ARMAND DUPLANTIS ZA "NOVOSTI": Novak Đoković mi je inspiracija

G.KELIĆ

25. 02. 2021. u 21:35

SVE moguće aplauze, osmehe, simpatije i čestitke na šestom "Srbija open" atletskom mitingu koji se u sredu održao u Beogradu pobrao je švedski skakač s motkom, Armand Duplantis (21), koji je sa preskočenih 6,10 metara postavio rekord Atletske dvorane i ujedno napravio odličnu uvertiru pred Evropsko prvenstvo koje će se početkom marta održati u poljskom Torunu.

АРМАНД ДУПЛАНТИС ЗА НОВОСТИ: Новак Ђоковић ми је инспирација

Foto: M.Vukadinović

Svetski rekorder je performansom za pamćenje bez premca opravdao status trenutno najboljeg atletičara na planeti i oni koji su se spletom srećnih okolnosti našli u prilici da uživo isprate "ples" mladog skakača, trebalo bi da se osećaju privilegovanim.

Duplantis je, takođe, pokušao da nadvisi granicu od 6,19 m i tako za jedan centimetar popravi svetski rekord u dvorani, koji je upravo on prošle godine oborio, međutim ovog puta je ostao "kratak".

- Prvi pokušaj je bio prilično dobar, osetio sam da sam bio blizu, ali u sledećem pokušaju sam uvideo da su mi noge dosta umorne, bio sam prilično spor na zaletu. Kada su noge teške, onda ne možeš mnogo toga da učiniš. Takođe, imao sam u prethodnom periodu probleme sa preponom zbog čega nisam trenirao u punom intezitetu - rekao je Šveđanin, za "Novosti", posle nastupa.

Nema predaha za mladog skakača, sledi Prvenstvo Evrope, a onda na leto i OI u Japanu gde će sve oči atletskog sveta biti uprte u njega.

- Trenutno se stvari kreću u prilično dobrom pravcu za mene i hteo bih da produžim taj momenat. Mnogo toga je preda mnom, ali ono najvažnije predstavljaju Olimpijske igre. Želim da tamo budem u svom najboljem izdanju i da dođem do pobedničkog podijuma. Rekordi i sve te visine su super stvari, ali zlatne medalje su ono za šta se borim.

Armand nije zaboravio da istakne veliko gostoprimstvo koje mu je ukazao Beograd u koji će ponovo doći sledeće godine kada je na programu Svetsko dvoransko prvenstvo.

- Prošetao sam po gradu malo, posetio sam Hram Svetog Save, stvarno je prelep, ostao sam bez reči. Beograd je predivan grad, ljudi su posebno gostoljubivi. Vreme mi je išlo naruku, stvarno je bilo prelepo, veoma sunčano, potpuno suprotno u odnosu na Švedsku.

Od srpskih sportista, jednog posebno izdvaja. Za ono što Novak Đoković čini na teniskom terenu imao je samo reči divljenja.

- Ne znam Novaka lično, ali kad god uključim televizor, eto njega (smeh). On je fenomenalni sportista, velika inspiracija za sve, kao i, između ostalih, Ivana Španović, čije nastupe obožavam da pogledam, a mislim i da naše discipline imaju dosta sličnosti, pogotovo u tom trkačkom delu. Imamo istog agenta i često smo u kontaktu, popričamo na takmičenjima. Ona je fantastična - poručio je Duplantis.

ATLETIKA, PA GOLF

MOMAK rodom iz Amerike je pasionirani ljubitelj golfa.

- Kada nisam u dvorani, onda me definitivno možete pronaći na terenu za golf. To mi je, posle atletike, omiljeni sport koji često igram - ističe Šveđanin.

NE RAZMIŠLjAM O "LAUREUSU"

DUPLANTIS je baš u danu kada je podigao trofej Srbija opena, nominovan od strane fondacije "Laureus" za najboljeg sportistu 2020.

- To je stvarno "kul" i stvarno sam počastvovan, ali ne znam... to je već prošlost, nagrada za uspehe iz prošle godine, a sada sam u novoj sezoni i imam mnogo novih izazova pred sobom, na koje želim da se fokusiram - podvukao je ovaj veliki šampion još jednom pokazavši da je sadašnjost jedino o čemu razmišlja.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024