NADALU 14. KRUNA ILI NOVAKU DRUGA? Počinje drugi gren slem sezone, Španac brani tron

Goran Čvorović, stalni dopisnik iz Pariza

30. 05. 2021. u 11:00

OJAČAN čeličnom skulpturom visokom tri metra, koja tek što je postavljena u novom parku na obnovljenom Rolan Garosu, kreće Rafael Nadal (3. ATP) od danas u pohod na novu, neverovatnu, četrnaestu titulu na pariskom grend slemu (30. maj - 13. jun).

НАДАЛУ 14. КРУНА ИЛИ НОВАКУ ДРУГА? Почиње други грен слем сезоне, Шпанац брани трон

Foto AP

Čovek koji je, kako to kažu organizatori, ispisao možda i najlepšu stranicu istorije ovog turnira, s druge strane, imaće najvećeg protivnika, našeg Novaka Đokovića koji, kao prvi reket sveta, ovde cilja svoj drugi pehar.

Biće, ovo, ujedno, i prilika da se Nole Rafi približi na samo titulu zaostatka u ukupnom skoru po broju osvojenih grend slemova. Novak ih ima 18, Nadal i Federer po 20. U suprotnom, razmak će biti ponovo tri koplja, s tim što posle toga slede u nizu podloge koje našem asu mnogo više odgovaraju.

Osvajač Rima, Nadal dolazi u Pariz kao apsolutni favorit. On je, ovde, u svom dvorištu. Pobeda u Večnom gradu samo je ojačala njegov ego. Ali, možda je to i dobro. Previše samouverenosti, sigurnosti i opuštanja mogli bi da budu ono zrcne peska koje će ukočiti podmazanu mašinu. Tome se bar nadaju Noletovi navijači.

Druga velika opasnost za letećeg Majorčanina na pariskoj mlevenoj cigli je, svakako, Austrijanac Dominik Tim (4), koji je već pokazao da će, kada se bude povukla velika trojka, on u Gradu svetlosti verovatno voditi glavnu reč.

Iz prikrajka vrebaju i Zverev (6), Medvedev (2), Cicipas (5), Rubljov (7)... Kofere za Pariz je, na kraju, spakovao i Rodžer Federer (8), ali slavni Švajcarac, što zbog prethodne povrede, što zbog duge pauze, što zbog godina, trenutno nije ni senka one neprikosnovene figure koja je godinama vladala teniskim karavanom.

Iako je i sam poručio da u Pariz ne dolazi da bi ostao samo nedelju dana, jasno je da Federer, uvek kada istrči na teren, postavlja teniski bedem za respekt.

Novak Đoković ima vraški težak žreb. Od osmine finala, u nizu ga, možda, čekaju Gofen, Federer i Nadal, pre nego što se, ako stigne do velikog finala na pokrivenom "Šatrijeu", suoči sa nekim iz druge polovine žreba u kojoj su Zverev, Cicipas, Medvedev i Tim! Biće to, iz susreta u susret, redom, mečevi s ogromnim ulogom, finala pre finala.

PET

godina je prošlo otkako je Nole jedini put slavio

Prvi reket sveta će imati malo vremena da se prilagodi na parisku šljaku. Učešćem na beogradskom turniru podizao je formu, a u Pariz stiže praktično u trenutku kada turnir već počinje. Prvo kolo se igra od nedelje do utorka.

Mnogo toga biće na ovom turniru posebno. Pandemija i dalje traje, pa je sve, u organizacionom smislu, podređeno virusu korona. Da bi teniskom spektaklu moglo da prisustvuje što više publike, turnir je u startu pomeren za nedelju dana. To i nije toliko problematično, imajući u vidu da je prošlogodišnja sesija, iz istih razloga, odigrana u posve neobičnom terminu, krajem septembra i početkom oktobra.

BLISTA stadion Filip Šatrije

 

Ceo kompleks, veličine 12 hektara, sanitarno je podeljen na šest blokova, a sve je toliko komplikovano, da će za obračun prisustva publike biti potrebni digitron i matematičke formule. Zdravstvene zone na Rolan Garosu obuhvataju Stadion "Filip Šatrije" (ukupni kapacitet 14.962 gledalaca), "Sizan Langlan" (9.829), "Simon Matje" (5.289), grupe terena 2, 3, 4 i 5 (1.111), 6, 7, 8 i 9 (3.328) i 10, 11, 12, 13 i 14 (3.917). Od toga, u prvoj fazi, od 30. maja do 8. juna, moći će u svakoj zoni da prisustvuje do 35 odsto gledalaca, a maksimalno hiljadu, a u drugoj 65 odsto, a maksimalno 5.000.

To znači da će do 8. juna na ceo kompleks moći da uđe maksimalno 5.338 gledalaca. Kasnije, svaki dan će imati poseban limit. Tako će 9. juna moći da prisustvuje 13.146 gledalaca preko dana i 5.000 uveče, što će ujedno biti i jedina noćna sesija sa prisustvom publike. Sledećeg dana moći će da prisustvuje samo 13.146 gledalaca, 11. juna 10.983, 12. juna 7.456 i, konačno, na finalu, 13. juna 5.000 na "Šatrijeu", uz još 5.000 na stadionu "Sizan Langlan" gde će biti postavljen veliki ekran!

Uz to, moraće da se vodi računa i o policijskom času koji u prvoj fazi nastupa u 21 sat, a u drugoj u 23. Publika će pola sata ranije u potpunosti morati da napusti tribine. Nošenje maski je obavezno i napolju.

TENISERI

 koji su vakcinisani ne moraju da se testiraju

U Francuskoj 9. juna na snagu stupa sanitarna propusnica. Publika će do tada morati da strogo poštuje mere distanciranja i dezinfekcije, a od 9. juna uz to i da poseduje nešto od tri sledeća uslova: negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o potpunoj vakcinaciji ili rezultat pozitivnog testa na antitela star između dve nedelje i šest meseci. Novinari će morati da se testiraju tri puta tokom turnira, na svakih sedam dana.

Publika iz inostranstva će moći da prisustvuje, ali uz poštovanje mera ulaska u Francusku. Zasada je u zemlju dozvoljen ulazak samo građanima EU i još svega nekoliko zemalja, a ostalima jedino iz preke potrebe, u šta tenis, svakako, ne spada.

Igrači će, kao i u prethodnom izdanju, biti smešteni u dva zvanična hotela i neće moći sami da biraju smeštaj. Novost je to što vakcinisani teniseri neće morati da se testiraju, 14 dana posle druge doze. Ostali rade testove na svaka četiri dana. Svi imaju pravo na samo dva člana tima, a juniori i dubl-igrači na po jednog.

Sa sportskog aspekta, vraća se mešoviti dubl, sa 16 timova.

NOVAKOV ŽREB

1. kolo Sandgren

2. kolo Puj/Kuevas
3. kolo Karuzo/Berankis/Ember
1/8 finala Gofen*
1/4 finale Federer*
1/2 finale Nadal*
*Projekcija mogućih rivala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju