ISTORIJSKO OBRAĆANJE NOVAKA ĐOKOVIĆA O PTPA: Srbin imao jasnu poruku ATP! Ovo će promeniti tenis!

A. Ilić

25. 06. 2021. u 21:25

Novak Đoković je 21:30 održao konferenciju za medije povodom najnovijeg sukoba njegove Asocijacije teniskih profesionalaca (PTPA) i ATP.

ИСТОРИЈСКО ОБРАЋАЊЕ НОВАКА ЂОКОВИЋА О ПТПА: Србин имао јасну поруку АТП! Ово ће променити тенис!

Foto: Printskrin Youtube/PTPA Virtual Press Briefing

Na konferenciji su se, pored Đokovića, pojavili suosnivač PTPA Vasil Pospišil, kao i izvršni direktor organizacije, Adam Leri.

Pored pomenutih Novaka, Pospišija i Lerija, deo tima čini i Keri Sesil, kao i Bil Ejkman, Majkl Hiršteld, Rebeka Mekdonald, Katarina, Pjetlović i Anton Rabi. 

22:32 - Novak Đoković - Moja lična iskustva iz saveta igrača su, sećam se raznih tema o kojima smo pričali i nismo imali punu transparentnost. Večeras smo ponovili tu reč mnogo puta, zvuči kao kliše. Mnogo toga rešava se iza zatvorenih vrata i igrači ne mogu da utiču na sve, imate igrački savez koji bira velika grupa igrača, takva je hijerarhija. Razumem to, bio sam deo toga decenijama. To je u teoriji, ali u stvarnosti nije tako. Zato smo ovde. Igrači kapiraju, moramo da uradimo više od toga da budemo zadovoljni malobrojnim informacijama koje dobijamo. Želimo da budemo prihvaćenji. Kada kažem mi, ne mislim samo Vasil i ja, već svi igrači, na stotine njih. To je naš cilj, nikada nećemo saznati kako će PTPA biti inkorporiran u aktuelni sitem dok ne napravimo korak napred. Želimo da sarađujemo sa bordom, predsednikom ATP, VTA, sa svima želimo da sarađujemo. Teško je govoriti o tome, jer celo veče ne bi bilo dovoljno. Ljudi koji su uključeni u tenis prepoznaće da je ovo prava inicijativa koja se tiče svih uključenih u tenis. 

22:28 - Adam Leri o 30-godišnjem planu ATP: Stotine igrača se raspituje. Svi žele da znaju detalje. Mnogo je u tom planu što se dopada igračima, ali mnogo toga i ne znamo. Jasno je, ako igrači nemaju sve odgovore, kako glasaju za to? Čak i da nam sutra daju sve odgovore, treba glasati kroz nekoliko nedelja. To je tridesetogodišnji plan, nije to samo budućnost današnjih igrača, već i budućih. Desetogodišnjem teniseru će cela karijera proteći kroz taj  plan. 

AP Photo/Tim Ireland

Vasil Pospišil  - Ništa nije Zapisano. Sve je verbalno izloženo. Ovako komplikovan plan zaslužuje dosta razmišljanja. Potrebno je uključiti advokate. Ne treba žuriti, plan će biti aktivan od 2023. Mnogi igrači mole za jednostavne odgovore na jednostavna pitanja. Nedostaje nam transparentnosti. Može biti sjajno, ali ne dobijamo dovoljno informacija. Čak i kolege iz saveta igrača sa kojima smo razgovarali kažu da nisu dobili nikakve informacije. Da je prava saradnja, ne bi bilo ovoliko netransparentnosti, zbog toga brinemo i donosimo zaključke. Oni žele da nam pokažu papirologiju i kažu evo vam ugovora. 

22:25 - Novak Đoković - Pokreće nas energija i podrška koju dobijamo od tenisera i teniserki. Imao sam više uloga u tenisu, kao igrač, deo ATP saveta, organizator turnira. Dolazim iz zemlje razorene ratom. Razumem kako je imati malo. Igrače koji tek kreć, zato i želimo da ostavimo ovo nasleđe budućim generacijama. Želimo da pokrenemo nešto i osećamo da je ovo prilika koju ne treba da propustimo. Nadamo se da će izaći nešto sjajno iz ovoga. 

22:19 - Novak Đoković o balansiranju tenisa i obaveza - Kada gledam iz duže perspektive ne žalim što sam večeras sa vama. Ne žalim ništa jer znam da to radim čista srca. Kao igrač imam odgovornost. Govorim i u Vasilovo ime. Mi smo blagoslovljeni, ali uz to ide i odgovnornost da pomognemo novim igračima i onima koji su lošije plasirani. Mali broj igrača može da zarađuje od tenisa, a ovo je treći najpopularniji sport. Mnogo puta imam utisak da udaram u zid. Napravimo mali korak napred, pa nekoliko unazad. Ponekad osećam da nisam mogao mnogo da pomognem u ATP, Vasil i ja stvari pokušavamo da uradimo drugačije. Sistem je postavljen monopolizovano. Teniser igra meč, a posle mora da se bavi politikom 

22:17 - Novak Đokokvić - 1972. godine ATP je osnovan kao sindikat igrača, na papiru postoji partnerstvo. Dugo si u tenisu, znaš da su igrači 1990. godine osnovali ATP tur sa turnirima, tada je to drugačije izgledalo nego danas. U sistemu postoje nezavnisni sistemi, poput ATP medija. Koji drži pravo na većinu mastersa. TV prava, a ATP ima 10 posto, možda 11. Od toga pet posto dobijaju igrači. U pravom partnerstvu treba da postoji transparentnost na svim nivoima. Ja sam iznutra, video sam kako je sistem postavljen. Kada pogledate kako je sistem postavljen i ko je kome odgovoran, koliko igrači mogu ili ne mogu da naprave razliku, shvatite da igrači nisu zastupljeni kako bi trebalo da budu. 

22:09 - Adam Leri  o razgovorima sa ATP i slemovima: Potrebno je da se igrači ujedine, da organizacija u srži ima jednako zastupanje. Na papiru deluje da potencijalno postoji jednako partnerstvo igrača i ATP, imao sam privilegiju da pričam sa stotinama igrača - svi su mi rekli da ne osećaju da imaju partnerstvo sa  ATP i turnirima. Kao što je Novak rekao, ovo nije nešto što su oni odlučili da urade. I igrači pre njih su govorili - "bez obzira šta piše na papiru, ne osećamo da imamo jednako partnerstvo". Potrebna je organizacija koja će bez konflikta interesa zastupati igrače. 

Tviter

22:06 - Adam Leri: Ukoliko ATP ne bude bih govorio o hipotetičkim mogućnostima. Naš cilj je da sarađujemo. Uveren sam da će nam pristupiti na isti način kao i mi njima, biće bolje za sport. 

22:02 - O zaradi u tenisu - Adam Leri - Jezgro PTPA jeste da obezbedi miran život većeg broja igrača. Zabrinjavajuće je da mali broj igrača uspeva da obezbedi pristojan život. To je zbog malog šera prihoda. O tome treba da sarađujemo sa ATP, VTA i Grend slemovima. Pokazalo se više puta u prošlosti da kada igrači pokušavaju da ostvare prava igra postaje bolja. To je važan deo ovoga što radimo. Kako ćemo do toga doći strateški još razvijamo. Pružamo im maslinovu granu kako bismo zajedno sarađivali. 

Vasik Pos

22:01 - Adam Leri - Bord PTPA činiće jednak broj tenisera i teniserki, to je deo osnivačkog akta udruženja. Imamo listu članova koji su već pristupili organizaciji, a dostupna je na našem sajtu. 

21:55 - Vasil Pospišil- Imamo stotinu igrača u muškoj i ženskoj konkurenciji. Imamo dosta prostora za napreda. Tek smo krenuli. Pomenuo bih i to da poštujemo identite svih koji su se do sada učlanili. Njihov doprinos ozbiljno shvatamo. 

Novak Đoković: Počeli smo avgusta. Imamo drugačije rasporede u muškom i ženskom tenisu. Teško je sinhronizovati da svi budemo na istom putu. Pričao sam sa teniserkama. Sada sam na Rolan Garosu pričao sa Serenom, a pričaćemo ponovo i u Londonu. Pričaću i sa njenim suprugom, koji je uspešan preduzetnik koji bi rado podelio neke ideje sa nama. Učimo u koraku. Učimo od današnjih i bivših igrača. Vasik i ja nismo početnici. Dugo smo u teniskom svetu, uspeli smo da napravimo korak u pravom smeru. Stvari se menjaju na dnevnom nivou. Tokom mog vremena u savetu ATP saznao sam da nije veliki procenat igrača informisan i ne dobijaju činjenice o tome šta se dešava kada je u pitanju biznis strana. Ako to uspemo, već u startu bićemo uspešna organizacija. Sarađujemo, nismo protiv ATP-a, niti ikoga ko je u našem eko sistemu. 

21:50 - Novak Đoković: Zahvalio bih se Vasilu, PTPA će postati zvanična organizacija čiji će cilj biti da zastupamo igrače i igračice svih doba. Hvala savetnicima i timovima za komunikaciju. Napravili smo nešto čime smo veoma ponosni. Jedina svrha PTPA je da zastupa igrače i omogući im fer i korektne uslove da budu prihvaćeni u sistemu. Deo sam igračkog saveta desetak godina. Pokušali smo na konvencionalan način i nekonvencionalan da napravimo razliku za igrače. Ništa nije garantovano. Nova smo, mlada organizacija koja uči u koraku. Potrebna nam je pomoć svih. Da prepoznate vrednost naše organizacije. Inspirisan sam mnogim igračima iz prošlosti. Slušao sam priče o igračima koji su se sastajali sa ciljem da transparentno i fer odlučuju o teniskom ekosistemu. 

FOTO: AP/Tanjug

21:45 - Vasil Pospišil: Bez Novaka ništa od ovoga ne bismo uspeli. Ceo PTPA tim sluša i napreduje svakodnevno. Važno je da shvatimo zbog čega je PTPA oformljena. Malo vremena provešću objašnjavajući to. ATP ne zastupa tenisere i njihhove interese. Naša organizacija napravljena je za igrače i od strane igrača. ATP zanimaju isključivo finansijski interesi, a ne teniseri. Naš cilj je da igrače zastupamo neutralno i fer. 

-Adam Leri je na početku istakao da je cilj reformi da se teniserima obezbede fer i korektni uslovi. PTPA asocijacija svakodnevno uči i napreduje u stvaranju atmosfere koja će doneti boljitak teniserima i teniserkama. 

Pres Brifing vodila je Keri Sesil, a javnosti su se obratili Novak, Atam i Vasek. 

Konferencija koja je trebalo da počne u 21:30 kasniće nekoliko minuta. 

Podsetimo, Novak Đoković je danas najavio konferenciju za medije kao odgovor na saopštenje ATP koje je objavljeno juče

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna