokovića, pogodio je rival mrežu. Osvojio je sedam poena od sedam na prvi servis Srbin, što odlično oslikava kako je otvorio današnji meč.

1:1 - Odlična igra u drugom gemu. Dobio je prvi poen Novak, a drugi, nakon 23 razmene dobio je Popirin. Na kraju, slična slika kao u prvom gemu, sada Australijanac upisuje gem.

1:0 - Đoković je meč otvorio prvim servisom. Nije dozvolio Đoković rivalu da se razigra, uzeo je dva uvodna poena, pa napravio neiznuđenu grešku - 30:15. Rutinski na kraju dobija Nole gem.

10.43 - Počinje meč Novaka Đokovića i Alekseja Popirina. Srbin i Australijanac izašli su na teren.

10.27 - Supruga čuvenog tenisera Mihaila Južnog, Julija, preminula je nakon veoma duge i teške bolesti, prenela je poznata teniska novinarka.

10.23 - Arina Sabalenka savladala je mladu Čehinju Brendu Fruhvirtovu 2:0 u setovima, te nas uskoro očekuje početak meča Novaka Đokovića.

10.07 - Pročitajte i jednu lepu priču sa Australijan opena. Indijski teniser učinio je nemoguće i sebi obezbedio mir pred nastavak sezone.

9.50 - Pročitajte i kako je Novak Đoković izigrao navijače i organizatore Australijan opena.

9.43 - Zanimljivo je bilo na treningu Novaka Đokovića, a ceh je platio Goran Ivanišević. Šta se desilo pročitajte ovde.

8.57 - Šesti nosilac Uns Džabir izgubila je u drugom kolu od 16-godišnje Ruskinje Mire Andrejeve 0:6, 2:6, posle 54 minuta. Senzacionalna teniserka iz Rusije je prepustila samo dva gema trostrukoj grend slem šampionki. 

8.35 - Kiša pravi velike probleme na otvorenim terenima, a meč Novaka Đokovića igraće se po planu.

UOČI MEČA

Novak Đoković je odbranu titule u Melburnu počeo protiv kvalifikanta Dina Prižmića koji ga je dobro namučio. Naredni protivnik je Aleksej Popirin. Trenutno 43. igrač na ATP listi.

Popirin je mesto u glavnom žrebu dobio zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora. U prvom kolu je savladao sunarodnika Marka Polmansa, po setovima 6:3, 7:6, 6:2.

Australijski teniser je najbolji plasman ostvario 23. oktobra 2023. godine, zauzevši 39. mesto. Do sada je u karijeri osvojio dve titule na turniru u Singapuru i Hrvatskoj.

Najbolji rezultat (treće kolo) na prvom grend slemu u sezoni Popirin je zabeležio u tri navrata - 2019, 2020. i 2023. godine.

Popirin nikada nije savladao lidera na ATP listi

Popirin je rođen 1999. godine u Sidneju, a ruskog je porekla. Tenisom se bavi od pete godine.

Otac Alekseja Popirina Aleks je biznismen i, između ostalog, sa Patrikom Muratogluom suosnivač Ultimate Tennis Showdown, teniske lige koja je nastala za vreme pandemije koronavirusa. Aleksej je sa porodicom od 2010. godine živeo u Španiji, tačnije Alikanteu. Tokom detinjstva bio je komšija sa Aleksom de Minorom.

Široj teniskoj javnosti Popirin je postao prepoznatljiv nakon pobede nad Tejlorom Fricom na Australijan openu 2023. pred domaćom publikom.

Popirina odlikuje snažan i precizan servis, a pored toga odlično se služi forhendom. Zanimljivost je da nikada u karijeri nije savladao tenisere koji su bili prvi na ATP listi. Odigrao je duel protiv Karlosa Alkaraza, dva sa Rafaelom Nadalom i tri sa Danilom Medvedevom.

Đoković bolji u jedinom međusobnom duelu

Novak Đoković je bio bolji od Popirina u jedinom dosadašnjem međusobnom duelu. Srpski teniser je pobedio 2019. godine u prvom kolu turnira u Tokiju.

Đoković je prvi meč u Melburnu ove godine igrao nešto više od četiri sata, osvojio je 66 odsto poena pri prvim servisu, što je nešto lošiji podatak od uobičajenih standarda. Srpski teniser je upisao ukupno 40 vinera, ali je premašio prosečan broj neiznuđenih grešaka - protiv Prižmića je napravio čak 49.

Popirin je lakše stigao do drugog kola. Protiv Polmansa nijednom nije ispustio svoj servis i sa lakoćom je odbranio tri brejk lopte. Ubeležio je 20 asova i osvojio 81 odsto poena na prvom servisu.

Duel Novaka Đokovića i Alekseja Popirina zakazan je kao drugi na večernjem programu "Rod Lejver arene". Najavljen je za 11.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a počeće kada svoj okršaj završe Arina Sabalenka i Brenda Fruhvirtova.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave