ĐOKOVIĆ JE U FINALU ROLAN GAROSA! Alkaraz će morati još da poraste, Novak protiv vetra, publike...

Александар Илић
Aleksandar Ilić

09. 06. 2023. u 18:27 >> 18:27

NOVAK Đoković se plasirao u finale Rolan Garosa. Srbin je u neverovatnom meču savladao Karlosa Alkaraza 3:1 (3:6, 7:5, 6:1, 6:1), Srbin i Španac u prva dva seta iscrtavali su po šljaci Filip Šatrijea tenisku umetnost, dok je u trećem Španac zadobio neugodnu povredu noge. Nije hteo da predaje Karlitos, te je neverovatan meč uspeo da privede kraju.

ЂОКОВИЋ ЈЕ У ФИНАЛУ РОЛАН ГАРОСА! Алкараз ће морати још да порасте, Новак против ветра, публике...

Tanjug/AP

Od samog početka meča gledali su navijači vrhunski tenis, te nema sumnje da je opravdao epitet "finala pre finala". Visok tempo, jaki udarci i atraktivni poeni obeležili su čitav tok meča. Održavao je korak sa Novakom Alkaraz sve do četvrtog gema kada je prvi put ispoljio nervozu napravio je tada dve neiznuđene greške, a Novak je došao do brejk lopte koju je naposletku i iskoristio...

Poslednji poen u tom gemu dugo će se prepričavati. Prvo je Srbin poslao skraćenu loptu, odgovorio je rival dijagonalom, a neverovatno je izgledalo, stigao je Nole i to i tako poveo 3:1. U narednom gemu potvrdio je brejk i bio na dobrom putu da povede 1:0 u setovima.

Čuli su se ponovo zvižduci sa tribina u petom gemu, ali oni nisu ovoga puta bili upućeni Novaku Đokoviću, već organizatorima. Naime, usledio je kratak prekid zbog tehničkih problema, ali to nije omelo Srbina.

Španac je u sedmom gemu uspeo da pritisne rivala i uvede gem u izjednačenje.

Napravio je Nole duplu servis grešku i Alkaraz je niotkuda dobio i priliku za brejk. Usledila je tada velika borba, Španac je propustio četiri brejk lopti u gemu koji je trajao 14 minuta. U nekoliko navrata toliko ga je Novak bravurama izluđivao da je od nemoći urlao na nekoga u svojoj loži, a Srbin je set, nakon velike borbe priveo kraju i nakon 57 minuta bespoštedne igre, dobio ga je 6:3.

Tanjug/AP

Drugi je nastavljen u istom tempu. Igrao se treći gem kada je ponovo dvojac na terenu oduševio javnost. Srbin je odigrao skraćenu loptu, stigao je to rival, vratio na Novakovu stranu, a potom je uspeo sa mreže da se vrati skoro do servis linije i da iz nemoguće situacije poentira. Osvjač 22 grend slema je u tim trenucima samo podigao ruke u vis i nasmejao se.

PROČITAJTE JOŠ: ŠAMPION BODRI ŠAMPIONA: Sportska gromada sa "Šatrijea" prati Đokovića na Rolan Garosu (FOTO)

Čuvali su obojica svoj servis, a navijače srpskog tenisera zabrinula je odluka da pred početak osmog gema zatraži medicinski tajm-aut. Fizioterapeut je Novaku pomogao oko povrede ruke.

Iskoristio je to Alkaraz i napravio brejk za 5:3, nedugo potom. I, to kao da je naljutilo Srbina koji neverovatnom igrom dolazi do izjednačenja. U 10. gemu gubio je 40:0, ali je uspeo da preokrene. Za više u drugom setu snage nije imao.

Tanjug/AP

Velika drama viđena je na startu trećeg seta. Karlos Alkaraz je pri rezultatu 1:1 ostao da nepomično stoji kraj terena, zatražio je medicinski tajm-aut a, s obzirom na pravila i činjenicu da igrač nema prava da na parnim gemovima zahteva medicinsku pomoć, Đoković je bez borbe poveo 2:1 jer je rival ipak insistirao da mu se pomoć ukaže.

U nastavku se teško kretao Karlos Alkaraz, te je Srbin treći set dobio rezultatom 6:1.

Na startu četvrtog seta mučio je Novaka servis, te je oslabljeni Alkaraz imao dve brejk lopte, ali je proradio servis kada je bilo najpotrebnije. Vezao je devet gemova Srbin za 4:0 u četvrtom setu, a za plasman u veliko finale Rolan Garosa na kraju mu je trebalo 3 časa i 22 minuta igre.

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: ĐOKOVIĆ BEZ ODIGRANOG POENA ODUZEO SERVU ALKARAZU: Karlitos zbog medicinskog tajm-auta pretrpeo brejk (FOTO)

U današnjem meču Đoković je tretiran kao negativac, svaki potez našeg igrača deo publike propratio je zvižducima, dobio ih je nakon medicinskog tajm-auta, kada se Alkaraz povredio, a gotovo svaki njegov potez i proslava poena propraćen je glasnim reakcijama dela tribina na stadionu Filip Šatrije.

Đoković u finalu čeka boljeg iz meča Kasper Rud - Aleksandar Zverev

ĐOKOVIĆ -  ALKARAZ  6:3, 5:7, 6:1, 6:1

5:1 - Osvojio je Alkaraz prvi gem nakon deset izgubljenih.

5:0 - Đoković je rivalu dozvolio da izjednači, ali ništa više od toga. Servira Alkaraz za ostanak u trećem setu i meču.

4:0 - Svaki potez Đokovića deo publike prati zvižducima. To ga ne ometa mnogo, upisao je još jedan gem.

3:0 - Loš tajming na udarcima imao je Alkaraz, te Đoković dobija i deveti gem u nizu.

2:0 - Stojički podnosi nalete Đokovića povređeni Španac, ali nema milosti Đoković.

1:0 - Oporavio se za nijansu Alkaraz, došao je do brejk lopte, ali Đoković je uspeo da je spase i na kraju uz dosta problema sa servisom povede u četvrtom setu.

Tanjug/AP

TREĆI SET 6:1

6:1 - Najčudniji set na ovogodišnjem Rolan Garosu dobio je Đoković. Gotovo bez borbe.

5:1 - Popio je lek protiv Bolova Alkaraz, ali se još otežano kreće.

4:1 - Morao je Španac da odigra još jedan gem pre nego što još jednom može da zatraži medicinski tajm-aut.

Tanjug/AP

3:1 - Dobio je Đoković bez mnogo borbe gem. Rival je imao dosta problema sa kretanjem.

2:1 - Bez borbe je dobio gem Đoković. Špancu se ukazivala pomoć, a pravila su takva da igrač ne može da zatraži medicinsku pomoć na parnim gemovima.

1:1 - Ostao je nakon gema kraj terena zgrčen Karlos Alkaraz, prišao mu je sudija, kao i  Novak Đoković.  Zatražio je medicinski tajm-aut Alkaraz.

0:1 - Pokušao je Novak da dođe do brejka. Odoleo je pritisku rival.

DRUGI SET 5:7

5:7 - Opet je Alkaraz došao do 0:40, a sada Đoković nije imao snage da odgovori, te je Španac izjednačio 1:1 u setovima.

5:6 - Upalio je "u petu" Đoković. Sjajni, oštri, jaki udarci pogađaju linije, odličnim riternima muči rivala,  imao je priliku da dođe do gem lopte, ali je još jednom pogodio vrh mreže - 40:30 za španskog teniskog bisera, ali je Srbin došao ipak do izjednačenja u narednom poenu. Velika drama je usledila a radovao se Alkaraz.

PROČITAJTE JOŠ: MAESTRALAN POEN ĐOKOVIĆA: Ovako je Novak vratio brejk u drugom setu (VIDEO)

5:5 - Nestvarno! Đoković je rivalu dao 40:0, pa onda on vezao tri poena za izjednačenje i na kraju novi gem

4:5 - Đoković ne bi bio to što jeste da nije furiozno odgovorio. Imao je dve prilike za brejk, drugu je iskoristio, a razjareni Španac je u nemoći bacio reket

3:5 - Puca Alkaraz iz svih oružja. Imao je tri prilike iz smeča, napadao je i na kraju poveo 30:15. Nakon izjednačenja došao je Španac do dve brejk lopte u osmom gemu iskoristio je drugu.

Nije dobro, između gemova Đoković je zatražio medicinski tajm-aut. Muči Srbina povreda ruke.

3:4 - Sada je Španac došao lako do servis gema. Novaku je dozvolio samo jedan poen da dobije.

3:3 - Čuva Nole servis. Nije dozvolio rivalu ni da se nada mogućnosti za brejk.

Goran Ivanišević je pod velikim stresom, te je dobio masažu u loži. Za opuštanje Novakovog trenera bio je zadužen Eduardo Ataldi.

Tanjug/AP

2:3 - Čuvaju obojica svoj servis u ovim trenucima. Pao je na šljaku nakon jednog poena Španac, ali se brzo podigao i osvojio gem.

2:2 - Strašan tenis gledaju navijači u ovim trenucima, koji svakako opravdava epitet finala pre finala.

Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: I ĐOKOVIĆ JE U ČUDU: Nestvaran poen Alkaraza zbog kog je i Novak podigrao ruke (VIDEO)

 2:1- Nestvaran poen odigrao je Karlos Alkaraz, stigao je neuhvatljivo, a koliko je to bilo neverovatno najbolje govori i reakcija Novaka Đokovića, koji je samo podigao ruke i nasmejao se. Dobio je naredni gem trenutno najbolji teniser sveta.

1:1 - Bez drame je završen i naredni gem. Lako ga je dobio Đoković.

0:1 - Tri gem lopte imao je Alkaraz u prvom gemu drugog seta, dobio ga je "nulom".

PRVI SET 6:3

6:3 - Još jednom brejk loptu je imao prvi teniser sveta, Đoković se znalački odbranio servisima, a potom došao do gem lopte.

PROČITAJTE JOŠ: NOVAKOVI NAVIJAČI NA ROLAN GAROSU: Đoković ima veliku podršku u polufinalu (FOTO)

5:3 - Đoković je nošen odličnom igrom iz prethodnog gema nastavio u istom ritmu. Ponovo je došao do brejk lopte, a ovoga puta smogao je snage Alkaraz da je spase.

5:2 - Bitan je bio sedmi gem za obojicu. Pokušavao je Alkaraz da natera rivala na grešku, poveo je 30:15, a onda i sam pogrešio - došao je Španac do izjednačenja. Duplu servis grešku napravio je Novak, nije brejk priliku iskoristio Alkaraz. Nisu navijači imali puno prilika da Karlosa Alkaraza na terenu vide besnog do danas. U nekoliko navrata urlao je, i raspravljao sa nekim u svojoj loži, a kako i da ne bude nervozan kada je u ovom gemu propusito četiri brejk lopte.

Tanjug/AP

4:2 - Pritiskao je rivala ponovo Novak, ali je uspeo da sačuva Španac servis ovoga puta.

4:1 - Osvojio je Alkaraz do sada 38 posto poena na prvi servis a 100 procenata na drugi. Novak je ponovo poveo 40:15, usledile su dve gem lopte, a potom i dupla servis greška. Njoj je prethodio mini prekid zbog tehničkih problema, a to je pokrenulo publiku koja je sudiji uputila zvižduke. Potvrdio je nakon toga Novak Đoković brejk.

PROČITAJTE JOŠ: STRAŠAN TENIS, MAGIJA NA "ŠATRIJEU": Novak Đoković i Karlos Alkaraz odigrali nestvaran poen (VIDEO)

3:1 - Bio je ovo prvi gem u kom smo videli nervozu Karlosa Alkaraza, došao je Novak Đoković do prve brejk lopte u meču. Neverovatan poen odigrali su Nole i Karlitos. Skraćenu je spustio Novak, dijagonalom odgovorio Alkaraz, a na kraju je i to uspeo da vrati osvajač 22 grend slem turnira, te je došao do brejka!

