NENAD ZIMONJIĆ, ZA "NOVOSTI": Tri Đokovićeve prekretnice

SA pozicije starijeg brata, gledao je uspone i padove zlatne generacije srpskog tenisa. Utkao je sebe u uspehe Janka, Viktora, Jelene, Ane, Novaka i ostalih, dragocenim savetima i prenetim iskustvima kao saigrač, a kasnije i selektor, prijatelj, šta god da je trebalo. Zato je i sasvim logično što Nenad Zimonjić oseća neizmernu količinu ponosa posle 20. grend slem titule Novaka Đokovića, osvojene na Vimbldonu, gde je krunisan šesti put u karijeri.

НЕНАД ЗИМОЊИЋ, ЗА НОВОСТИ: Три Ђоковићеве прекретнице

Foto: N.Paraušić

- Prosto je neverovatno to, cifra od 20 grend slem titula, znajući da je taj rekord pre više od deset godina držao Pit Sampras, koji je imao 14 titula, bio nedostižan. Kasnije su Nadal i Federer podigli to na viši nivo, zvuči nestvarno da je Nole sada uspeo da ih stigne sve i izjednači se sa Rafom i Rodžerom i bude u najboljoj poziciji da do kraja svoje karijere ima najviše grend slemova, u šta snažno verujem da će i biti tako - kaže Zimonjić za "Novosti".

Kako kaže naš sagovornik, recept za nedavne uspehe kreiran je kroz godine odricanja i mukotrpnog rada.

- Sve je to rezultat maksimalne posvećenosti tenisu i dugogodišnjeg rada. Samim tim, iz godinu u godinu iskustvo je veće, napreduje u svim poljima, taktički, tehnički, mentalno. Dovodi svoju igru do savršenstva, što mu daje mir, staloženost, veru u sebe da je sve to učinio više puta i da može da ponovi. Od osvajanja Beograda do Vimbldona, svaka nova pobeda mu je davala samopouzdanje, a opet on je jako prilagodljiv na protivnika, što nije lako. Svi ostali igraju dobro, ali Novakov nivo na grend slemovima deluje baš nedostižno, gde treba da ga pobede u tri seta - ističe nekadašnji najbolji igrač sveta u konkurenciji parova.

Trka za najvećeg ikada dobija ovih dana potpuno novu dimenziju u medijima i teniskim krugovima. Zimonjić ističe da su tri meča, barem što se tiče Đokovića, bila prekretnice, koje su u velikoj meri uticale na kreiranje mnjenja i raspoloženja javnosti.

 

 

- Onaj meč Novak i Nadala ove godine na Rolan Garosu je jedan od najinteresantnijih zato što je bilo veoma važno i za jednog i za drugog. Kao i susreti na Vimbldonu sa Federerom 2019. u finalu, i Nadalom 2018. u polufinalu, kada se vraćao iz povrede i imao manjak samopouzdanja. To su Đokovićeva tri najvažnija meča, tri prekretnice za ovaj period. Sve je Novak uspeo da dobije, bilo je izuzetno tesno, napeto, mogao je i da izgubi, ali je napravilo razliku. Podigli su ti mečevi Novaka na viši nivo, podiglo mu samopouzdanje i veru, rezultati su ti koji govore - ističe popularni Ziki.

Personifikacija dominacije nad najvećim rivalima, oslikava se u skoru u međusobnim susretima, kao i činjenici da je non-stop bio u zaostatku za njima, kada su u pitanju GS trofeji.

- Taj međusobni odnos, gde je Novak uspeo da okrene iz velikog deficita i bude i tu pozitivan i da ih pobedi na svim podlogama, da pobedi Nadala na Rolan Garosu dva puta. Pa zatim Federera na Vimbldonu. Novak može da ugrozi Rodžerov rekord u Londonu od osam titula. Ti podaci govore koliko je bio dominantan - nabraja nekadašnji selektor Dejvis kup selekcije.

Ističe naš proslavljeni as zadovoljstvo zbog uloge koju je imao u razvoju naših tenisera, pre svih Troickog i Đokovića.

- Bilo je tu mnogo saveta i njegovom ocu Srđanu, da mu pomognem u donošenju najboljih odluka, gde da trenira i sa kim. Pa opet, povezivanje sa fizioterapeutom s kojim je dan-danas (Miljan Amanović), pa upoznavanje sa ljudima koji se bave sređivanjem reketa, koji su meni radili i sa Samprasom, a sada su sa Novakom. Dosta nekih stvari gde sam mogao da im pomognem, on i Viktor su radili sa ljudima kao i ja. Meni je bilo zadovoljstvo da gledam kako rade i napreduju, ja sam se tu, nekako, postavio kao stariji brat, usmeravao, pomagao im tokom karijere, da ih podržim, gledam uživo mečeve. Bez obzira na to da li je to bilo na Dejvis kupu, treninzima, gde god bilo - poručuje Zimonjić.

 

MNOGO ZNAČILA I MAJORKA

ZIMONjIĆ, inače specijalista za dublove u svoje vreme, vidi veliki značaj u činjenici da je Novak bio na Majorki uoči Vimbldona, gde je igrao u konkurenciji parova.

- I te tri pobede u dublu, vreme što je proveo na travi, igrao voleje, bio u situacijama kojih nema u singlu, doprinelo je igri na Vimbldonu, naročito u ova dva meča. Od onoga što sam ja gledao, najbolje je odigravao voleje, procenat uspešnosti u servis voleju je bio veoma veliki, iako je igrao retko, veoma se popravio u tom segmentu - priča nam naš sagovornik.

OSVAJAĆE JOŠ GREND SLEMOVE

NEZAHVALNO je prognozirati broj Novakovih slemova, kaže Zimonjić.

- Svašta je realno, može da se desi da i ove godine, kao i sledeće osvoji sva četiri grend slema. Međutim, mnogo faktora utiče na to, videli smo i kako neka povreda ume da poremeti igrača. Da li trubšni mišić na Australijan openu ili stomačne tegobe na Vimbldonu. Ja verujem da će on osvojiti bar još četiri, pet grend slemova do kraja karijere, ako ne i više - ističe Zimonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KRAJ ZA ŽUBER: Ribakina preko Kudermetove do pobede