NADAL I FEDERER ĆE PUĆI OD MUKE: Đoković je najbolji teniser svih vremena, ove brojke to dokazuju!

Novosti online

04. 02. 2023. u 21:46

JEDNA od najvećih sportskih polemika jeste ona o najboljem teniseru svih vremena, a deluje da je i tu došao kraj nagađanjima. Zvanične brojke su jasne - najbolji je Srbin, Novak Đoković.

НАДАЛ И ФЕДЕРЕР ЋЕ ПУЋИ ОД МУКЕ: Ђоковић је најбољи тенисер свих времена, ове бројке то доказују!

Tanjug/AP

Najmerodavniju listu ponudio je specijalizovani sajt "Ultimate Tennis", a nema sumnje da zvanični brojevi neće svima da se dopadnu.

Novak je nedavno u Australiji osvojio 22. grend slem trofej, po tom parametru sada je ravan sa Rafaelom Nadalom. Dok je nad ostalima u velikoj prednosti.

Podsetimo, Novak ima najviše osvojenih mastersa, broj atp titula, kao i broj nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Te ne iznenađuje da je na GOAT (najbolji svih vremena) listi prvi sa čak 1.023 poena.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Srbin je 526 poena osvojio rezultatima na turnirima 223 na osnovu rankinga, i 238 zbog rekorda koje je uspeo da postavi, odnosno obori.

Na drugom mestu nalazi se Rodžer Federer, švajcarski teniser prikupio je 928 bodova, te će ga najverovatnije prestići Rafael Nadal, koji na trećoj poziciji ima 890 poena.

Među najboljih deset su još Džimi Konors (616 bodova), Ivan Lendl (605), Pit Sampras (522), Džon Mekinro (512), Bjern Borg (483), Andre Agasi (417) i Rod Lejver (389).

Od aktuelnih igrača na listi 20 najboljih na 13. poziciji je Endi Mari sa 315 bodova.

KAKO SE RAČUNAJU BODOVI NA GOAT LISTI?

Grend slem turniri vrede 8 poena, četiri donosi finale, polufinale dva, dok jedan dobija igrač plasmanom u četvrtfinale grend slema. Kalendarski slem boduje se dodatno. Osvajanje završnog mastersa vredi šest bodova, finale dva.

Turniri u seriji 1000 donose teniseru četiri poena, finale dva. Olimpijsko zlato daje tri boda, srebro dva i bronza jedan… Kada je reč o ATP listi, za prvo mesto na kraju sezone dodeljuje se osam poena…

BONUS VIDEO: OD PRVE DO DESETE TITULE: Sva Novakova pobednička finala Australijan opena

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati