SPORTSKE IGRE MLADIH: Sarajevo čeka decu regiona - učestvuje 270 mališana iz Srbije

Novosti online

20. 10. 2020. u 17:20

Najbolji osnovci regiona, okupiće se u Sarajevu, od 20. do 24. oktobra, gde će učestvovati na Velikom međunarodnom finalu Sportskih igara mladih.

СПОРТСКЕ ИГРЕ МЛАДИХ: Сарајево чека децу региона - учествује 270 малишана из Србије

FOTO: Sportske igre mladih

Klinci iz tri države (Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske), su stekli pravo da se takmiče u finalu, kao najbolje plasirani u jednom od 10 sportova na Državnim prvenstvima Igara u svojim zemljama.

Kao što je poznato, Sportske igre mladih u Srbiji postoje sedam godina. Osnovci iz celog regiona najpre se takmiče na turnirima u svojim gradovima, a najuspešniji među njima idu na Državno prvenstvo. Oni koji se i tu najbolje pokažu, stiču pravo da se takmiče na Velikom međunarodnom finalu, koje je do sada svake godine organizovano u avgustu u Splitu, odakle je ova manifestacija i potekla.

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi. Međutim, epitet „amaterski“ ništa ne opravdava osim činjenice da je učešće dece na Igama dobrovoljno. Sva takmičenja u regionu i sve propratne aktivnosti organizovani su na visoko profesionalnom nivou kakav se retko viđa i na daleko „ozbiljnijim“ sportskim događajima.

Pored toga što će se takmičiti u šahu, tenisu, rukometu, uličnoj košarci, atletici, odbojci, odbojci na pesku, stonom tenisu i turnirima u malom fudbalu i Lino igri između dve vatre, deca će, kao i svake godine, uživati u druženju, dobroj zabavi, susretima sa starim prijateljima i upoznavanju novih.

Očekuje se da će u delegaciji Srbije koja će otputovati u Sarajevo biti oko 270 članova, a na takmičenjima će našu zemlju predstavljati klinci iz Niša, Prijepolja, Kraljeva, Kuršumlije, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Čačka, Kruševca, Novog Sada, Kikinde, Surdulice, Bosilegrada, Beograda, Aleksinca, Šapca, Priboja, Obrenovca, Nove Varoši, Sokobanje, Čajetine i Čelareva.

"Do sada su se predstavnici Srbije sa finala u Splitu uvek vraćali sa velikim brojem osvojenih medalja, ali i bogatiji za predivna iskustva i mnogo novih prijatelja, što je na Igrama daleko važnije od samog plasmana. Nema sumnje da će i ove godine SIM-ovci iz regiona uživati u još jednoj sportskoj avanturi za pamćenje, a prilika da zajedno proslavimo 10. rođendan Igara u Bosni i Hercegovini biće svakako razlog više da nam svima ovaj spektakl ostane u prelepom sećanju. Zdravlje dece učesnika oduvek nam je bilo prioritet. Moramo svi zajedno biti odgovorni i prema sebi i prema drugima, jer je to jedini način da se u ovim okolnostima igramo, takmičimo i družimo" naglasila je Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

Tokom ovogodišnje sezone Igara u Srbiji, posećeno je čak 27 gradova.

Kao što je poznato, na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, pa i na Velikom međunarodnom finalu, za decu je apsolutno sve besplatno. Sve to ne bi bilo moguće bez dugogodišnje podrške partnera, pokrovitelja i sponzora, a posebnu zahvalnost čelni ljudi SIM daju Vladi Srbije i predsedniku Republike Srbije.

Čarolija Igara, kako to klinci vole da kažu, tako nastavlja da traje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POČINJE NOVA ODBOJKAŠKA ERA: Reprezentativke Srbije predvođene italijanskim stručnjakom kreću putem Lige nacija