POSLEDNJA BITKA ZA PARIZ: Vaterpolisti protiv Japana startuju na Svetskom prvenstvu u Dohi

S. Krstović

04. 02. 2024. u 19:00

I VIZA i medalja. To je cilj vaterpolista Srbije na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Dohi. "Delfini" startuju u ponedeljak (14.00) u grupi C sa Japanom uvereni da će napokon obradovati i naciju i sebe.

ПОСЛЕДЊА БИТКА ЗА ПАРИЗ: Ватерполисти против Јапана стартују на Светском првенству у Дохи

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR/

Svesni su i da im je ovo poslednja šansa da izbore plasman na Olimpijske igre u Parizu i zato su odlučni da od početka krenu maksimalno i svima pokažu koliko zaista vrede.

- Primarna je olimpijska viza. Sada smo u drugačijoj ulozi, jer smo navikli da se kvalifikujemo preko Svetske lige godinu dana ranije, pa to nikad nije predstavljao problem. Trenutno smo u ovakvoj sitauciji i ono što nam se desilo na EP u Zagrebu nas je probudilo, osvestilo da nijednu utakmicu ne možemo da dobijemo lako bez obzira što smo u četvrtfinalu bili favoriti protiv podmlađene selekcije Mađarske i sada kada znamo kako da se ponašamo u jakoj grupi na SP. Biće totalno drugačije nego na EP, jer će nam u Dohi svaka utakmica biti teška. Mislim da smo spremni da pokažemo Srbiju i sve nas u pravom svetlu, da se vidi ko smo i šta smo. Cilj nije samo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre, nego i da se domognemo medalje - ističe kapiten Nikola Jakšić.

Na pitanje da li je dobar redosled mečeva u grupi, prvo Japan pa Crna Gora i SAD Jakšić je oprezan:

- Ako dobijemo sve tri utakmice onda će biti dobar raspored, a ako se desi da ne dobijemo sve možda i neće. Ne mogu sada da kažem, ali zavisi sve od nas. Ipak, drago mi je što prvo igramo sa Japanom, koji je možda nije toliko snažan kao Crna Gora ili SAD. Možda je najbolje da počnemo sa njima, jer je prva utakmica na svakom turniru najteža - naglašava Jakšić.

To nikako ne znači da će današnji duel sa Japancima biti lagan. Naprotiv, očekuje se težak meč.

- Reč je o nezgodnoj, atipičnoj ekipi, koja igra svoju igru i ne smemo nijednog trenutka da se opustimo, jer se mnogim favoritima dešavalo kada ih tako dožive da izgube od njih. Sećate se Igara u Riju 2016, gde smo gubili od njih na poluvremenu sa 5:2. Još su imali kontru dva na jedan za 6:2. Zato od samog početka treba da se uđe ozbiljno. Samo sve zavisi samo od nas i naše glave i verujem da će to biti dobar početak i dobra uvertira za ono što nam tek sleduje.

Potom slede dueli sa Crnom Gorom i SAD. Podsetimo, prvo mesto donosi direktan plasman u četvrtfinale, koje garantuje i odlazak u Pariz. Drugo i treće vode u osminufinale i duele sa ekipama iz grupe D (Mađarska, Italija, Rumunija, SAD). Ne zaboravimo da četiri nekvalifikovane selekcije vade olimpijsku vizu.

- Crnogorci su neugodni, mogu sve da dobiju, ali i da izgube od svih. Isto kao i mi. Duel sa njima, kao i sa SAD zavisi od nas. Nadam se da smo spremni za sve što nas očekuje u Dohi. Stvarno mislim da smo na pravom putu i ponavljam ono što nam se desilo u Zagrebu nas je probudilo i idemo da uradimo što smo trebali tamo da se kvalifikujemo za Pariz i da uzmemo medalju - naglašava stariji Jakšić.

Na opasku da tradiciju i prošlost treba zaboraviti Jakšić uzvraša:

- Iskreno, ja ne mogu nikako da zaboravim zbog svega što se dešavalo tada, što smo osvajala, tako da uvek idem sa tim mentalitetom da smo i dalje među najboljima bez obzira na rezultate i gledam sve ovo kao kikseve, kao i da isključivo sve zavisi od nas. Verujem da smo spremni da pokažemo šta stvarno umemo i znamo već u Dohi.

Po Jakšiću najozbljiniji kandidati za medalju su svetski prvaci Mađari, evropski šampioni, Španci, Hrvati, Grci, Italijani. Priznaje i da su im mnogo koristili sparing mečevi sa Francuzima, a o konstaciji da im treba jedna velika pobeda da bi se domogli postolja kaže:

- To ćemo znati posle četvrtfinala. Nadam se da će tako biti, da ćemo utakmice u grupi iskoristiti na najbolji mogući način, da ćemo biti prvi u grupi, kako bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo za četvrtfinale.

Mlađi Nikolin brat Petar je isto tako optimista i nada se velikom uspehu:

- Velika inspiracija u svakom pogledu. Ovo mi je drugo veliko takmičenje, prvo SP. Prvi cilj je da izborimo direktan plasman u četvrtfinale, što bi donelo i olimpijsku vizu. A svi se nadamo medalji i nadam se da će tako i biti.

I Petar priznaje da su u veoma jakoj grupi C:

- Nijedan protivnik nije za potcenjivanje. Moramo da budemo prvi u grupi, kako bismo izbegli osminufinala, imali utakmicu manje i priliku da se što bolje spremimo za nokaut fazu. Ućićemo u svaku utakmicu maksimalno ozbiljno i spremni smo na sve.

Nikola Lukić naglašava da se sve dešava brzo, da moraju da zaborave Zagreb, da su okrenuti sadašnjosti i da se nadaju pobedničkom postolju:

- Medalja je u glavi. Ali, polako idemo korak po korak, iz utakmice u utakmicu. Spremali smo se za Japan, mislim da smo dobro radili posle EP i ne gledamo dalje od prve naredne utakmice. Videćemo dokle ćemo dogurati.

Svestan je as Novog Beograda da je sezona izuzetno naporna.

- Moramo stalno da smo maksimalno koncetrisani, fokusirani, da ispunjavamo zadatke. Videćemo, ko se bolje snađe, bude svežiji biće konkurentniji za medalju - ističe Lukić.

Vučinić: Idemo korak po korak

ĐORĐE Vučinić je konačno zdrav. Uoči EP mučila ga je povreda, pa virus.

- Nisam u nekoj formi, ali zdrav sam i daću sve od sebe. Zna se da su naši ciljevi na SP najviši. Posle dva neuspeha, bez medalje, baš ćemo se potruditi da izborimo vizu za Pariz, ali pre svega da uzmemo medalju za Srbiju. Svi protivnici u grupi su neugodni, Japanci i Amerikanci iz dan u dan dokazuje da se vaterpolo igra i van Evrope.

San se ostvaruje

KADA je pre tri godine sa juniorskom reprezentacijom osvojio svetsko zlato Petar Jakšić je rekao da mu je san da sa bratom Nikolom igra na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Jedan san se već ispunio, drugi je da uzmemo medalju, naravno zlatnu.

A Nikola na pitanje da li mlađi brat sluša kapitena kaže:

- Dobro je, sluša. Biće na nivou, još bolji nego u Zagrebu. On i pre svega mi možemo da pokažemo više nego na EP.

Sastav Srbije:

1. Radoslav Filipović

2. Dušan Mandić

3. Strahinja Rašović

4. Sava Ranđelović

5. Đorđe Lazić

6. Petar Jakšić

7. Radomir Drašović

8. Nikola Jakšić

9. Nemanja Vico

10. Nemanja Ubović

11. Nikola Lukić

12. Viktor Rašović

13. Branislav Mitrović

14. Đorđe Vučinić

15. Luka Gladović

Selektor: Uroš Stevanović

Raspored

GRUPA C

Prvo kolo - 5. 2.

Japan - Srbija 14.00

Crna Gora - SAD 15.30

Drugo kolo - 7. 2.

SAD - Japan 10.00

Srbija - Crna Gora 15.30

Treće kolo - 9. 2.

Crna Gora - Japan 7.00

Srbija - SAD 15.30

GRUPA A

Prvo kolo - 5. 2.

JAR - Španija 7.00

Hrvatska - Australija 11.30

Drugo kolo - 7. 2.

Australija - JAR 11.30

Španija - Hrvatska 17.00

Treće kolo - 9. 2.

Australija - Španija 11.30

JAR - Hrvatska 14.00

GRUPA B

Prvo kolo - 5. 2.

Kina - Grčka 8.30

Brazil - Francuska 10.00

Drugo kolo - 7. 2.

Francuska - Kina 7.00

Grčka - Brazil 8.30

Treće kolo - 9. 2.

Grčka - Francuska 17.00

Brazil - Kina 18.30

GRUPA D

Prvo kolo - 5. 2.

Italija - Kazahstan 17.00

Rumunija - Mađarska 18.30

Drugo kolo - 7. 2.

Kazahstan - Rumunija 14.00

Mađarska - Italija 18.30

Treće kolo - 9. 2.

Kazahstan - Mađarska 8.30

Rumunija - Italija 10.00

o Napomena: Pobeda u regularnom toku vredi tri boda, posle peteraca dva, poraz posle peteraca jedan, a u regularnom toku 0.

OSMINA FINALA - 11. 2.

2A - 3B

3A - 2B

2C - 3D

3C - 2D

ČETVRTFINALE - 13. 2.

1A - 2C/3D (35)

1B - 3C/2D (36)

1C - 2A/3B (37)

1D - 3A/2B (38)

POLUFINALE - 15. 2.

Pob. 35 - Pob. 36 14.00

Pob. 37 - Pob. 38 15.30

SUBOTA - 17. 2.

Meč za bronzu 9.30

FINALE 15.30

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)