U RANGU PELEA, DŽORDANA, BOLTA... Novak Đoković se kao najbolji teniser svih vremena pridružio najvećim legendama

Z. Ćorović

12. 06. 2023. u 22:34

KAO što su Antički Grci doživljavali Zevsa kao vrhovnog boga, tako ćemo i mi Srbi za našeg Novaka Đokovića govoriti da je u svetu sporta najveći svih vremena. Znali smo da je u tenisu bolji i od Federera i Nadala, da će ih kad-tad prestići i da će poput superheroja pobediti sve one nepravde i preskočiti "mine" koje su mu postavljali u Australiji i Americi.

У РАНГУ ПЕЛЕА, ЏОРДАНА, БОЛТА... Новак Ђоковић се као најбољи тенисер свих времена придружио највећим легендама

Tanjug/AP

Nadmašio je Španca i Švajcarca, ostavio ih iza sebe i sada je vreme da Noleta gledamo na Olimpu i poredimo ga sa najčuvenijim "bogovima" sporta. Posle osvajanja rekordnog 23. grend slema na Rolan Garosu, njegovo društvo sada su samo najveći šampioni: Majkl Džordan, Husein Bolt, Pele, Tom Brejdi, Majkl felps, Muhamed Ali, Mihael Šumaher... Više od ovog ne može.

U svetu fudbala neprikosnoveni kralj je Pele, jer je sa Brazilom osvojio čak tri svetska prvenstva. Mada se Đoković siguno neće naljutiti ukoliko neko bude rekao da je on u tenisu što su Maradona ili Mesi u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, iako su na lestvici ispod Pelea.

Najveći velikan igre pod obručima je bez dileme - Majkl Džordan. Mogao je Đoković kao dečak da ga gleda i uživa u njegovim košarkaškim čarolijama. Džordan je šest puta NBA šampion, dva puta je osvajao olimpijsko zlato, šest puta je proglašavan za MVP igrača finalne serije NBA lige, pet puta MVP lige...

Već sada može da se kaže da je Nole u tenisu pomerao granice kao što je to radio Jusein Bolt u atletici. Jamajčanin je sprinterska legenda, najbrži čovek na svetu. Sa lakoćom je obarao i postavljao svetske rekore (9,58), osvojio osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama, 11 na prvenstvima sveta.

Na vazi najvećih sportskih dostignuća, Novak je u kategoriji Muhameda Alija, najharizmatičnijeg boksera svih vremena (56 pobeda iz 61. meča, od čega je 37 bilo nokautom), ili neprikosnovenog plivača Majkla Felpsa, najuspešnijeg olimpijskog sportiste svih vremena sa 28 medalja (16 zlata).

Blago Đokoviću, njegovi podvizi na travi, šljaci i betonu meriće se i sa onima koje je u američkom fudbalu napravio jedinstveni Tom Brejdi, njegov prijatelj koji ga je u Parizu bodrio iz svečane lože.

Nađa, Vejn, "Doktor"

IZ ostalih sportova, sa Noletom mogu da se mere princeza gimnastike Nađa Komaneči, hokejaš Vejn Grecki, biciklista Edi Merks, vozači formule jedan Mihael Šumaher i Luis Hamilton, "doktor" na dva točka Valentino Rosi...

BONUS VIDEO: Novak Đoković "prošetao" pehar Rolan Garosa prestonicom Francuske

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori