ZA ISTORIJU! Novak Đoković posle neviđene drame i preokreta za pamćenje prošao u polufinale Vimbldona

Novosti online

05. 07. 2022. u 18:13 >> 18:14

NOVAK Đoković je bio na rubu poraza, ali njegov san da ovog jula po sedmi put podigne pehar Vimbldona, nastavlja da živi.

ЗА ИСТОРИЈУ! Новак Ђоковић после невиђене драме и преокрета за памћење прошао у полуфинале Вимблдона

FOTO: Tanjug/AP

Nole je u spektakularnom četvrtfinalu savladao Janika Sinera sa 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2 a za prolazak u finale Đoković će imati prilično zanimljiv, ali svakako težak zadatak. Preostali četvrtfinalisti igraju u sredu, a parovi su Kristijan Garin (Čile, 43.) - Nik Kirjos (Australija, 40.) i Rafael Nadal (Španija, 2.) - Tejlor Fric (SAD, 14.).

Italijan, naravno, nije "bilo ko" u svetu tenisa, ući će u Top 10 po završetku ovog turnira, na koji je stigao kao 13. sa ATP liste, ali do ovog leta nikada nije prebrodio prvo vimbldonsko kolo, niti je ikada pobedio Noleta. Istina, i jedno i drugo je samo probao - po jednom, ali, ovog utorka, u mnogo toga je, dugo, vrlo dugo, nadvisio apsolutnog favorita. I to nakon što se u ranoj fazi meča činilo da je Novak taj koji grabi ka pobedi. Ali, kakav je to, zapravo, megdan bio...


Krenimo zato redom.


Uz vrlo dobru igru, Đoković je i pored toga što ga nije služio bekhend, vodio sa 4:1 i imao brejk loptu. Da ju je iskoristio, ko zna u kom pravcu bi išao dalje ovaj susret, ali sport nikada ne treba svoditi na to "šta bi bilo kad bi bilo", već na uzorke onoga što je dovelo do epiloga. 


A Novak je, prosto, stao, i dugo "stajao" pre nego što je pronašao odgovor za ogroman izazov. Ajd' što ga je bekhend "izdao" pri velikom vođstvu, dešava se to i njemu i drugima, ali odjednom nije imao odgovor ni na servise rivala, ni na izvrsnu kretnju Italijana, a ni na njegove razorne udarce. Siner je iz minuta u minut smanjivao prednost, pravio brejk za brejkom i... toliko, zapravo, dominirao da se od one pomenute "ključne" situacije (4:1 i brejk šansa za Novaka) desilo toliko toga, da je Novak Đoković pri sledećoj prilici da "oduzme servis" rivalu - već gubio sa 0:2 u setovima.


Nezaustvljivo je 100 minuta delovao momak koji je 14 godina i tri meseca mlađi od Noleta, da bi potom i on, i dobar deo publike, uradio ono što protiv Đokovića baš i ne bi trebalo raditi. Pomislio je da je Novak "otpisan". 


A baš takav ume da bude vrlo opasan.  Zato je, posle kraćeg odlaska do toaleta između druge i treće deonice, Srbin zaigao daleko bolje, imao najpre jednu brejk loptu na startu trećeg seta, a potom došao do velikih 3:1 dobivši Janikov gem "sa nulom". Probuđeni šampion rešio je da u sledećem gemu probudi malo i navijače, podigao je obe ruke tražeći glasniju podršku posle jedne fantastične razmene koju je rešio u svoju korist, a od publike je dobio ono što je hteo, aplauze za još veće vođstvo. Tih aplauza je bilo sve više i više...


Jer, Nole je zaigrao u onom njegovom, čuvenom "vimbldonskom transu", briljirajući i u servis gemovima, i u onima koji to nisu. A i bekhend je počeo da ga, tu i tamo, "sluša". Na krilima nekoliko izvrsnih gemova, počeo je da "uteruje strah u kosti" rivalu, koji se na momente i hvatao u glavu, a Novak je osvajao ne samo te male segmente teniskog dvoboja, već i jedan set, pa drugi, a onda... Onda je na red došla peta, odlučujuća deonica.
Ona je odigrana koji minut nakon jedne zabrinjavajuće scene, kada je u poslednjem gemu četvrtog seta Đoković tako "skratio" lopticu, da je Siner u pokušaju da do nje stigne proklizao, pa uz bolnu grimasu pao. Novak je preskočio mrežu, želeći da mu pomogne, ali je Italijan stisnuo zube, nastavio da igra, imao ukupno dve brejk lopte tada, no u svojoj nameri nije uspeo.

A nije uspeo ni u generalnoj nameri, da Novaka nadigra kao što je i sve prethodne rivale na ovogodišnjem Vimbldonu, uključujući i senzacionalnog Alkaraza.

Jer, Srbin ne samo da je "majstor petih setova", već i čovek koji želi da odbrani tron. A ta želja je veoma jaka. Ona, naravno, nije i dovoljna, sama po sebi, za pobede, ali je odličan motiv. To je, uz iskustvo, ali i psihološku prednost zbog "promene slike na terenu", omogućiolo Noletu da rano napravi brejk, od čega se italijanski rival nije oporavio, iako se iz petnih žila trudio.

Na kraju, Novak Đoković se posle spektakularnog preokreta plasirao u svoje 43. grend slem polufinale (rekorder je Rodžer Federer sa 46), došao do učinka od 11:2 u vimbldonskim četvrtfinalima i, što je najvažnije, ne samo prošao u 11. polufinale Vimbldona, već ostao u trci za sedmom titulom na svom omiljenom turniru. A tamo će priču nastaviti u petak, kada su na programu polufinala u muškoj pojedinačnoj konkurenciji.

KRAJ! Đoković - Siner 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2 

6:2 - Novak Đoković ide u polufinale Vimbldona! "Odserivrao" je trijumf i tako zaokružio nestvaran preokret. Bravo, majstore, bravo!

5:2 - Brejk Đokovića! Ceo stadion je aplaudirao Novaku Đokoviću kada je iz potpune defanzive, trčeći u svoju levu stranu, uspeo da izvede udarac kojim je došao do brejk šanse. Ostao je malo da leži, raširenih ruku, kao da glumi avion (jer je "leteo" do loptice), a onda je u sledećem poenu naterao uzdrmanog rivala da pogreši i - sa dva brejka prednost, Nole će servirati za trijumf!

4:2 - Posle sjajne odbrane koja ga je dosad krasila, Novak je u 29. minutu petog seta, a tri sata i 28 minuta od početka meča, prvi put u poslednjoj deonici došao i do direktnog poena, i to na mreži. Njime je potvrdio odličnu igru u servis-gemu, drugom uzastopnom koji je osvojio bez izgubljenog poena.

3:2 - Ekspresan odgovor Janika Sinera. Njegov najbolji gem u petom setu, i on osvaja "svoj" segment igre bez izgubljenog poena. Serviraće Novak, koji ima brejk prednosti.

3:1 - Fenomenalno "potvrđen" brejk! Bez izgubljenog poena! Novak je rivala ostavio "na nuli". U ovom trenutku, vrlo, vrlo dobro deluje Đoković.

Novak Đoković tokom meča sa Janikom Sinerom na Vimbldonu / FOTO: Tanjug/AP

2:1 - Brejk Đokovića! Kakav početak petog seta, sjajno, sjajno. Dok je u loži strepela Jelena Đoković, supruga našeg najboljeg tenisera svih vremena, netremice gledajući nadmetanje Noleta i Italijana, Siner je ušao u mini-seriju grešaka, što je Novak iskoristio da dođe do 15:40. "Mali aut" je bio kriv što nije napravio brejk u sledećoj razmen udaraca, ali previše skraćen dropšot Sinera - to je "ispravio" potom. Nole će servirati za vođstvo od 3:1!

1:1 - Savršen "odgovor" Đokovića: osvojio je "svoj" gem uz samo jedan izgubljeni poena, za nešto više od dva minuta igre. Odlično služi prvi servis Noleta...

0:1 - Vrlo, vrlo zanimljiv uvodni gem petog seta. Siner je servirao, Novak "pretio", osvojivši dva poena, ali posle dugih razmena u završnici ovog segmenta igre, Italijan je poveo. Skoro punih devet minuta je trajao ovaj gem.

6:2 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Servirao je dovoljno dobro da izdrži poslednji nalet rivala u ovom segmentu meča (imao je Siner i brejk loptu posle lošeg Novakovg dropšota, a potom je posle narednog - Italijan na pomenuti način pao; imao je naknadno još jednu), pa će peta deonica odlučivati o pobedniku ovog meča. Nadamo se da je s Janikom Sinerom sve u redu i da će se ovaj meč završiti takmičarski, a ne predajom zbog povrede. Deluje da može i dalje da igra Italijan, neka tako i ostane.

Đoković pomaže Sineru da se pridigne posle nezgodnog pada u četvrtfinalu Vimbldona / FOTO: Tanjug/AP

5:2 i dalje, Novak je spasao brejk loptu, a izjednačivši - naterao je Italijana da potrči ka mreži gde se sapleo (proklizala mu je leva noga), pa je uz bolnu grimasu ostao na tlu. Đoković je uz dozvolu sudije preskočio mrežu i krenuo da pomogne suparniku. Srećom, izgleda da će Siner moći da nastavi meč!

Janik Siner u bolovima, Novak Đoković i sudija uz njega / FOTO: Tanjug/AP

5:2 - Nije se mnogo zamarao Nole u servis-gemu rivala, koji je relativno lako prišao na "-3", ali će sada Đoković servirati za osvajanje četvrtog seta.

5:1 -  Novi gotovo savršeni gem Novaka Đokovića, koji je svojim servisima (uz samo jedan izgubljeni poen) za dva i po minuta igre uvećao prednost sa tri na četiri razlike.

4:1 - "Upisao" se Siner na semafor, kada se radi o četvrtom setu. I to nakon što je vodio sa 40:0, pa strepeo kada je Nole osvojio dva poena. Još je u igri Italijan, koji vodi s 2:1 u osvojenim deonicama.

Janik Siner na meču s Novakom Đokovićem u četvrtfinalu Vimbldona 2022 / FOTO: Tanjug/AP

4:0 - Posle 23 minuta igre u 4. deonici, semafor pokazuje 4:0 za Noleta. Osvojio je servis-gem bez izubljenog poena, posle nepuna dva minuta igre. Sjajni servisi, sjajna preciznost. Nema šta, Nole grabi ka petom setu. Neka tako i nastavi.

3:0 - Brejk Đokovića! Drugi u četvrtom setu! "Kuvao" je svog rivala dugo Nole, prvu brejk šansu nije iskoristio, ali je nastavio da igra kao u transu, da osvaja poene i, što je najvažnije, da ih osvaja - svojom dobrom igrom. Italijan je trenutno poput boksera "na konopcima", deluje grogirano...

2:0 - Odlično deluje Nole i na početku četvrtog seta. Uz samo jedan izgubljeni poen "potvrdio" je brejk i došao do dva gema razlike. Sledeći će servirati Italijan.

Novak Đoković na meču protiv Janika Sinera u četvrtfinalu Vimbldona 2022 / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Brejk Đokovića! - Pa, četvrti set nije mogao bolje da počne! Vidi se da se nervoza uvukla u igru italijanskog tenisera, koji je napravio dve dvostruke servis greške, a Novak jednim odličnim potezom izgradio brejk loptu. Ipak, fenomenalna forhend dijagonala Sinera donela mu je izjednačenje (i jednu Novakovu "Pa, da li je ovo moguće?!" reakciju), a onda je Italijan izgubio sledeći poen jer je ramom reketa udario lopticu. Đoković se pomalo smeškao u tim trenucima, shvatao je "na koju stranu vetar počinje da duva", ali nije olako shvatao sopstveni zadatak. Dobro je uzvraćao na udarce rivala koji je pogrešio (prejako poslavši loptu) - i, brejk je napravio Srbin.

6:3 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Šestostruki šampion je uzvratio udarac, ništa ovde još nije gotovo! Odlično "odserviran" gem, u kome je suparnik sve vreme bio u podređenoj situaciji (u jednom trenutku se Siner uhvatio za glavu, dok ga je preletala loptica usled savršenog Noletovog loba za 40:0), a na kraju gema je publika bila na nogama. Najpre se činilo da će Đoković volej-udarcem osvojiti set, a onda je Italijan iz punog trka stigao do loptice i poentirao, na oduševljenje publike i uz aplauz Srbina. Ipak, više od toga mu Novak "nije dao" - osvojio je naredni poen, time i treću deonicu ovog četvrtfinala. Idemo dalje!

Novak Đokovi ćna meču protiv Janika Sinera na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

5:3 - Šteta! Mogao je Nole do seta, ali je propustio dve te prilike. Njegovo vođstvo od 15:40 bilo je anulirano jednim odličnim servisom 13. s ATP liste, a onda i Noletovim previše "skraćenim" bekhendom. Siner je nedugo zatim, uz novo dobro traženje "čelendža", stekao rezultatsku prednost, pa razornim forhendom osvojio gem. Đoković će servirati za osvajanje seta.

5:2 - I pored toga što je najduži poen na meču (20 razmenjenih udaraca) osvojio Janik Siner, i to sjajno završivši tu borbi lobom, odmah je uzvratio Nole posle tog, prvog poena u "njegovom" gemu. Servisima je onemogućio suparnika da se duže "održava u životu", pa je prilično brzo osvojio gem. Još jedan mu nedostaje za prvi osvojeni set u ovom meču.

4:2 - Posle duže vremena, i Janik Siner osvaja gem. Servisima se izborio za prilazak na dva razlike, ali će sledeći servirati Nole.

4:1 - Uživa sada Novak, uživa i publika koju je pozvao obema podignutim rukama da bude još glasnija. A učinio je to posle vrlo atraktivnog, dugog poena, koji je rešio u svoju korist za 40:30, posle čega je i osvojio novi gem, za "tri razlike". Nadamo se da će, za razliku od prve deonice, ova prednost, i ovako probuđeni Nole, biti dovoljni za njegovog osvajanje seta.

3:1 - Brejk Đokovića! - Stisnuta pesnica posle tri uvodna poena na servise rivala, a onda pogled ka semaforu na kome je pisalo 0:40 i jedna potpuna smirenost u iščekivanju narednog servisa. To je tako bilo iz ugla Novaka, ali se nervoza uvukla u Italijana, koji je očajno servirao, pa potom još gore udario lopticu pri drugom pokušaju i - doživeo brejk. 

2:1 - Dobro je, Novak Đoković za sada vrlo sigurno igra u servis-gemovima trećeg seta. Osvojio je ovaj uz samo jedan izgubljen poen, a poslednju razmenu je rešio u svoju korist na drugi servis, što može da ga ohrabri pred nastavak meča.

1:1 - Šteta! Prvi put posle one sada već čuvene brejk šanse pri vođstvu od 4:1 u prvom setu, Novak Đoković je došao do nove brejk prilike. I to usled 4. dvostruke servis greške Italijana. Ali, spasao se isprva 13. igrač sveta lukavim početnim udarcem, da bi minut kasnije dropšotom (petim na meču, a trećim uspešnim) osvojio gem.

Janik Siner na četvrtfinanom meču sa Novakom Đokovićem na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Nastavljen je meč posle trominutnog predaha i to servisima Noleta. A on je izvrsno to učinio i, na najbolji mogući način, "brzometnom paljbom", bez izgubljenog poena, osvojio "svoj" gem.

16.12 - Novak Đoković je, u skladu s pravilima, otišao do svlačionice, pa će meč biti nastavljen posle kraće pauze.

2:6 - SET ZA SINERA, DRUGI PO REDU! Nema šta, Italijan daleko bolje igra od Đokovića, koji ne greši toliko, koliko njegov suparnik pogađa "sve živo i uopšte ne pada u formi... Nestvarna partija momka koji je u prethodnom kolu izbacio Karlosa Alkaraza, a prošle godine debitovao na Vimbldonu (i ispao u prvom kolu)

2:5 - Brejk Sinera! Au, pa, da li je moguće... Prvu brejk loptu u ovom gemu je imao Siner, za velikih 2:5, a tada je Đoković prvi put na meču poentirao iz bekhenda i to uz veliku pomoć mreže. Međutim, to spasavanje je bilo samo privremeno, jer je sa dve brze greške Nole omogućio Italijanu novu brejk priliku. A onda je Siner pogodio samu liniju, Novak pomislio da je u pitanju aut, što je linijska sudija i uzviknuo, no italijanski teniser je zatražio da se pregleda snimak i - bio u pravu. Ima dva brejk prednosti u drugom setu. A i prvi set je osvojio...

Janik Siner na meču protiv Novaka Đokovića / FOTO: Tanjug/AP

2:4 - Novak je na momenat pripretio suparniku, "imao" je 30:30, a onda je Siner zablistao u jednoj "jurnjavi kod mreže", da bi tru prednost materijalizovao osvajanjem gea kada je dobio i naredni poen (zahvljujući izvrsnom prvom servisu).

2:3 - Konačno jedan gem za Noleta. I to nakon što je preokrenuo rezultat od 0:15 u svoju korist. Taj uvodni Sinerov poen u gemu doneo mu je rezultat od čak 15:5 u poslednjih 20 odigranih razmena. Ali, Novak je potom pronašao način da konsoliduje i servise i izbor potonjih udaraca, pa se "vratio" na semafor. I dalje ima set i brejk zaostatka...

Novak Đoković na meču protiv Janika Sinera na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Uz već tri asa u drugom setu (a četiri ukupno), Siner je opet osvojio gem bez izgubljenog poena. A i kako da izgubi, kada ili ima razoran prvi servis, ili protiv jednog od najboljih "riterna" na svetu - ima čak 68% dobijen poena na drugi servis? Stvarno impresivan nastup Italijana. Novak, za sada, bez odgovora.

1:2 - Brejk Sinera! - Kakav gem Janika Sinera. I to na Novakove servise. Preuzeo je inicijativu rano, usled snažnih poteza s osnovne linije, a potom je izgradio brejk priliku uz dva odlična bekhenda, pa, izlaskom na mrežu, savršenim volej-udarcem. Sledeću razmenu je takođe dobio jer je Novaka (ponovo, već deveti put na meču) "izdao" bekhend - i time je došao do brejka.

1:1 - Savršen servis-gem mladog italijanskog asa, koji je razornim servisima ostavio Noleta "na nuli".

Janik Siner na meču protiv Novaka Đokovića na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Odlično je "otvorio" drugi set Novak, uz jednu malu pomoć mreže kada je realizovao zicer za osvajanje servis-gema. Izgubio je samo jedan poen i delovao bolje nego u završnici prve deonice.

5:7 - Set za Janika Sinera! Šteta, imao je Novak lepu priliku kada je poveo sa 15:30 na servise suparnika, ali je onda previše agresivno izveo forhend, što je dovelo do izjednačenja. I, potom se desio jedan Noletov loš ritern, što je donelo Sineru set loptu, da bi se potom italijanski teniser okliznuo, što je omogućilo Srbinu da dođe do nerešenog rezultata. Ipak, minut i po kasnije, uz dva nova poena, Janik Siner je osvojio uvodnu deonicu.

5:6 - Brejk Sinera! Nema šta, 13. igrač sveta se razmahao, kažnjava ama baš svaki nedovoljno dobar potez rivala, pa je tako brzo preuzeo inicijativu u "Novakovom gemu", poveo sa 15:40 posle jednog neuspelog dropšota Srbina, a onda izuzetno snažnim udarcem - iskoristio brejk loptu. Serviraće Italijan za osvajanje prvog seta.

5:5 - Italijan je definitivno podigao nivo svoje igre, onaj brejk i potom još jedna brejk prilika nisu se "tek tako" desili. Čak i sada, kada je Italijan servirao, a Đoković dobrom igrom pripretio došavši do 30:30, Siner je "dodao gas" i razornim udarcima za vrlo kratko vreme osvojio naredna dva poena. Sve više problema zadaje Novaku, nema šta...

5:4 - Uf, dobro je! Bilo je isprva jasno da ne ide Novaku kako je priželjkivao posle doživljenog brejka pre dva gema. Najpre je ekspresno izgubio segment igre u kome je Italijan servirao, a onda se Janik Siner razgoropadio, briljirao u "Novakovom gemu" i došao do brejk prilike (na prilično oduševljenje publike). Ipak, Đoković je iskoristio jedan relativno loš "ritern" suparnika da poravna rezultat, pa se borba nastavila i pored toga što je Novak do tog drugog servisa imao učinak od svega 2/9 u takvim situacijama. A onda je još jednom, iz drugog servisa, poentirao (time i došao do prednosti), da bi neshvatiljvo pogrešio - poslavši bekhend volej u mrežu kada se činilo da će osvojio poen za osvajanje gema. Međutim, inicijativu je opet preuzeo odličnim servisom, a ovoga puta stečenu prednost nije prokockao, za šta se pobrinula izvrsna dijagonala.

Servis Novaka Đokvoića protiv Janika Sinera na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

4:4 - Posle 33 minuta igre, a prethodna dva, tri u kojima je on dominirao svojim servisima, Janik Siner stiže do izjednačenja na 4:4 u osvojenim gemovima. Sledeći će servirati Novak Đoković.

4:3 - Brejk Sinera! Kako se samo preokrenulo sve, za tili čas. Pre tri, četiri minuta, Nole je imao brejk šansu za 5:1, a sada je 4:3 i Italijan će servirati za izjednačenje. A pritom, Siner se nije ni nešto naročito proslavio u ovom Novakovom servis-gemu, jer  je Srbin bio taj koji je grešio, grešio i - grešio. Na kraju je gem i završio dvostrukom servis-greškom. Nadamo se da je ovo samo prolazni pad u Đokovićevoj igri...

4:2 - Šteta! U problemima je bio momak koji je 14 godina i tri meseca mlađi od Noleta, pa zbog toga traži nova rešenja. Ali, čak i kada je posegao za njima, poput prvog "dropšota", Novak je to stigao i poentirao na sebi stvojstven način. Uspeo je potom Đoković jednom dužom razmenom (u kojoj je "preoteo" inicijativu serveru) da dođe do brejk lopte, ali je Siner to anulirao sjajnim servisom. Kako je naredni Novakov potez-za-osvajanje-poena, bekhend paralela, bio neprecizan, Italijan je preuzeo rezultatsko vođstvo, a asom osvojio gem.

4:1 - Nezaustavljivo je delovao Novak Đoković do 30:0. A onda i minut kasnije. Naime, servisi su ga izvanredno služili od početka meča, ali je potom, nakon svega dva pogrešna prva servisa u prvih 15 minuta, dvaput u nizu morao da koristi drugi - i oba poena je izgubio. Čim je podesio "nišansku spravu" vratio je prednost, a takođe servisom - naterao je suparnika na grešku, čime je osvojio još jedan gem.

Novak Đoković servira na meču protiv Janika Sinera na Vimbldonu 2022 / FOTO: Tanjug/AP

3:1 - "Upisao se" na semafor i Italijan, i to svojim prvim odličnom odigranim gemom na ovom meču. Za tili čas je izgradio prednost od 40:0, pomislio da će lako, snažnim forhendom "iz bekhend ugla" osvojiti i četvrti poen u nizu, no tada je pogodio mrežu. Ipak, četvrta neiznuđena forhend greška za ovih 13 minuta igre, nije ga obeshrabrila - odličnim servisom naterao je Noleta na kiks u narednom poenu.

3:0 - Posle devet minuta igre, 3:0 vodi Nole koji je izgubio samo jedan poen u svom drugom po redu servis-gemu, i to ne zato što je Italijan briljirao, već zato što je Sunce baš "granulo", pa je Srbin napravio dvostruku servis grešku u tom trenutku. Odlično deluje Novak, odlično...

2:0 - Brejk Đokovića! - Nervozno deluje 13. teniser sveta. Prvo loše procene u igri, pa dvostruka servis greška, a onda jedna duža razmena koju je završio slanjem loptice u mrežu. I, iako je Noletu "Sunce išlo u oči", došao je do 0:40, a od te tri uzastopne brejk lopte realizovao je treću (prvu nije usled direktnog poena rivala, a drugu nije zbog izvrsnog servisa). Odličan početak srpskog tenisera, nema šta.

Servis Janika Sinera na meču sa Novakom Đokovićem u četvrtfinalu Vimbldona 2022 / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Izuzetno je otvorio ovo četvrtfinale Novak, za minut je osvojio tri poena, jer nije ostavio ni najmanju nadu rivalu da može da mu uzvrati, a onda je prelepim potezima na mreži osvojio i četvrti poen, ujedno i uvodni gem.

14.38 - Meč je počeo i to servisima Noleta!

14.37 - STIGLA JE I ONA! Došla na meč Đoković - Siner i "ukrala slavu" akterima (FOTO)

14.30 - Iako je početak meča bio zakazan za 14.30, tek sad, a u tom terminu, na teen izlaze akteri. Prvo će uslediti zagrevanje, a onda, kroz desetak minuta, i sam duel.

Uoči meča

Podsetimo, najpre je u ovo četvrtfinale prošao Siner (priredivši iznenađenje pobedom nad senzacionalnim Špancem Karlosom Alkarazom), a onda je u nedelju u kasnim večernjim satima i Nole izborio pravo da se i dalje nadmeće (i to uz izgubljeni set od sjajnog autsajdera Tima van Rajthovena).

Njih dvojica igraju danas od 13.30 po lokalnom, odnosno 14.30 po našem, srednjoevropskom vremenu, što se smatra gotovo savršenim terminom.

Zašto je ovo idealni termin?

Najpre iz meteoroloških, potom ličnih, Novakovih razloga, a onda i takmičarskih.

  • Prvo, u vreme odigravanja ovog susreta, pa makar on potrajao i četiri, pet sati, očekuje se da temperatura bude prijatna, od 22 do 24 stepena na Celzijusovoj skali, i to uz oblake nad Londonom, što znači da bi akteri mogli da pruže svoj maksimum.
  • Drugo, Novak Đoković je i sam u nedelja uveče rekao da mu baš i ne prija kada igra dok je krov zatvoren ("Trebalo mi je vremena da se (protiv Van Rajthovena) naviknem na igranje sa zatvorenim krovom, jer je u ovakvim uslovima sve na terenu malo klizavije"), a protiv Sinera će igrati na otvorenom.
  • treće, što je možda i najvažnije: u pitanju je prvi od četiri četvrtfinalna meča, što znači da će pobednik imati najviše vreme od sva četiri učesnika potonjeg polufinala da se odmori. Primera radi, Novak bi, ako pobedi, mogao da odmara od utorka po podne sve do petka, kada se igraju polufinala, a neko od preostalih četvrtfinalista, ko bude igrao u sredu uveče, imaće samo tu noć sreda/četvrtak i potom četvrtak kao odmor do polufinala. Naravno, ti teniseri koji će sada imati  manje odmora do polufinala imali su dan više odmora do svog prvog takmičarskog nastupa na Vimbldonu (počeli su s nadmetanjem prošlog utorka, Nole je na terenu bio od ponedeljka).

Dosadašnji susreti Đokovića i Sinera

Novak Đoković i Janik Siner su dosad igrali samo jednom, Srbin je lagano pobedio Italijana prošle godine u Monte Karlu (6:4, 6:2), a njihov drugi po redu duel možete uživo da pratite na portalu "Novosti". 

BONUS VIDEO: Amerikanac propevao na srpskom zbog Novaka Đokovića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)