ĐOKOVIĆ IZGUBIO! Nestvaran meč Novaka i "novog Nadala", Karlos Alkaraz kroz spektakl do finala!

D. N.

07. 05. 2022. u 20:00 >> 20:01

NOVAK Đoković nije uspeo da se plasira u finale ATP turnira masters serije u Madridu jer je protiv "novog Nadala", Karlosa Alkaraza u (ove godine) "dugo" iščekivanom duelu najboljeg igrača sveta i najveće teniske senzacije, poklekao iako je dobio prvi set.

ЂОКОВИЋ ИЗГУБИО! Нестваран меч Новака и новог Надала, Карлос Алкараз кроз спектакл до финала!

FOTO: Tanjug/AP

Konačnih 7:6(5), 5:7, 6:7(5) u korist Španca samo donekle opisuju svu lepotu ovog duela, u kome je s jedne strane bio osvajač 20 grend slem titula kome i te kako fale takmičarski mečevi u 2022. godini (usled januarske australijske drame i pauze koju je potom pravio), a sa druge strane senzacionalni 18-godišnjak, koji je već odigrao četiri ATP finala (tri ove godine) i sva četiri rešio u svoju korist.


Kada se tom nestvarnom učinku ovog omladinca doda i njegova čudesna partija protiv Rafaela Nadala, kog je Alkaraz eliminisao u četvrtfinalu madridskog mastersa, i ne čudi što ga je domaća publika zdušno bodrila da pobedi još jednu legendu tenisa.


Ali, nije dovoljan samo talenat (nesporan u Alkarazovom slučaju), kada se namerite na najboljeg koji se "belim sportom" ikada bavio. Đoković je to suparniku pokazao preokretom u prvoj deonici, jer je posle ranog brejka koji je Španac ostvario, tačnije posle njegovog vođstva od 4:1, Novak napravio seriju od 12:2 u poenima i, nedugo zatim, u taj-brejku, došao do osvajanja seta. Istina, tada je od četiri uzastopne set-lopte iskoristio tek poslednju, jer je 18-godišnjak igrao na momente kao u transu, ne i dovoljno za preokret.

Karlos Alkaraz na meču protiv Novaka Đokvoića u Madridu / FOTO: Tanjug/AP


Međutim, drugi set je doneo još bolji tenis, i još veća uzbuđenja. A pre svega - bolju Alkarazovu partiju, dostojnu poređenja s daleko iskusnijim igračima, čak i velikanima ovog sporta.

U prvih sedam gemova, Alkaraz je vodio sa 12:1 u direktnim poenima, a uz čak šest savršenih drop-šotova (iz šest pokušaja) "nervirao" slavnijeg rivala. Pa opet, Đoković nije poklekao. Nakon što je u uvodnom delu drugog seta Novak spasao brejk loptu, a potom svoje šanse za odlazak na 5:4, odnosno 6:5 prokockao usled izvrsnih poteza Španca (kik-servisa, odnosno dropšopta), došlo se do napete završnice, u kojoj je Alkaraz "napao" Noletove servise, izgradio 0:40, pa iskoristio drugu set loptu da produži ovu tenisku dramu.

Ona je vrhunac dobila u odlučujućoj deonici, u kojoj su se bravurama pridodale i greške, napetost je rasla iz minuta u minut, a bilo je tu i i brejk prilika, i ukazivanja pomoći (Novaku, kada je u padu ogrebao prste, pa su mu dezinfikovani). 

Novak Đoković na meču protiv Karlosa Alkaraza / FOTO: Tanjug/AP


Tri šanse za "oduzimanje" servisa imao je Alkaraz pri vođstvu od 2:1, pa dve nedugo zatim, ali... imao ih je potom i Đoković, kada je mogao da povede sa 3:4. Međutim, možda ga je najviše zabolelo kada je pri rezultatu 4:4, poveo 0:30 na servise supararnika i zatim jedan naizgled lak potez - loše izveo. Umesto da dođe do tri uzastopne brejk lopte, pa da servira za pobedu, osokolio je i "Karlita" i domaću publiku, koja je nedugo zatim uz fudbalsko navijanje proslavila osvanje gema od strane svog novog ljubimca.


Ipak, drama je još potrajala. Đoković nije odmah skupo platio pomenutu propuštenu priliku, iako je u sledećem gemu Alkaraz došao do brejk/set/meč lopte posle izuzetno duge razmene završene direktnim poenom. Novak se spasao asom, potom još nekoliko puta izvrsno servirao, ali je u taj-brejku koji je nedugo zatim usledio - Španac, uz 50 direktnih poena i 23 doživljena, dovršio novi podvig. Za to mu je trebalo tri sata i po sata nestvarne borbe sa istinskom legendom ovog sporta, koja možda nije pobedila kao što se nadala, ali je napravila izuzetno bitan iskorak posle svega što mu se dešavalo na početku godine (deportacija iz Australije, pa duža pauza od uobičajene posle prvog grend slema).

Što se Alkaraza tiče, on će u finalu igrati protiv boljeg iz meča Stefanos Cicipas - Aleksander Zverev.

Đoković - Alkaraz 7:6(5), 5:7, 6:7(5)

KRAJ! Pobedio je 18-godišnji Karlos Alkaraz!

6:6 - Riskantno, ali vrlo precizno, Nole je "otvorio" servis-gem, poveo sa 30:0, no potom jednu lopticu poslao u aut. Ponadala se domaća publika, ali ne dugo, jer je Đoković asom produžio seriju zaista sjajnih servisa u završnici meča, poveo sa 40:15, a nedugo zatim izborio taj-brejk. Nema šta, dramatičan meč završiće se na dramatičan način. Drugačije, nekako, i nije moglo...

5:6 - Auh, impresivno izdanje Španca. Na "nuli" je ostavio Noleta, koji će sada servirati za ostanak u meču. Vodi Alkaraz sa 6:5 u poslednjoj deonici, ako osvoji naredni gem, pobedio je, a ako ga osvoji Đoković, igraće se taj-brejk, pa ko prvi stigne do sedam poena u njemu...

5:5 - Kakav meč! Alkaraz je, na krilima publike, došao do brejk/set/meč lopte, ali su navijači tada predugo slavili tu situaciju, pa je Nole dobio skoro 30 dodatnih sekundi da se spremi za servis - i odservirao as za izjednačenje. Iako je potom poveo, a Španac još jednom dobrim potezom obradovao sunarodnike, Novak je izuzetnim prvim udarcima (svaki je slao lopticu brže od 200 kilometara na sat) "diktirao tempo", uspevao da se još neko vreme drži u meču, a potom i da, bez nove brejk prilike za suparnika, izjednači na 5:5. Igraće se ovde još!

4:5 - Da li će Novak za ovime žaliti? Imao je 0:30 na servise rivala, imao lepu priliku da dođe do 0:40 i time tri uzastopne brejk lopte, ali nije najbolje zahvatio lopticu, pa je Alkaraz prepolovio zaostatak, a onda dropšotom "izvukao" Đokovića na mrežu. Iako je Nole stigao do željenog mesta, klizeći nije mogao na idealan način da udari lopticu želeći da je pošalje na suprotnu stranu, pa je to učinio prejako i došlo seo do 30:30. Teniske majstorije su nedugo zatim nastavljene borbom sa osnovnih linija, pa potom i fudbalskim navijanjem s tribina "Magične kuće", stadiona na kome se turnir odvija, jer je "Karlito" direktnim poenom iz forhenda poveo sa 40:30, a onda i osvojio gem novim dobrim potezom iz udarca (forhend) koji mu je pravio više problema nego bekhend u dosadašnjem toku meča.

4:4 - Nastavlja se dramatično odvijanje ovog meča... Alkaraz je na Novakove servise poveo sa 0:30, ali je Đoković hladnokrvno odigrao naredna dva poena (naročito drugi, kada je koristio drugi servis, i to vrlo hrabro ga izvevši za izjednačenje), da bi potom Španac napravio kiks, što je Srbinu donelo rezultatsku prednost od 40:30, a on je to iskoristio da osvoji gem.

3:4 - Šteta! Đoković je imao brejk šansu, ali nije uspeo da je iskoristi. Kakav meč... Alkaraz je "preživeo" tu malu dramu, potom je usledilo još četiri poena, pre nego što je Španac, "vezavši dva", osvojio servis-gem. Napetost se nastavlja...

3:3 - Auh, kakav gem... Alkaraz je pokušao da iskoristi problem koji Đoković ima sa povređnim prstima (istina, ne deluje to kao strašna povreda, ali ogrebotine, pa i od šljake, umeju da budu prilično neprijatne ako treba držati reket u ruci). Španac je poveo sa 15:40, imao dve uzastopne brejk lopte, ali ne samo da ih je Đoković spasao, već je "produžio" seriju odličnih udaraca s osnovne linije i preokretom osvojio gem!

19.08 - Meč je nastavljen. Novak Đoković će sledeći servirati, gubi sa 2:3 u odlučujućem setu.

Novaku se ukazuje pomoć! Ogrebao je nekoliko prstiju prilikom pomenutog pada u prethodnom gemu (nije ispustio reket na vreme kada mu je proklizala leva noga), pa mu se sada na klupi to "sanira". Sudija je nazvao ovo ukazivanje pomoći "medicinskim tajmautom", Đoković pogledao ka njemu da bi rekao "Nije, samo da mi ovo dezinfikuju!", ali pošto je već bilo kasno, samo je odmahnuo glavom.

2:3 - "Imao" je Nole Alkaraza u "Karlitovom" servis-gemu, bilo je 40:40, posle čega se Đoković okliznuo u sledećoj razmeni udarac i izgubio taj poen. Prednost je Španac iskoristio da osvoji gem dobim potezom (još jednom - neodbranjivi dropšot je bio u pitnjau), na oduševljenje publike, koja je prethodno malo zviždala Novaku kada je otišao do klupe da se obriše posle pada.

2:2 - Maratonski gem je trajao skoro 12 minuta! Čak tri brejk prilike je imao Alkaraz, 12 poena je odigrano, mnogi završeni majstorijama, pre nego što je Đoković napravio "iskorak" i uspeo da osvoji gem u kome je i servirao. Vrlo, vrlo važni momenti meča...

FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Odličan odgovor Alkaraza na sopstveno nerviranje - osvojio je servis-gem bez izgubljenog poena. Deluje prilično rešeno Španac...

1:1 - Nervira se sada Karlos Alkaraz, šutira šljaku jer je bio prilično "u igri" u Novakovom servis-gemu. Uz 84:84 u osvojenim poenima od početka meča, rezultat je glasio 30:30 u drugom gemu trećeg seta, kada je Đoković "dodao gas", prvo poveo svojim dobrim potezom, a onda je Španac pogrešio, pa otuda i njegov bes.

0:1 - Vrlo dobra borba Novaka sa nadahnutim Alkarazom, koji je servisima uspeo da posle 30:30 osvoji "svoj" gem.

0:0 - Treći set je počeo servisima španskog 18-godišnjaka.

BREJK I SET ZA ALKARAZA! - Publika je na nogama ispratila uvodna dva poena u gemu, jer ih je Alkaraz rešio u svoju korist najpre bekhendom, a potom stizanjem jedne "skraćene loptice" i poentiranjem na mreži za 0:30. Đoković je probao da sa osnovne linije natera suparnika na kiks, ali je pogodio mrežu, čime je "Karito" stigao do tri uzastopne set-lopte. Prvu nije iskoristio usled fantastičnog Novakovog forhenda, ali je drugu realizovao jer je Alkaraz sjajnim trkom ka mreži stigao do "skraćene" loptice i poslao je u nebranjeni deo Đokovićevog polja za brejk i set. Igraće se još!

5:6 - Novi vrlo ujednačen gem, novi pokušaji Đokovića da "prelome meč", nova i brejk lopta za Srbina, ali - prejako poslata loptica u narednoj razmeni (posle Špančevog novog sjajnog dropšota) donela je olakšanje Alkarazu i domaćoj publici, jer se tako došlo do izjednačenja. Navijači su minut kasnije burno proslavili fantastičnu kombinaciju mlade nade "belog sporta" (forhend, bekhend, pa bekhend-volej kod mreže), za vođstvo, koje je pretvorio u osvojeni gem kik-servisom.

5:5 - Opet jedan napet Noletov servis-gem, opet je Alkaraz "imao" 30:30, ali je, kao u prva dva slučaja kada je u ovom setu Đoković servirao, Srbin osvojio dva poslednja poena i - izjednačio. Sve zanimljivija završnica...

FOTO: Tanjug/AP

4:5 - Fantastičan tenis, nema šta! Đoković je izvodio bravure, uzvraćao svojim Alkaraz, a prvi je ka osvajanju gema zakoračio Nole, nateravši mlađeg suparnika na kiks, što je Srbinu donelo brejk loptu (prvu u ovom setu). Ipak, kik-servis Alkaraza anulirao je tu šansu, potom se odjednom igralo "slanjem balona" (visoko podinutih loptica), što je Špancu "preselo" pa je krenuo ka mreži, poentirao, pa osvojio i sledeći poen - na sopstveno i oduševljenje publike.

4:4 - Dobro je. Izdržao je Novak veliki nalet sve raspoloženijeg (a i sve emotivnijeg Španca), osvojio je Đoković servis gem povevši sa 40:15, pa izgubivši jedan poen, ali osvojivši naredni.

4:3 - Đoković je pripretio prvim dobijenim poenom, ali je Španac sa dva dobra servisa stekao prednost 30:15. Đoković nakon duže razmene udaraca izjednačuje. Međutim, Alkaraz je sa dva uzastopna drop šota završio gem (ukupno šest na meču!). Impresivno igra ovaj teniski omladinac, nema šta. Uz stisnutu pesnicu odlazi do "klupe", na kratki predah. U drugom setu, odnos direktnih poena je čak 12:1 za Španca.

3:3 - Nakon što je u dva uvodna servis-gema drugog seta Đoković gubio po dva poena, i ovoga puta je Alkaraz bio na 30:30, ali je onda usledio jedan od nekoliko savršenih "dropšot" udaraca 18-godišnjeg Španca, koji je tako došao do prve brejk lopte u drugom segmentu ovog meča. Ipak,  usledile su tri mini-bravure Novaka Đokovića, za preokret i "čuvanje" servisa. Bilo je napeto, ali na radost svih koji za Noleta navijaju - uspešno. Ipak, biće ovde još "vatre", sumnje nema...

2:3 - Alkaraz nastavlja sa impresivnim nastupom u drugoj deonici. Samo jedan izgubljeni poen na svoje servise, i - novo vođstvo.

2:2 - Đoković se iznova malo pomučio iako je servirao, ali je osvojio i taj servis-gem. Nema više onih serija osvojenih poena kao u drugoj polovini prvog seta, kada je i sa "nulom" Đoković osvajao "svoje" gemove. Sada mora u svakom poenu da se naradi, i to prilično.

1:2 - Dva minuta je bilo potrebno Karlosu Alkarazu da ponovo povede u drugom setu. Odlični servisi, a potom "egzekucija" bez mnogo kalkulisanja - snažnim udarcima, koji su neretko postajali direktno osvojeni poeni. Podigao je Španac nivo igre, nema šta.

1:1 - Nije bilo naivno u Novakovom servis-gemu. Posle šest minuta borbe, Đoković ga je osvojio, izjednačio na 1:1, ali se priličn maučio protiv mladog rivala koji je daleko bolje igrao na Noletove druge servise nego u prvom delu meča. Izgleda da je Alkaraz rešio da igra malo riskantnije (što i ne čudi, gubi)

0:1 - Alkaraz je servisima "otvorio" drugu deonicu, malo je strepeo za ishod uvodnog gema do 30:30, ali je sa dva vrlo dobro osmišljena napada uspeo da povede sa 1:0.

7:6(2) - SET ZA ĐOKOVIĆA! Novak je posle uvodnog poena u taj-brejku, uspeo da "oduzme" servis rivalu mudro sačekavši da on napravi grešku u jednoj malo dužoj razmeni, no kada neko (kao što je Španac) odgovori servisom od 223 kilometara na sat, postane više nego jasno da lakog posla ne može biti, ma koliko da je vođstvo. A posle tih 2:1, kik-servis Đokovića zbunio je Alkaraza, koji je ostao još koji trenutak u neverici, a Novak to iskoristio da ekspresno uveća prednost na 5:1. Nedugo zatim došao je do četiri "vezane" set-lopte, a usled bravura "probuđenog" Španca, iskoristio je tek poslednju u tom nizu, i to nateravši suparnika na kiks. Proslavio je Đoković osvajanje seta glasnim urlikom, posle čega mu je madridska publika zviždala!

6:6 - Alkaraz je vrlo, vrlo pribrano odigrao u poslednjem gemu prvog seta, koji će biti odlučen taj-brejkom.

6:5 - Kako igra Nole u "svojim" gemovima... Sve bolje od boljeg. Iznova nije izgubio nijedan poen, iznova je pritisak prebacio "na drugu stranu mreže". Đoković vodi sa 6:5, Alkaraz će servirati da izbori taj-brejk, u suprotnom - set će pripasti Srbinu.

5:5 - Alkaraz je uspeo da "produži" ovaj meč. Servisima je zaustavio Novakov nalet, onaj rezultatski, ali je Đoković nastavio da igra prilično impresivno. Nadoknađivao je mini-zaostatke u gemu, izborio i 40:40, no dobra igra s osnovne linije omogućila je Špancu da poravna rezultat.

5:4 - Prvi put od početka meča, srpski teniser vodi! Ali, važnije od toga je da je osvojio ovaj gem "sa nulom", što znači da je od trenutka kada je Alkaraz, posle pravih bravura, poveo sa 4:2, Nole napravio seriju od 12:2 u osvojenim poenima. U velikom je naletu, neće biti lako Špancu u narednom gemu, mada u njemu će 18-godišnjak i servirati...

4:4 - Brejk Đokovića! - Nastavio je Nole sa dobim potezima, oni su mu i omogućili inicijativu na suparničke servise, pa i novu, treću na meču brejk loptu. Za razliku od prethodnih, ovu je iskoristio jer je strpljivo čekao šansu, a to je malo zbunilo mladog rivala, koji je napravio kiks, pa pogodio mrežu i time ispustio brejk prednosti.

3:4 - Savršen Đokovićev servis gem. Treći uzastopni u kome je apsolutno dominirao terenom. Ovoga puta ni poen nije izgubio, a kako je pogađao uglove terena, to i ne čudi. Ipak, Španac i dalje ima brejk prednosti, a sledeći će i servirati.

2:4 - Đoković je, uz jednu istinsku majstoriju blizu mreže (kada je, klizeći, maltene dotakavši reketom tlo, izveo fantastičnu dijagonalu) uspeo da povede sa 0:30, ali je onda Alkaraz snažnim bekhendima uspeo da poravna rezultat. Ipak, Nole ga je naterao na grešku u narednoj razmeni, time je došao do brejk šanse, da bi forhend paralela Španca donela izjednačenje. Dalo je do dozu samopiuzdanjea domaćem igraču, koji je jednu zanimljivu razmenu udaraca okonačo bolje nego suparnik, čiji je loš udarac doneo rezultatsku prednost Alkarazu. A on je dobrim servisom naterao Đokovića na kiks, čime je španski teniser osvojio svoj servis-gem.

2:3 - Novi, drugi u nizu, odličan Novakov servis-gem. Za tili čas je poveo sa 40:0, a nedugo zatim uspeo da osvoji gem. Da li će u narednom krenuti po izjednačenje, imajući u vidu da Španac ima brejk prednosti sa starta meča...

1:3 - Auh, kako igra mladić iz Španije... Savršeni "dropšot" za kog nema leka, pa vrhunski potezi i bekhendom, i forhendom. Nije čudo što ga nazivaju "novim Nadalom", baš briljira Alkaraz, koji je svojim servisima uvećao prednost na dva gema razlike. Nole će morati da u nekom drugom gemu proba da nadoknadi brejk zaostatka.

Karlos Alkaraz / FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Konačno se i Nole "upisao" na semafor. I to prilično dobrom igrom u "svom", servis-gemu. Izgubio je samo jedan poen, i to nakon što je poveo sa 40:15. Sledi vrlo kratak predah, pa nastavak meča. U pitanju je 72. polufinale Mastersa za Đokovića, koji je odigrao čak 54 finala.

0:2 - I pored toga što je 18-godišnjak svojim servisima relativno brzo (i lako) došao do 30:0, Đoković je naprasno podigao nivo svoje igre i za tili čas poveo sa 30:40. No, na tu brejk loptu, Alkaraz je odgovorio savršenom igrom sa osnovne linije, a dobivši dosad najbolju razmenu udaraca, na samom kraju gema, poveo je sa 0:2.

0:1, brejk Alkaraza! - Novak je prvi poen na meču izgubio, i to dobrim potezom Alkaraza, što je izazvalo oduševljenje španske publike, a onda je Đoković morao da utroši dva servisa za naredni poen, koji je okončan njegovom greškom. Tih 0:30 nije ga omelo da izvede as, potom da brzo dođe i do izjednačenja, ali je mladi Španac uspeo da osvajanjem sledećeg poena dođe do brejk lopte. Nju je i iskoristio, kaznivši Novakov izlazak na mrežu, te dva poteza Srbina blizu nje - koja nisu bila dovoljno dobra. Sjajan "skraćeni" bekhend Alkaraza bio je dovoljan za neodbranjivu dijagonalu i vođstvo od 0:1.

16.24 - Meč je počeo! Novak Đoković prvi servira

16.23 - U toku je zagrevanje, meč "samo što nije"...

16.18 - Bacanje novčića, kojim se odlučuje ko prvi servira, je obavljeno, izgleda da je Alkaraz bio srećniji tom prilikom...

16.17 - Uz poneki zvižduk, ali daleko više i daleko glasniji aplauz, na teren je izašao Novak Đoković. 

16.16 - Na igralište je najpre izašla teniska senzacija, Karlos Alkaraz, koji je dočekan ovacijama španske publike

16.14 - Rivali se (konačno) spremaju da izađu na teren

16.04 - Početak meča malo kasni...

Uoči meča

Podsetimo, Novak Đoković je pobedio Huberta Hurkača i plasirao se u polufinale mastersa u glavnom gradu Španije, u kome će se sastati čudesnim Špancem, Karlosom Alkarazom, koji je eliminisao Rafaela Nadala.

Očekivanja

Nole je neposredno pred početak španskog derbija govorio za "Sport klub" o tome šta ga čeka na pretposlednjem stepeniku do madridskog trona:


- Ne poznajem Alkaraza koliko poznajem Nadala, naravno. Nikada nismo igrali takmičarski meč, ali imali smo pre neki dan zajednički trening, a gledao sam ga kada je beležio izvanredne rezultate u ovoj sezoni. On i Nadal su igrači s najboljim rezultatima u 2022. Ono što je sigurno, to je da moram da budem spreman, a svakako je da će moj rival u polufinalu, ko god da on bude (Alkaraz i Nadal su u tim trenucima tek izlazili na teren), imati veliku podršku domaće publike, istakao je Đoković.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)