NEVEROVATNI NOVAK ĐOKOVIĆ UŠAO U ISTORIJU TENISA! Nole kroz dramu do pobede nad Runeom na Završnom mastersu i novog podviga

Novosti online

13. 11. 2023. u 00:16 >> 00:20

Novak Đoković je posle velike borbe savladao Holgera Runea na startu Završnog mastersa koji se održava u Torinu, a konačan rezultat od 7:6(3), 6:7(1), 6:3 ne samo da je pogurao Noleta ka polufinalu, o čemu će odlučivati njegovi predstojeći mečevi u grupi, sa Janikom Sinerom i Stefanosom Cicipasom, već ga je svrstao među teniske besmrtnike.

НЕВЕРОВАТНИ НОВАК ЂОКОВИЋ УШАО У ИСТОРИЈУ ТЕНИСА! Ноле кроз драму до победе над Рунеом на Завршном мастерсу и новог подвига

FOTO: Tanjug/AP

Tamo je Srbin odavno kada se radi o brojnim rekordima, ali ova pobeda je omogućila Noletu da već sada, bez obzira šta u nastavku turnira on i Karlos Alkaraz budu uradili, obezbedi da 2023. završi na prvom mestu ATP liste. A to znači da će rekordni osmi put sezonu okončati kao najbolji teniser sveta.


Uz to, Đoković je obezbedio da će bar 400 nedelja biti na vrhu rang liste Asocijacije teniskih profesionalaca (trenutno je 398 sedmica sakupio kao lider, po čemu je svetski rekorder, drugi na toj "večnoj listi" je Rodžer Federer sa 310 nedelja, te slede Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270, Džimi Konors sa 268, Rafael Nadal sa 209...)

Novak Đoković - nestvarni rekordi / FOTO: Tanjug/AP


Da je protiv Runea bilo lako, nije. Nije uopšte. Uostalom, Danac je do nedavno vodio sa 2:1 u pobedama protiv Novaka, ali ga je srpski as nadigrao u Parizu, pa i sad u Torinu posle pravog teniskog trilera.


Ali, u oba seta, danski teniser je bio taj koji je imao brejk prednost, no onda bi njegov iskusniji rival odmah uzvraćao, i činio megdan dodatno interesantnim.


Bilo je u tom duelu i ne baš klasičnog teniskog nadmudrivanja, poput pokušaja i jednog i drugog da gestikulacijom ka publici pridobiju neutralni deo gledalaca na svoju stranu, bilo je i zanimljivog Đokovićevog razgovora sa sudijom koji ga je požurivao da servira na vreme, na šta je Đoković konstatovao da uopšte ne vidi u dvorani "štoperice" koje tome služe, bilo je, naravno i majstorija. I to na pretek...


Maestralno odigran taj-brejk u prvoj deonici, a onda spasena set-lopta u drugoj, bili su uvod u novi taj-brejk, u kome su dve velike greške na početku - skupo koštale Srbina. One su, nakon uvodnog poena mlađeg na terenu, donele Runeu 3:0, njegovi servisi potom to uvećali na pet razlike, a od toga spasa nije bilo. Zato je na red došla treća deonica, koju je izvrsnom igrom otvorio Đoković.


Em je servirao sjajno, em smanjio broj kikseva na minimum, a kako je Rune počeo da greši, i to u serijama, brejk je Novaku doneo 2:0. A onda, nova porcija drame.


Danac je iskoristio loše procene najbolje rangiranog na svetu da mu "oduzme servis", što je Đokovića dovelo do takvog izliva besa, da je slomio nogom dva reketa.

Novak Đoković lomi reket na meču sa Holgerom Runeom u Torinu / FOTO: Tanjug/AP

Ipak, nije prošlo dugo, a ne samo da se pribrao, već je počeo da igra kao da je meč u uvodnom delu, a ne pri kraju trećeg sata nestvarne borbe.

To mu je i omogućilo da, čak i kada izgubi duge razmene, poput jedne od 27 udaraca na brejk loptu, ipak do brejka i dođe minut kasnije, a tih 4:2 na kraju se ispostavilo kao prevelik zalogaj za supertalentovanog danskog tenisera, pred kojim je, nesumnjivo, velika sportska budućnost. 

Novak Đoković i Holger Rune se pozdravljaju posle sjajanog meča na završnom mastersu u Torinu / Screenshot / TennisTV

No, sadašnjanost i svevremenost - pripadaju Novaku. Ovaj dramatičan meč je tome poslužio kao podsetnik.

KRAJ! Đoković - Rune 7:6(3), 6:7(1), 6:3

6:3 - Đoković je odservirao pobedu! Pozdravio se sa Dancem, zahvalio se Bogu, pa onda čučnuo i skoro minut tako ostao, da pribere misli...

Novak Đoković posle pobede nad Holgerom Runeom u Torinu / Screenshot / TennisTV

5:3 - Rune je osvojio servis-gem i prišao na "-2". Ali, sledeći servira Srbin. I to za pobedu.

5:2 - Majstorski je odigrao Nole svoj servis-gem. Još jedan mu nedostaje za trijumf!

4:2 - Brejk Đokovića! Kakva "ludnica" od meča! Nole je delovao u nokdaunu posle onog prokockanog brejka i lomljenja reketa u besu, ali sada je tako podigao nivo svoje igre, da je to bilo za udžbenike. Na 30:30 uspeo je da natera rivala na kiks, a onda su razmenili 27 udaraca pri prvoj Novakovoj brejk prilici. Rune je nadmudrio Srbina jednim skraćenim udarcem, izjednačio, ali kada je to u sledećem poenu probao - Novak je bio spreman. Iznova je poveo, da bi u dugoj razmeni naterao suparnika na prejak udarac i - gem je pripao najboljem na svetu!

3:2 - Dobro je. Popravlja igru Novak, uz samo jedan izgubljen poen osvaja servis-gem. Drama se nastavlja...

2:2 - Ne valja, ne valja... razigrao se danski teniser, sa "nulom" osvaja svoj gem, nakon napravljenog brejka i Đokovićevog izliva besa (koji je izazvao kratkotrajne zvižduke publike u Torinu)

2:1 - Brejk Runea! Novak lomi reket nogom, nakon što je na 15:40 Danac pogodio liniju i osvojio "Đokovićev" gem!

2:0 - Brejk Đokovića!  Ne samo da je Nole digao nivo svoje igre, već je Rune počeo da srlja iz greške u grešku. Na kraju je, pri rezultatu 15:40 - napravio dvostruku servis grešku i tako olakšao posao Srbinu!

1:0 - Savršen servis-gem Novaka Đokovića. Za manje od četiri minuta, bez izgubljenog poena, dolazi do vođstva.

23.41 - Počinje treća deonica, i to servisima Novaka Đokovića

Novak Đoković tokom meča sa Holgerom Runeom u Torinu / FOTO: Tanjug/AP

6:7(1) - Set za Runea! Neuobičajenim greškama, od kojih je jedna bila zicer, Novak je omogućio mladom rivalu da povede sa 3:0 na početku taj-brejka, posle čega je Rune "odservirao" pet razlike. Iako se Nole trudio u narednoj razmeni da se "upiše" na semafor, izgubio je još jedan poen na svoj servis, a tih 0:6 je skroz utišalo navijače srpskog asa. Koji trenutak kasnije, posle jedinog kiksa Danca, Holger Rune je osvojio set. Igraće se treći, odlučujući!

6:6 - Odlično je Novak odigrao servis-gem, siguran je bio maltene u svakom udarcu i bez ikakve strepnje za eventualni brejk obezbedio odlazak u novi taj-brejk.

5:6 - Posle sat vremena i dva minuta igre u drugom setu, a maratonskog 11. gema, u kome je Đoković bio blizu cilja, jer je imao 40:40 na servise rivala, Rune je osvojio "svoj" gem i sada će Novak servirati da i drugi set ode u taj-brejk. Zadovoljan je, i to primetno, Boris Beker, nekadašnji Đokovićev trener, a sada Runeov.

Boris Beker prati napetu završnicu drugog seta na meču Novak Đoković - Holger Rune u Torinu / FOTO: Tanjug/AP

5:5 - Novak spasao set loptu! Auh... Nije bilo dobro od samog početka desetog gema, naročito kada je Novak napravio kiks pri vođstvu od 15:0. Osokolilo je to Danca, koji je krenuo baš agresivno da igra, a to mu je donelo 30:40 i brejk/set loptu zahvaljujući sjajnom vinerom. Ipak, Novak je izvrsnim servisom poravnao rezultat, potom diktirao ritam u narednom poenu i naterao suparnika da pogreši iz totalne defanzive, da bi onda zamolio sudiju da utiša publiku, koja je bila previše bučna kad to ne treba da bude. Novi dobar servis iznedrio je izjednačenje, i jedno Novakovo "Forca!", kako bi dodatno privukao navijače na svoju stranu.

Holger Rune proslavlja poen u završnici drugog seta meča sa Novakom Đokovićem u Torinu / FOTO: Tanjug/AP

4:5 - Viče Rune od radosti, vrlo je zadovoljan što je još jedan servis-gem osvojio a da nije dospeo u situaciju da strepi za brejk. Mada, za razliku od prethodnog serviranja, ovoga puta je izgubio dva poena...

4:4 - Napetost opet raste. Rune je imao 30:30 na servise rivala, a onda je Novak dodao gas i sa dva vrlo važna poena osvojio gem. Sledeći servira Danac.

3:4 - Auh. Bez izgubljenog poena osvaja gem i Rune. Kakav megdan...

3:3 - Novak briljira. Na "nuli" je ostavio suparnika u svom servis gemu.

Novak Đoković tokom meča sa Holgerom Runeom na završnom mastersu u Torinu / FOTO: Tanjug/AP

2:3 - Danac se, posle dva izgubljena gema, "upisuje" na semafor. I to baš dobrom igrom u servis-gemu, što je proslavio stegnutom pesnicom. Izuzetno uzbudljiv meč...

2:2 - "Potvrdio" je Novak brejk, ali ne baš lako. Na 40:15 Rune je bio taj koji je bolje odigrao, ali dalje od toga nije uspeo da dođe.

1:2 - Brejk Đokovića! Kakav odgovor majstora iz Srbije. I opet "rat za publiku" - na svaki važan poen su i jedan i drugi pozivali rukama gledaoce da baš njemu pruže podršku, a n a kraju je, posle desetominutnog gema, Novak brejkom prišao na 1:2.

Nole zove navijače da mu pomognu nakon brejka u drugom setu / Screenshot / TennisTV

0:2 - Brejk Runea! Nastavio je odlično da igra danski teniser, i posle 13 minuta nastupa u drugom setu ima dva gema prednosti. Samo je poen izgubio na Novakove servise...

0:1 - Drugi put na meču Rune vodi. Imao je kratkotrajnu prednost u prvom setu, kada je napravio brejk, a ovoga puta je svojim servisima osvojio gem. Solidno izdanje posle izgubljenog prvog segmenta meča, mirno i bez mnogo rizika, uz izvrsne servise.

Posle nekoliko minuta predaha između dve deonice, počela je druga, i to servisima Holgera Runea.

