NAJBOLJI SVIH VREMENA! Đoković se osvetio, posle neviđene drame osvojio Pariz!

D. N.

07. 11. 2021. u 12:08 >> 17:30

NOVAK Đoković je pokazao da je i dalje najbolji na svetu: osvojio je titulu na mastersu u Parizu, pobedivši u finalu drugog sa ATP liste, Danila Medvedeva, sa 4:6, 6:3, 6:3.

НАЈБОЉИ СВИХ ВРЕМЕНА! Ђоковић се осветио, после невиђене драме освојио Париз!

Tanjug/AP

A kakvo je to samo finale bilo. Puno istinskih majstorija, rezultatske drame, problematičnog ponašanja publike, nerviranja sudije...

No, krenimo redom.

Gledaoci su od samog starta mogli da uživa u bravurama. Najpre, uglavnom, u izvođenju ruskog asa, koji je fantatičnom odbranom zaustavljao ogromnu većinu Novakovih pokušaja, pa tako došao i do brejka, i, koji minut kasnije, do 0:2.

Tanjug/AP

Danil Medvedev


Iako Đokoviću nije bilo lako u tim trenucima, jer je sve podsećalo na bolnu lekciju iz finala Ju-Es opena, njegovi brojni navijači u "Bersiju" počeli su da dobijaju razloge za zadovoljstvo jer je najpre "sa nulom" osvojio svoj servis gem, a onda isto tako i gem u kome je početne poteze imao drugi s ATP liste. Međutim, i pored toga što je posle 15-ak minuta vrlo zanimljivog nadmetanja Đoković imao 3:2, pa onda i brejk loptu, sve se nekako odjednom raspalo u njegovoj igri.

Odličan servis Medvedeva je anulirao tu priliku, da bi potom Rus preuzeo inicijativu, drastično smanjio broj kikseva i, uz brejk koji je potom napravio, osvojio uvodnu deonicu. Sasvim zasluženo, jer je u njoj napravio dvostruko manje grešaka (6 naspram 12), a Novakova veća agresivnost, koja se očitavala i u broju direktnih poena (11:8) upravo zbog pomenutih grešaka koštala ga je gubitka seta.


U drugom su obojica dodatno podigla nivo svoje igre. Publika je uživala u teniskim "magijama", ali se i ponašala problematično. Treći gem je više puta prekidan, jer je sudija, Francuskinja Oreli Turt, morala da opminje navijač(ic)e zbog šetnje, zatim jednu ženu koja je neprestano pričala, a i redare koji su dopuštali da se vrata na tribinama stalno otvaraju i zatvaraju. Međutim, naredni gem je bio daleko važniji.

Tanjug/AP

Novak Đoković


Tada je Medvedev vodio i sa 40:15, imao i tri asa, a gem je rešen - brejkom Đokovića koji se vratio na "fabrička podešavanja" i, kao nekada, neverovatnim potezima u odbrani preokrenuo rezultat i napravio brejk za 3:1. Ali, tu je bio tek početak drame. Jer, Rus nije odustajao od namere da uzvrati udarac, a naročito se borio "sateran u ćošak", u posleenjem gemu drugog seta. On je potrajao čak 12 minuta, u njemu je Danil imao tri brejk lopte, a onda na neverovatan način spasao dve set-prilike koje je izgrdio Nole. Treću, međutim, nije, pa je tako zakazan "odlučujući okršaj" - u trećem setu.


Borba, a i sportska drama, dostizali su vrhunac kako se završnica meča bližila, jer je svaki poen bio "najvažniji do tada", no ono što Rus nikako nije mogao da spreči, to je bilo glavno Novakovo oružje: smirenost, šta god da se dešava. Jer, kad god bi pred sobom video izazov, Đoković bi ga smireno rešavao. Kad god bi se našao u ličnom problemu, poput bolnog pada na ruku koju je operisao, ustajao bi igrao još bolje.


Zapravo, najbolje.


Đoković je baš posle tog pada kada je gubio sa 1:2 zaigrao kao u transu - osvojio je i taj gem, i tri naredna, pa iako nije baš odmah "odservirao pobedu", u Parizu je, u pravoj rezultatskoj drami, pokazao svima na svetu - da je najbolji na svetu.

Tanjug/AP

Novak Đoković

Evo i kako je parisko finale proteklo uz prenost na portalu "Novosti".

 
Kraj! Đoković - Medvedev 4:6, 6:3, 6:3

6:3 - BREJK, SET I MEČ ZA ĐOKOVIĆA! Kakva završnica srpskog asa, kakav majstor! Brejkom je odgovorio na brejk rivala i osvojio titulu.

5:3 - Brejk Medvedeva! Pa, da li je moguće... Rus ne da se nije predao, nego je posle četiri uzastopno izgubljena gema, osvojio baš onaj kada je Nole servirao za trijuf. Đoković još uvek ima brejk prednosti, ali Medvedev naredni servira.

5:2 - Brejk Đokovića! Besni Medvedev, nemoćan je posle još jednog izgubljenog gema. Đoković smiren, kao da se ništa bitno ne dešava. Kakav majstor. Kakav mir nosi u sebi, baš kada je najvažnije, najdramatičnije. Poveo je sa 30:0, rival izjednačio, a onda je Nole naterao Rusa na dva kiksa i ... serviraće za pobedu!

4:2 - Slave navijači srpskog asa, koji je najpre "hladan kao špricer" sedeo na klupi, kao da gubi sa 0:6, 0:5, a onda izašao na teren i "sa nulom" dobio servis gem, potvrdivši tako brejk. Njegove pristalice su glasnije nego ikada pre u Parizu...

3:2 - Brejk za Đokovića! Kakav gem! Medvedev je servisima stigao do 40:15, bio ubeđen da je posao već počeo da privodi kraju na putu da povede 3:2. Međutim, Đoković je zaigrao u odbrani "u svom stilu", a to je rivala nateralo na greške. I, jedna takva, na brejk šansu za Novaka, skupo je koštala Medvedeva: lopticom je pogodio liniju koja se "važi" samo kada igraju dublovi, pa su navijači srpskog asa na nogama proslavili brejk! Ima ih bar hiljadu, dve - navijaju kao da se igra u Beogradu, a ne u Parizu!

2:2 - Dobro je! Đoković je nastavio da igra i to vrlo dobro. Posle pada je rezultat bio 30:30, a on je osvojio dva naredna poena, time i gem.

2:1 i dalje - Auh, nezgodna situacija. Đoković je proklizao želeći da stigne lopticu, pao na lakat, ali se na vreme oslobodio reketa pa je završio samo sa manjom ogrebotinom. Moglo je da bude mnogo opasnije...

2:1 - Kako igraju Srbin i Rus, ovo je prava teniska poslastica. Čas briljira jedan, čas drugi... Đoković malo bolje igra na mreži, ima i za nijansu više direktnih poena, ali mu to trenutno ne donosi prednost kada servira Medvedev, koji je opet osvojio gem.

1:1 - Drama se nastavlja. I Novak je izgubio dva poena na svoje servise, ali je, poput suparnika, osvojio servis-gem. Pritisak je sada na Medvedevu, koji sledeći servira.

0:1 - Medvedev na svoje servise jeste "prepustio" Novaku dva osvojena poena, ali je posle prilaska Đokovića na 40:30 odigrao je, kao na početku ovog gema, odlično sa osnovne linije i došao do uvodne prednosti. 

6:3 - Set za Đokovića! Konačno! Posle 16 odigranih poena, 12-minutne nestvarne borbe, tri brejk lopte za Medvedeva, a tri set lopte za Novaka, deonicu osvaja Srbin! Treći set odlučuje!

Tanjug/AP

Novak Đoković

5:3 - I DALjE! Au, kakav gem, kakav gem! Đoković se mučio jer je Medvedev (opet, kao na početku meča) zaigrao maestralno u odbrani, pa ne samo da je Novak imao probleme da osvoji poene (iako je servirao) već je Rus stigao i do brejk lopte. Uz dosta sreće, Novak ju je "obrisao" jer je Medvedev iz "očajničke" situacije poslao bekhend dijagonalu kojom je umalo osvojio poen. A nakon što je drugoplasirani s ATP liste izbacio loptu u teren, usledila je jedan od najdužih razmena na meču. Nažalost, po Novaka, navijači Medvedeva su se na njenom kraju radovali, jer je Rus na mreži "pročitao" gde će Đoković pokušati da "probaci" lopticu, dočekao ju je forhend-volejom i došao do druge brejk prilike. Nju je Đoković anulirao dobro izgrađenim poenom i završnicom na mreži (posle koje je, kao njegov rival, i sam zvao publiku da mu pomogne), a ona je to svesrdno učinila. Uz gromoglasnu podršku, Srbin je preuzeo vođstvo i došao tako do set lopte, ali nije iskoristio ni nju, ni sledeću usled sve bolje igre suparnika. Kakav gem, kakav meč....

5:3 - Novak je probao da brejkom završi ovaj set, dobro i krenuo ka tom cilju - poveo sa 0:30, ali je onda Medvedev pokazao da i te kako ume da namuči najboljeg na svetu. Osvojio je prvi poen boljom razmenom s osnovne mreže, potom naterao Đokovića da mu treći put aplaudira na ovom meču usled savršenog "drop šota", da bi prednost preuzeo novim uspešnim "skraćivanjem udarca. Na 40:30  za Rusa on je osvojio direktan poen jednom forhend paralelom sa "bekhend strane" terena i osvojio gem. Đoković će servirati za osvajanje seta.

5:2 - Dva izgubljena poena, ali, generalno, daleko bolja igra Đokovića od one koje pruža Medvedev. Osvojio je Novak servis-gem, primakavši se tako osvajanju seta. Sledeći će servirati ruski teniser.

4:2 - Solidno izdanje Đokovića na servise rivala. Ne i dovoljno za novi brejk, Rus se primakao na 4:2, ali uz jedan impresivan podatak vezan za Đokovića. U dosadašnjem toku ovog finala Nole ima čak 13 direktnih poena forhend udarcima. A protiv istog suparnika, u finalu Ju-Es opena, imao je samo tri takva vinera za tri odigrana seta. "Naštelovao" se Novak bolje nego za to njujorško finale. Nadamo se - dovoljno za titulu.

Tanjug/AP

Danil Medvedev

4:1 - Kakva dominacija Novaka Đokovića u ovim trenucima. Samo jedan izgubljeni poen, "potvrda" brejka. Njegovi navijači uživaju!

3:1 - Brejk Đokovića! Sudija, Francuskinja Oreli Turt, mogla je konačno se posveti samo igri aktera na terenu jer se publika primirila. A na terenu je najpre Medvedev iskoristio tri Novakova kiksa da povede sa 40:15, a onda je zablistao Đoković. Forhendom se rezultatski primakao, a onda jednim bekhendom, posle lošeg udarca rivala, poravnao rezultat. Usledila je incijativa Medvedeva u sledećoj razmeni, okončanoj ovacijama publike kada je Đoković naterao suparnika da lopticu izbaci u aut, što je označilo brejk priliku za Srbina. Pozdravljajući navijače podizanjem ruku, Đoković je i sebi podizao samopouzdanje, a onda novom fantastičnom defanzivom opet naterao suparnika na grešku. Proslavio je to osvajanje gema glasnim uzvikom, koji se nije ni čuo usled euforije navijača u "Bersiju"!

Tanjug/AP

Novak Đoković

2:1 - Konačno je maratonski gem završen, i to u korist Đokovića koji je i servirao. Problematični navijači su, konačno, shvatili da će biti izbačeni ako ne poštuju pravila o zabrani kretnje po tribinama dok razmena udaraca traje, problematična vrata su zaključana, a "zaključao" je i Novak ovaj gem, odličnim servisom. Sledeći će servirati Danil Medvedev, koji ima set prednost, ali gubi sa 2:1 u drugom.

I dalje 1:1 - Sudija već nekoliko puta opominje publiku da se primiri. Jer, jedna žena nastavlja da se dere i posle završenih poena, dvoje ljudi komotno šeta po tribinama, iako bi morali da sede dok traju razmene udaraca, vrata na tribinama se čas otvaraju, čas zatvaraju, što propušta dodatnu svetlost na prilično mračni deo gledališta i skreće pažnju akterima... Na terenu, trenutno, 40:15 za Đokovića. Tačnije, posle nove opomene sudije, 40:30, posle bravure Medvedeva s osnovne linije i aplauza Novaka Đokovića.

Tanjug/AP

Danil Medvedev

1:1 - Publika je u više navrata bila na nogama u drugom gemu druge deonice. Sa pravom! Đoković je majstorski završio jedan od poena, izgradivši ga za teniske udžbenike, a potom sve začinio volej-lobom za koji rival nije imao rešenje (sudija je morala da smiruje publiku koja je dugo vikala "Nole, Nole!"), ali je Medvedev uzvratio udarac serijom izvrsnih defanzivnih kretnji, preokretom i, konačno, osvajanjem servis gema. Kakvo finale...

1:0 - Dobar početak drugog seta za Noleta. Baš dobar. Nijedan izgubljeni poen na svoje servise, za početno vođstvo.

4:6 - set za Medvedeva! Rus ništa nije prepuštao slučaju. Agresivnim servisima odaljio je Novaka od mreže, izgubio samo jedan poen i, posle 41 minuta igre, osvojio prvu deonicu. Na 3:2 je, podsetimo, Đoković imao brejk loptu, ali je dobar servis Rusa tu šansu "obrisao", a onda je usledila velika serija drugog tenisera sveta....

4:5 - Novak je malo "opustio ruku", zaigrao u stilu "nemam šta da izgubim, čime je relativno lako stigao do dva poena prednosti. Iako se Medvedev trudio da novim brejkom završi ovaj set, greškama je "prepuštao" poene Đokoviću, koji se približio na gem zaostatka. Ali, Rus će sada servirati za osvajanje prve deonice finala. Podsetimo, u Parizu, kao i na svim ostalim ATP turnirima koji nisu grend slemovi, igra se na dva dobijena seta.

3:5 - Đoković je dobro "napao servise" svog suparnika, imao čak i inicijativu i do vođstva 15:30, pa i u narednom poenu, ali je onda pogrešno procenuo jačinu udarca neophodnu za direktan poen, pa je dozvolio rivalu preokret. Ipak, Medvedev je i sam počeo da greši, propustio je zicer za brzi odlazak na 3:5, potom uspeo da povede drugi put, a tada je njegov servis zbunio Đokovića koji je bekhendom poslao lopticu u mrežu i... Rus je otišao na dva gema razlike.

3:4 - Brejk Medvedeva! Taman je Đoković uhvatio lep ritam u prethodnim gemovima, od 0:2 došao do 3:2, a onda... Najpre jedan izgubljeni poen na svoj servis, pa onda problematična odluka sudije, zbog koje je Medvedev zatražio "čelendž" i bio u pravu - izbacili su Novaka iz forme u kojoj se našao. Jer, izgubio je i naredni poen, čime je Rus došao do tri vezane brejk lopte. I, opet je, kao na startu meča, dve anlizirao Đoković, a onda je Medvedev maestralnim "drop šotom" tako savršeno "skratio" udrac, da ne samo da je napravio brejk, već mu je i Nole aplaudirao...

Tanjug/AP

Danil Medvedev

3:3 - Sjajna teniska predstava u "Bersiju", sjajna. Naizmenično briljiraju jedan, pa drugi teniser, a u toj veličanstvenoj borbi Đoković je uspeo da dođe do brejk lopte. Međutim, nije uspeo da osvoji četvrti gem u nizu, jer je Medvedev prvo forhendom došao do direktnog poena kojim je izjednačio, potom je asom poveo, da bi narednim servisom doveo do toga da prvi forhend retern Đokovića na ovom meču - bude neuspešan. Neizvesnost se nastavlja. Rezultat je 3:3, sledeći servira Nole.

3:2 - Posle velike borbe, čiji smo deo opisali u prethodnom pasusu, posvećenom uvodnom delu petog gema, taj segment igre (u kome je Nole servirao) pripao je Srbinu. Posle 15:30 za Rusa, Đoković je dobrim servisom poravnao rezultat, potom sjajno izgrađenim poenom došao do direktnog poena kojim je poveo, da bi njegov fantatičan servis doneo i zvanično rezultatski preokret: prvi put u ovom finalu Novak vodi! Sledeći servira Medvedev.

Tanjug/AP

Novak Đoković

2:2 i dalje - Kakvo finale, kakva borba! Novak je posle osam uzastopnih poena izgubio jedan, i to posle lukavstva njegovog rivala ("pasing šot" koji Đoković nije očekivao), pa je zbog toga aplaudirao Rusu. Onda je Đoković jednu baš dugu razmenu rešio u svoju korist, da bi narednu, koja je trajala "čitavu večnost" - dijagonalnim pogotkom nebranjenog dela terena Medvedev rešio u svoju korist. Publika je na nogama, ovo je čisto tenisko uživanje...

2:2 - Brejk Đokovića! Kakvo "buđenje" najboljeg igrača sveta. "Sa nulom" je "oduzeo" servis-gem rivalu, koji je do pre 3-4 minuta imao 2:0 i delovao kao bolji, naročito u odbrani, a onda je usledilo osam uzastopnih Novakovih bravura i - izjednačenje.

1:2 - Konačno se Novak "upisao" na semafor. I to bez izgubljenog poena. Tek posle osam minuta Medvedev je napravio prvu neiznuđenu grešku, čime je Đoković poveo sa 40:0, posle čega je rivala naterao na teške muke u defanzivi, pa smeč-udarcem završio gem.

0:2 - Novak je i osvojio prvi poen na servis Medvedeva, i u naredna tri "diktirao igru", ali je nestvarnom defanzivom drugi teniser s ATP liste "sve vraćao" i terao Đokovića na greške. I, kako ih je napravio četiri, pogodivši sva četiri puta mrežu, Novak je izgubio i ovaj gem.

0:1 - Brejk Medvedeva! Duge razmene su obeležile sam početak ovog meča. I, prve dve takve završene su Đokovićevim slanjem loptica u aut. Medvedev je posle tih 0:30 došao do tri brejk lopte odličnom "pasing šot" bekhend dijagonalom, a Rus je prvu ispustio prejakim forhendom. Za drugu se "pobrinuo" Noletov as, ali treću Srbin nije mogao da anulira - jer je, želeći da "skrati" udrac dok je rival bio kod osnovne linije - lopticom pogodio mrežu.

15:15 - Meč je počeo, Đoković servira

15.10 - Zagrevanje je počelo, posle srdčanog pozdrava Noleta i Danila na mreži.

15.03 - Početak finala će malo kasniti - rivali tek sada izlaze na teren. Sledi predstavalje, pa 10-ak minuta zagrevanje i onda borba za titulu.

Uoči meča

Dva najbolja tenisera sveta u ovom trenutku opet, kao pre 50-ak dana u Njujorku, igraju za titulu. Tada je ulog bio grend slem trofej, sada pehar u "gradu svetlosti", ali za Đokovića još nešto više.

Pobedi li Rusa, ne samo da će mu se revanširati za poraz u finalu Ju-Es Opena, već će doći do 37. masters titule u karijeri, po čemu mu niko ne bi bio ravan u istoriji.

Trenutno, sa po 36, prvo mesto na toj "večnoj listi" dele Nole i Rafael Nadal.

FOTO: Tanjug

Novak Đoković

Otkako je Novak Đoković izgubio od Danila Medvedeva u njujorškom finalu 12. septembra, Nole je odigrao samo tri takmičarska meča u singlu, i to u Parizu, a Rus je bio nešto aktivniji.

Igrao je Medvedev jedan meč na Lejver kupu u Bostonu, tri u Indijan Velsu, kada je posle pobede nad Filipom Krajinovićem doživeo poraz od Grigora Dimitrova koji mu je tako raspršio san da eventualnim podizanjem pehara preuzme prvo mesto na ATP listi. 

U Parizu je drugi igrač sveta redom eliminisao Ivašku sa 2:0, Kordu sa 2:1, Gastona sa 2:0 i, u derbiju polufinala, deklasirao Aleksandera Zvereva - iako je naspram sebe imao četvrtog s ATP rang liste. Podsetimo, juče je Đoković tek u taj-brejku trećeg seta došao do pobede nad Hubertom Hurkačom, desetim na poslednjem svetskom rangiranju.

U dosadašim međusobnim mečevima, Đoković vodi sa 5:4 protiv Medvedeva, a u finalima su izjednačeni, 1:1. Oba ta meča za trofej bila su ove godine i oba na grend slem turnirima - Novak je bio bolji na Australijan openu, a Rus na pomenutom Ju-Es Openu.

Poslednjih pet susreta odigrali su na terenima s tvrdom podlogom, kakva se koristi i u Parizu, a interesantno je da u tih pet duela nijedan od njih dvojice nije uspeo da "veže" dve pobede u nizu. Neka se ta tradicija nastavi i sada...

BONUS VIDEO - Đoković u vožnji biciklom po Keju

PRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna