NOVAK ĐOKOVIĆ BEZ PREMCA U ISTORIJI! Teniski savez Srbije izdao saopštenje povodom dešavanja u Australiji: "Farsa je završena"

Novosti online

16. 01. 2022. u 11:38

POVODOM odluke Saveznog suda Australije da odbije žalbu Novaka Đokovića i naloži deportaciju najboljeg tenisera sveta, oglasio se i nacionalni teniski savez Srbije, saopštenjem koje prenosimo u celosti:

НОВАК ЂОКОВИЋ БЕЗ ПРЕМЦА У ИСТОРИЈИ! Тениски савез Србије издао саопштење поводом дешавања у Аустралији: Фарса је завршена

Foto AP


Farsa je završena. Teniski Savez Srbije izražava svoje ogromno razočarenje ovakvom odlukom Australijskog suda. Politika je ovoga puta pobedila sport. Devetostrukom šampionu Australijan opena Novaku Đokoviću je uskraćeno pravo da zaigra na prvom gren slemu takmičenju sezone i pokuša da na sportskom terenu, na kome je nizao sve same pobede, deseti jubilarni put podigne pehar i osvoji dvadeset prvu gren slem titulu.

Najbolji svetski teniser Novak Đoković je validno ispunio sve propisane zahteve i pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrđeno i odlukom suda iste te zemlje. Međutim, usled političkih pritisaka, viza mu je onemogućena po osnovu “javnog interesa”. Ovakvom odlukom jedino je svet ostao uskraćen da gleda Novakovu borbu za deseti Australijan open i dvadeset prvu gren slem titulu.

Mešanje politike u sporta otvorilo je mnogo gorućih pitanja. Kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator olimpijskih igara, za treće domaćinstvo 2032.godine? Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo - važno je učestvovati? Izostanak reakcija tokom čitavog slučaja od strane ATP (Asocijacije teniskih profesionalaca), ITF (Svetske teniske federacije), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi?

Da li će sportisti, i kada validno ispune sve propisane zahteve za ulazak u zemlje organizatore takmičenja i turnira moći političkom odlukom moćnika da budu precrtani sa liste učesnika, pritvarani kao kriminalci i - proterivani?

Sport je uvek bio najčistiji segment društva, pogotovo tenis kao sport džentlmena, u kome je poštovanje propisa uvek bilo visoko cenjeno. Naš šampion Novak u tim uslovima je postao svetski broj 1 i to bez premca u istoriji.

Teniski savez Srbije u potpunosti podržava Novaka Đokovića kao najboljeg ambasadora naše zemlje. Verujemo i nadamo se da će i posle ove nepravde učinjene ne samo jednom istorijski uspešnom sportisti, nego i izuzetnoj ličnosti, Novak kao i obično biti jači i bolji.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

ISTORIJA SE PIŠE U „GRADU SVETLOSTI“ Evo kakve su šanse da Novak Đoković odbrani titulu na Rolan Garosu!