7:6(3) - Đoković je osvojio set! Odlično je kontrolisao igru u taj-brejku, nakon što je naterao Runea da napravi kiks bekhendom pri rezultatu 3:2. Uz jedno pogađanje linije, Novak je otišao na tri razlike, a od toga se Danac nije oporavio. Bio je to vrlo uzbudljiv set, u kome je mlađi teniser napravio prvi brejk. Ali, odmah mu je uzvratio Srbin, koji je set osvojio uz interesantan razgovor sa sudijom oko toga gde se uopšte nalaze "štoperice" za vreme za servis, te "rat" sa Runeom da se zadobije podrška publike - o čemu smo vam već pisali tokom meča. Posle 71 minuta borbe, 20:14 za Runea u direktnim poenima, a 10:9 u "neiznuđenim" greškama za Novaka, prva deonica je pripala Srbinu. Šta li nas tek čeka...

6:6 - Šteta. Novak je vodio sa 15:30, ali ponovo prokockao prednost u servis-gemu rivala. Umirio je Boris Beker Danca svojim savetima, a ovaj mini-preokretom izborio taj-brejk.

6:5 - Neizvesno, neizvesno.... Đoković je vodio u "svom" gemu, Rune uspeo da 18. direktnim poenom (naspram deset dotadašnjih koje je imao rival) izjednači, a onda počeo da priziva publiku da mu pomogne. Kako je Novak osvojio dva naredna poena, i to brzo, i sam je počeo da maše rukama ka gledaocima i, kako se činilo, dobio glasniju podršku od rivala. Rune će servirati, ne bili odveo prvi set u taj-brejk.

Novak Đoković poziva publiku da mu pomogne u meču sa Holgerom Runeom u Torinu na završnom mastersu / Screenshot / TennisTV

5:5 - Auh... Poveo je Đoković sa 0:30 uz dva ekspresno dobijena poena, a onda su usledile dve sjajne razmene - koje je u svoju korist rešio danski teniser. Od tog izjednačenja prošlo je manje od minut, a Rune je stezao pesnicu, jer je uz dva brzo osvojena poena osvojio i servis-gem. Na dva poena od brejka i seta bio je Nole... imao i naizgled lagan slajs pri 30:30, ali ...

5:4 - Raste napetost. Novak je poveo sa 40:0 na svoje servise, a onda ga je mladi suparnik nadmudrio u dve brze razmene i prišao na poen zaostatka. Srbin je i pored korišćenja drugog servisa uspeo da ima veliku inicijativu, no nju je okončao forhendom kojim je poslao lopticu u mrežu, za 40:40. Srećom po sve kojima je Nole omiljeni teniser, on je sa dva brza poena osvojio gem, a onda porazgovarao sa sudijom Adelom Nurom koji ga upozorio da malo ubrza sa servisima. Srpski as je rekao da ni ne zna gde su "štoperice" koje mere vreme za servis, a kada mu je ukazano gde su, nasmejao se i rekao "od cele dvorane, tu ste ih stavili".

Novak Đoković u razgovoru sa sudijom oko toga gde su satovi koji pokazuju vreme za servis / Screenshot / TennisTV

4:4 - Vrlo brzo je Rune dobio "svoj" gem. Kraći predah mu je baš prijao, očigledno.

4:3 - Dobro je. Bez mnogo muka je Nole osvojio servis-gem, te zajedno s rivalom otišao da predahne pred nastavak meča. 

3:3 - Brejk Đokovića! Krenio je Novak da odmah uzvrati na doživljeni kiks, poveo sa 0:30, a Beker Runeu više puta pokazivao, s oba dlana koja je pomerao na dole, da se smiri, da ne jurca po potvrdu "oduzetog servisa". I, Danac ga je na nekoliko momenata poslušao, uspeo da povede sa 40:30 pre nego što je Novak "dodao gas". Uspeo je da poravna svojom mirnijom igrom, potom majstorijom naterao Runea da pogreši, što je Srbinu donelo prvu brejk šansu na meču. Iskoristio ju je jer je u dugoj razmeni s osnovne linije odigrao bez greške, a mladi rival napravio grešku kada je pokušao "slajs".

2:3 - Brejk Runea! U rane probleme je upao Novak Đoković. Novi đak Borisa Bekera, bivšeg Noletovog trenera, poveo je sa 15:40 i došao do dve uzastopne brejk lopte. Prvu nije iskoristio jer je Srbin dobro kontrolisao "kratki" poen, a drugi jer je Nole gospodario terenom tokom duže razmene. Tako se, na ulasku u šesti minut igre u petom gemu, došlo do izjednačenja. Najbolje rangirani igrač sveta je lako poveo, ali onda em izgubio nareni poen prilično brzo, em "skrivio" novu brejk loptu lošom reakcijom na mreži. Morao je potom i drugi servis da koristi Đoković, a on ga nije poslužio, pa je Danac napravio prvi brejk na meču, i to u 25. minutu igre.

2:2 - Sve bolji Novak. Na 40:15 za Runea, Đoković je iz beznadežne pozicije, dok se čekao smeč njegovog rivala, pogodio u koju stranu će lopticu da pošalje danski teniser, pa tamo otišao i neočekivano poentirao. Ipak, dalje od 40:30 nije uspeo da priđe. Ovog puta.

2:1 - Dobar odgovor srpskog asa. Smirena, kvalitetna igra, bez mnogo rizika ali praktično i bez greške, za novi osvojeni servis-gem.

1:1 - Furiozno je "svoj" gem započeo Danac, za minut je poveo sa 40:0 usled dva sjajna servisa i jedne ekspresno okončane razmene, a nakon što je napravio kiks prilikom prve gem-lopte (u kojoj je Novak već bio savladan, ali je Rune poslao lopticu u aut), za tili čas je naredni poen rešio u svoju korist. Impresivan početak.

1:0 - Nije bilo lako! Đoković je izgubio uvodna dva poena, ali je posle tih 0:30 "vezao" četiri dobra poteza u nizu i preokretom osvojio servis-gem.

21.13 - Meč je počeo! Servira ipak Nole, Rune je odabrao da prima početne udarce na startu.

21.06 - Izgleda da je Rune pobedio prilikom bacanja novčića i odlučio da servira... No, videćemo to sa sigurnošću kada se obavi zagrevanje. A pre toga, desila se zanimljiva scena - devojčica s kojom je Nole izašao na teren pozvala je najboljeg na svetu - da mu nešto šapne. I, Novak je pažljivo saslušao...

Devojčica nešto šapuće Novaku Đokoviću u Torinu / Screenshot / TennisTV

21.03 - Rivali upravo izlaze na teren, što znači da će meč početi oko 21.10, dok se obavi bacanje novčića i kraće zagrevanje

Novak Đoković izlazi na meč sa Holgerom Runeom u Torinu / Screenshot / TennisTV

Uoči susreta

Nije ovo običan meč za Noleta

Ni najmanje.

Ukoliko bi pobedio, srpski teniser će ostvariti dve velike stvari: najpre, postaće prvi teniser koji je čak osam puta godinu završio kao najbolji na ATP listi. Ali, i još nešto je u "igri":

Ostvari li trijumf, Nole će obezbediti i da dođe do čudesnih 400 nedelja na vrhu rang liste Asocijacije teniskih profesionalaca. Trenutno je Novak 398 sedmica na vrhu, po čemu je svetski rekorder, a drugi je Rodžer Federer sa 310, te slede Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270, Džimi Konors sa 268, Rafael Nadal sa 209...

Zadatak, međutim, nije nimalo lak, a takvih i nema na završnom mastersu na kome igra osam najbolje rangiranih tenisera sveta: rival je supertalentovani Rune, koji je do nedavno vodio sa 2:1 u pobedama protiv Đokovića, ali ga je Novak na pariskom mastersu savladao.

U istoj, "zelenoj grupi", vrlo zanimljiv meč odigrali su Janik Siner i Stefanos Cicipas.

U "crvenoj grupi", koja sa mečevima kreće u ponedeljak, nalaze se Karlos Alkaraz, njegov prvi rival - Aleksander Zverev, te Rusi Danil Medvedev i Andrej Rubljov.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)