SRBIN GRABI KA ISTORIJI! Novak Đoković u polufinalu rimskog mastersa, publika u sjajnom meču zviždala - sudiji!

D. N.

13. 05. 2022. u 23:38 >> 23:39

NOVAK Đoković je ne samo uspeo da se plasira u polufinale turnira Masters serije u Rimu, već je time obezbedio i da još jednu nedelju ostane na čelu ATP liste.

СРБИН ГРАБИ КА ИСТОРИЈИ! Новак Ђоковић у полуфиналу римског мастерса, публика у сјајном мечу звиждала - судији!

FOTO: Tanjug/AP

Nole će, od ponedeljka, i 370. sedmicu provesti na teniskom tronu, što mu je omogućila pobeda nad Feliksom Ože-Alijasimom od 7:5, 7:6(1) u izuzetno zanimljivom četvrtfinalu turnira u italijanskoj prestonici. Time je došao na sedam nedelja od apsolutnog teniskog rekorda po vladavini na svetskom rangiranju, koji je u vlasništvu Štefi Graf (377 sedmica).


A kakav je to bio (prvi međusobni) sudar srpskog i kanadskog 21-godišnjaka...


Ože-Alijasim je razornim servisima prilično mučio Noleta, koji je tek uz dosta muka došao do brejk šanse u završnici uvodnog seta, ali samo što ju je realizovao, izgubio je i on servis gem, pa je drama u toj deonici još malo potrajala. Rešio ju je Nole bravurama baš na početne udarce mladog rivala, jer ih je lukavije no do tada dočekivao, time uzdrmao suparnika, a to iskoristio da povede.


Uz nekoliko izvrsnih "dropšotova" srpskog tenisera, publika je mogla da uživa i u vrlo dobrim potezima Ože-Alijasima (kome je i Nole triput aplaudirao), ali i u zanimiljivim scenama pokraj samog terena.


Naime, jednom je sudija iz Španije, Naćo Forsadel, na samom početku drugog seta, prilično oštetio mlađeg takmaca, tvrdivši da mu je loptica drugi put pala u teren pre nego što je do nje stigao, što su TV snimci demantovali. Nedugo posle kraće svađe koja je tada izbila između arbitra i Kanađanina, publika je zviždala - deliocu pravde. Desilo se to kada ga je deveti teniser sveta dva, tri puta u istom gemu zvao da proveri odluke o autu, a čim je Forsadel odbio to da uradi na poslednji poziv iz tog niza, navijači su ga "častili" zvižducima.


Naravno, tenis je bio i ostao u prvom planu, a u njemu su se smenjivali dobri potezi s obe strane, sve dok Novak nije "dodao gas" i poveo brejkom sa 4:2. Ali, kao i u prvom setu, već u narednom gemu, bekhend-greške su ga dovele u probleme, suparnik je imao dve brejk lopte. Ovoga puta ih je fantastičnim rešenjima anulirao, uspeo da preokrene rezultat, povede sa 5:2 i činilo se da će brzo završiti posao. Međutim, em je prokockao brejk/meč loptu, em je potom doživeo brejk kada je servirao za trijumf... I, nekako za tili čas, a zapravo sat vremena od početka drugog seta, na semaforu je pisalo 5:5.

Đoković, svakako, nije pomišljao ni na kakvo povlačenje. Davao je sve od sebe, brzo osvojio servis-gem, imao još nekoliko bravura u narednom, ali je tek kroz taktički odlično odigran taj-brejk izborio prolazak u rimsko polufinale. I to 28 minuta nakon prokockane prve meč-lopte.


KRAJ! Đoković - Ože-Alijasim 7:5, 7:6(1)

6:6 - Šteta... Novak je na 15:15 izvrsno izgradio poen, činilo se da će mu dobar dropšot doneti prednost, ali je Ože-Alijasim maestralno stigao do loptice i poentirao. To mu je "dalo krila", pa je vrlo brzo došao i do 40:15. To što je sličnu bravuru u sledećoj razmeni izveo i Đoković, nije bilo dovoljno - Kanađanin je dobrim servisom rešio gem u svoju korist. Igraće se taj-brejk!