2:1 - Jak ritam u trećem gemu. Uzeo je dva poena Karlos, ali je neverovatno šta je Đoković uspevao da vrati. Iako Španac ima mladost na svojoj strani, zna se gde je iskustvo.

1:1 - Na isti način, odgovorio je i Karlos Alkaraz. Snažnim udarcima nakon šest minuta došao je do izjednačenja.

1:0 - Prvi na servisu bio je Novak Đoković koji je brzo i lako došao do 40:0. Uspeo je Španac da dobije samo jedan poen.

TANJUG/AP

UOČI MEČA ĐOKOVIĆ - ALKARAZ

PROČITAJTE JOŠ: ALKARAZ ZAPAMTIO NOLETOVU MOTIVACIONU PORUKU: Španac se oglasio pred istorijski duel sa Đokovićem (FOTO)

14.57 - Mlada nada tenisa Karlos Alkaraz je ovako dočekan od strane navijača.

PROČITAJTE JOŠ: ŠATRIJE ĆE DA "GRMI": Novak Đoković ima neverovatnu podršku protiv Karlosa Alkaraza

14.54 - Novak Đoković izašao je na teren, ovacijama je ispraćen.

14.40 - Veliku podršku navijača iz Srbije imaće Novak Đoković na Filip Šatrijeu. Popularni "NoleFam", navijači srpskog tenisera biće mu veliki vetar u leđa.

13.17 - Novi napadi na Novaka Đokovića. Srbin je iz Ukrajine dobio žestoke kritike.

Novak Đoković će igrati 45. polufinale na grend slem turniru, svoje osmo na Rolan Garosu. U slučaju da savlada Alkaraza, boriće se za treću titulu u Parizu i 23. grend slem u karijeri.

Srbin i Španac su do polufinala izgubili samo po jedan set. Novak od Karena Hačanova u četvrtfinalu, a Karlos Alkaraz u drugom kolu od Taro Danijela.

Srpski teniser je na startu turnira trijumfovao nad Aleksandrom Kovačevićem, zatim redom je pobeđivao Martina Fučoviča, Alehandra Davidoviča Fokinu i Huana Pabla Variljasa i pomenutog Hačanova.

S druge strane Španac je bio bolji od Flavija Kobolija, Danijela, Denisa Šapovalova, Lorenca Muzetija i Stefanosa Cicipasa.

Alkaraz je do sada osvojio deset titula u karijeri i samo jedan grend slem - Ju-Es open 2022. godine, a najbolji plasman na Rolan Garosu mu je prošlogodišnje četvrtfinale.

Najbolji teniser sveta jedan je od retkih protiv koga Đoković ima negativan skor u međusobnim duelima. Đoković i Alkaraz su jedini meč odigrali u polufinalu mastersa u Madridu 2022. godine, a Španac je bio bolji.

NAVIJAČE ČEKA SPEKTAKL - FINALE PRE FINALA

Duel između Đokovića i Alkaraza biće finale pre finala na Rolan Garosu.

Novak je ove godine proveo 14 nedelja kao prvi na ATP listi, dok je Alkaraz imao devet sedmica na prvoj poziciji.

U dosadašnjem delu turnira Novak prednjači kada je reč o statističkim podacima. Srpski teniser je ukupno ubeležio 188 viner poena i 31 nakon as udarca.

Alkaraz je ostvario 176 poena iz vinera, a 17 nakon as servisa. Međutim, Španac je ukupno proveo manje vremena na terenu od srpskog tenisera, bezmalo 12 sati igranja je imao Alkaraz do sada, a Đoković 14 i po sati.

No, polufinale Rolan Garosa donosi posebnu draž i nema sumnje da će do kraja teniseri biti fokusirani na terenu.

Pobednik ovog duela igraće u finalu Rolan Garosa protiv boljeg iz duela - Aleksander Zverev i Kasper Rud.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

MORAO SAM DA IGRAM POD RUČNOM: Nadal brutalan posle poraza u Barseloni, navijači zabrinuti