6:5 - Sjajni, sjajni forhendi Đokovića. Za minut i po je, baš uz njihovu "pomoć", došao do 40:0, a izvrsnim servisom osvojio gem. Kanađanin će, kao u prvoj deonici, servirati da bi se igrao taj-brejk. Tada nije bio uspešan. Nadamo se da neće ni sada...

5:5 - Kanađanin se potpuno vratio "u život". Posle sat vremena igre u drugoj deonici, 5:5 je, ni poen nije izgubio deveti teniser sveta...

5:4 - Brejk Ože-Alijasima! - Pa, da li je moguće... kakav gem! Đoković je servirao za pobedu, najpre poveo, pa vrlo brzo gubio sa 30:40, probao da spase tu brejk loptu Kanađanina u jednoj dugoj razmeni, ali - pogrešio. Igraće se još!

5:3 - Šteta! Imao je Kanađanin 40:15, a onda je Novak krenuo sa razornim udarcima s osnovne linije i - uspeo da preokrene rezultat. Došao je do brejk/set/meč lopte, ali - Feliks Ože Alijasim se iz te situacije spasao dobrim servisom. Osvojio je i dva naredna poena, time i gem. Đoković će sledeći servirati, za pobedu i svoje 13. rimsko polufinale

5:2 - Kakav segment meča! Ne samo da nije uspeo Novak da ekspresno reši "svoj" gem, već je posle jedno prilično velikog kiksa, "vezao" još dve greške, omogućivši Kanađaninu da dođe do prve brejk-lopte. Anulirao ju je izvrsnim servisom (koji je zadovoljnim klimanjem glavom propratio s tribina i Sergej Milinković Savić, naš fudbalski reprezentativac i član rimskog Lacija), ali... Naredna, vrlo zanimljiva, i izuzetno kvalitetna razmena udaraca, završena je "pobedom" Ože-Alijasima, koji je tako došao do druge brejk šanse u gemu. Međutim, malo svojim bravurama, malo uz (jednu) pomoć publike koja se raspričala tokom poena, Novak je uspeo da preokrene rezultat (nezadovoljan što navijači pričaju, iako je njemu to pomoglo da osvoji pomenuti poen) i - povede. Privremeno, jer je usledio novi sjajan odgovor Kanađanina, da bi potom s dva fantastično izgrađena poena - Nole rešio gem u svoju korist. Konačno!

Novak Đoković tokom meča sa Feliksom Ože-Alijasimom u Rimu / FOTO: Tanjug/AP

4:2 - Brejk Đokovića! I to uz kakav završni poen - majstorski lob s osnovne linije... Ali, i pre toga je bilo izuzetno uzbudljivo, jer je Nole poveo sa 15:40, propustio dve uvodne brejk šanse, pa još jednu, jer je Feliks izvrsno servirao, ali...  u završnici gema za njega nije bilo spasa. Novak je vrlo, vrlo emotivno proslavio ovo "oduzimanje servisa" mladom rivalu.

3:2 - Vrlo, vrlo  zanimljiv gem. Ože-Alijasim se iznova oslonio na snažne forhende, a jednim lukavo "skraćenim" udarcem došao i do 30:30. Potom je prvi put zvao sudiju Naća Forsadela da pogleda gde je loptica pala (on je potvrdio prethodnu odluku linijskog kolege da poen pripada Noletu), a kada je Kanađanin još jednom tvrdio da je pogodio liniju, španski arbitar je odmahnuo rukom i... publika je počela da zviždi sudiji kog je, da se našalimo, "mrzelo" da silazi na teren. Prosto, bio je uveren da je dobro video da je aut, pa je nedugo zatim Đoković osvojio "svoj" gem.

2:2 - Nema šta, servisi Kanađanina su mu i dalje najbolje oružje. Novak je konačno uspeo da jedan "ukroti", ali... to je bilo dovoljno za jedan poen na putu do vođstva Ože-Alijasima do 40:15. Srbin se potom opredelio za malo rizičniji "ritern", to je uzdrmalo njegovog rivala koji je razmenu udaraca koja je usledila završio slanjem loptice pokraj terena, pa se borba nastavila. Oko minut. Jer, toliko je trajalo nadmetanje dvojice aktera meča s osnovne linije, pre nego što je Nole lopticom pogodio mrežu i tako izgubio gem.

2:1 - Fantastičan odgovor Novaka Đokovića - i on osvaja "svoj" gem sa "nulom". Izvanredni početni udarci, kratke i efektne završnice razmena... Milina je bilo gledati Noleta u ova dva minuta, jer je igrao maestralno.

1:1 - Besni Ože-Alijsim se ponašao kao da mu je "pukao film" - za samo 76 sekundi je osvojio servis-gem, bez izgubljenog poena. Sjajna četiri servisa, nema šta...

Feliks Ože-Alijasim na meču sa Novakom Đokovićem u Rimu / FOTO: Tanjug/AP

1:0 - Auh, kako je bilo zanimljivo na početku druge deonice... Novak je osvojio "svoj", servis-gem, ali uz jednu svađu Kanađanina sa sudijom. I, Ože-Alijasim je, pritom, bio u pravu da je do loptice koju je Đoković "skratio" - stigao na vreme, a arbitar je tvrdio da nije. Na kraju mu se sudija izvinio uz reči "možda sam požurio sa izgovaranjem odluke", na šta je Kanađanin samo odmahnuo rukom, nezadovoljan. Nedugo zatim, sa dva uzastopna poena, Novak je osvojio gem.

7:5 - BREJK I SET ZA ĐOKOVIĆA! - Kad je 21-godišnji talenat iz Kanade probao da snažnim servisima "po ko zna koji put" namuči Noleta u ovom meču, naišao je na izuzetan odgovor. Đoković se prilagodio tim udarcima, prilično se udaljio od osnovne linije, umirio početne udarce suparnika i, dugim razmenama, uspeo da dođe do 0:40. Nedugo zatim, upravo jednom bravurom s osnovne linije, došao do brejka, time i seta!

6:5 - Odličan odgovor Đokovića! I on osvaja gem bez izgubljenog poena. Odlični, zaista odlični servisi najboljeg tenisera sveta, koji je u potpunosti kontrolisao igru u ovom segmentu. Kanađanin će, opet, servirati za produžetak prvog seta. Osvoji li gem, igraće se taj-brejk, u suprotnom - Novak će povesti sa 1:0.

5:5 - Nova "porcija" sjajnih servisa Ože-Alijasima, koji uz svoj peti as na meču, a bez izgubljenog poena, poravnava rezultat "za tili čas".

5:4 - Brejk Kanađanina! Taman kada se činilo da će Novak, na krilima "oduzetog servisa" suparniku, završiti brzo priču o ovom setu (tim pre što je prethodni servis-gem okončao za manje od dva minuta i bez izgubljenog poena), desilo se da je Kanađanin "dodao gas". I  ne samo to: izgradio je brejk-šansu, a potom u dugoj razmeni "naterao" Đokovića da izbaci lopticu van terena. Ože-Alijasim će posle ovog brejka servirati za izjednačenje.

FOTO: Tanjug/AP

5:3 - Brejk Đokovića! I pored toga što do ovog gema Novak Đoković nije uspeo da vrati u polje rivala čak dve trećine njegovih prvih servisa, smireno je čekao svoju šansu, a rival počeo da greši i u odabiru poteza, a i u njihovoj realiziaciji. Tako je Nole i poveo sa 40:30, a onda je naterao Ože-Alijesima na drugu uzastopnu grešku s osnovne linije, time i realizovao prvu brejk šansu do koje je došao na ovom meču! Proslavio je Srbin ovo vođstvo od 5:3 stisnutom i uzdignutom pesnicom, jako ga je obradovalo što je u prvom meču s ovim rivalom konačno našao način da ga nadmudri.

4:3 - Odličan odgovor Đokovića! Za manje od dva minuta osvojio je "svoj" gem, i to ubojitim servisima. Posle ukupno pola sata igre, Novak vodi sa 4:3, i to nakon što je rivala ostavio "na nuli" u ovom servis-gemu.

3:3 - Auh, kakav servis-gem mlađeg takmaca u ovom meču. Bez izgubljenog poena stiže Kanađanin do izjednačenja...

3:2 - Nole se prvi put na ovom meču našao u problemu nedugo nakon što je, na njegove servise, 21-godišnji Kanađanin poveo sa 15:30. To što je Đoković odličnim servisom naterao rivala na grešku i time poravnao rezultat, bio je samo privremeni razlog za zadovoljstvo Novakovih navijača, jer je prilikom sledećeg servisa Srbina usledio odličan "ritern", kojim je Ože-Alijasim došao do brejk šanse. Najbolji teniser sveta se potom upustio u dugu razmenu udaraca i, igrom sa osnovne linije, naterao suparnika na kiks, kojim se izvukao iz pomenute situacije. Dva dobra servisa kasnije - Nole je osvojio gem, u kome nije briljirao, ali ga je ipak rešio u sopstvenu korist.

2:2 - Iako pravi ne baš mali broj greška prilikom početnih udaraca, veoma snažnim servisima Ože-Alijasim dolazi brzo do 40:15, a potom, uz još jedan izgubljeni poen, osvaja "svoj" gem.

2:1 - Fantastičan servis-gem Novaka Đokovića. Već je stigao Srbin do dva asa, a ovoga puta je suparnika ostavio "na nuli" - nije mu dozvolio nijedan jedini poen. Pritom, svi Noletovi servisi slali su lopticu brzinom većom od 200 kilometara na sat, što samo može da ohrabri i njega i njegove navijače pred nastavak ovog duela.

ĐOKOVIĆ SAZNAO IME SLEDEĆEG RIVALA: Nadalov dželat napravio podvig pa odmah ispao

1:1 - Vrlo zanimljiv gem u kome je servirao 21-godišnjak iz Kanade. Nole je prvi poveo, potom je Ože-Alijasim napravio mini-preokret i to uz jednu bravuru ("klizeći" je stigao do loptice blizu mreže, a onda je savršeno "skratio" udarac, posle čega mu je Đoković aplaudirao). Usledili su siloviti servisi i, uz jedan as, Kanađanin je poravnao rezultat.

1:0 - Odličan servis-gem Noleta za početno vođstvo u ovom četvrtfinalu. Istina, posle 30:0 je napravio dve greške, ali mladi rival nije uspeo da mu pripreti ozbiljnije.

21.29 - Meč je počeo, prvi servira srpski teniser

21.26 - Zagrevanje je u toku, uskoro se očekuje i početak meča.

21.21 - Konačno, akteri ovog meča izlaze na teren!

Najbolji teniser sveta i trenutno deveti na ATP listi zatvaraju program na Centralnom terenu "Foro Italika", a imajući u vidu da je meč koji je njima prethodio završen u 21 sat (Džil Tajhman je u drugom setu predala borbu Kasatkini), Đoković i njegov suparnik će na teren nešto pre 21.30.

Važnost meča za Đokovića

Noletu je ovaj meč, inače prvi njegov dvoboj sa Ože-Alijasimom, izuzetno važan.

Ukoliko želi da bar do početka Rolan Garosa zadrži prvo mesto na ATP listi, naš as mora da pobedi, a ukoliko stigne do rimskog finala obezbediće prvu poziciju do kraja pomenutog grend slema u prestonici Francuske.

BONUS VIDEO Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je postao najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda