NIKO KAO ODBOJKAŠICE: Zlatne devojke plasmanom u finale osigurale devetu medalju za redom na najvećim takmičenjima

S. K.

03. 09. 2023. u 17:50

MALO ko u svetu, a kamoli u Srbiji može da se pohvali trofejnim nizom odbojkašica. Zlatne devojke su ulaskom u finale Evropskog prvenstva u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Estoniji osvojile devetu medalju za redom na najvećim takmičenjima. Večeras (20.00) se u Briselu za svoju četvrtu evropsku krunu u istoriji bore sa Turskom. U slučaju poraza tešiće se srebrom.

НИКО КАО ОДБОЈКАШИЦЕ: Златне девојке пласманом у финале осигурале девету медаљу за редом на највећим такмичењима

FOTO: OSS

Impresivan niz odbojkašice su započele na Evropskom prvenstvu 2015. u Roterdamu kada su morale da se zadovolje bronzanom medaljom, pošto su u polufinalu izgubile od Rusije. Zato su u meču za treće mesto nadigrale Tursku sa 3:0.

Već sledeće godine zablistale su na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneieru. Bile su silne sve do finala, kada ih je Kina sprečila da se domognu toliko željenog zlata.

U podmlađenom sastavu, bez Maje Ognjenović, Jelene Nikolić, Jovane Brakočević, Suzane Ćebić, sa povređenom Milenom Rašić krenule su Azerbejdžan i Gruziju na EP 2017. I predvođene fenomenalnom Tijanom Bošković pokorile su Evropu na impresivan način.

Bio je to početak zlatnog niza, jer su već 2018. na SP u Japanu, sa povratnicom u tim, Majom Ognjenović, osvojile svoju prvu titulu prvaka sveta, pošto su u finalu posle velike borbe savladale Italiju sa 3:2.

Da im se ne silazi sa trona potvrdile su 2019. na šampionatu Starog kontinenta u Ankari. Tada su preživele paklenu atmosferu u glavnom gradu Turske, gde su posle velike borbe savladale domaću selekciju sa 3:2.

Želele su da olimpijski ciklus krunišu zlatom u Tokiju. Međutim, 2020. je svet stao zbog pandemije korona virusom, zbog čega su Igre pomerene za godinu dana. To je dosta poremetilo planove četa Zorana Terzića, jer su neke devojke zbog povreda, neke zbog toga što su postale majke morale da odustanu od Igara iduće godine. Ipak, 2021. je u Tokiju osvojena bronzana medalja.

Ta 2021. je bila problematična jer je odmah posle Olimpijskih igara održana i Evropsko prvenstvo, čija je završnica bila u Beogradu. Naše devojke su žarko želele zlato pred domaćim navijačima, ali trofejni trener Terzić na svom oproštajnom takmičenju nije mogao da računa na najbolji tim, tako da su Srpkinje stale u finalu protiv Italije - 1:3.

Odlaskom tvorca zlatne generacije Zorana Terzića sa kormila Srbije posle 20 godina, nije značio i prekid trofejnog niza. Magičnog trenera nasledio je Italijan Danijele Santareli. Sjajni stručnjak je brzo pronašao zajednički jezik sa devojkama, nije se pravdao što ne može da računa na Maju Ognjenović, i na impersivan način, bez izgubljenog meča u Apeldornu osvojena je druga titula prvaka sveta. U tom trenutku verovalo se da će se sa Santarelijem graditi put kao olimpijskom zlatu.

Međutim, početkom godine Santareli je prihvatio ponudu Turske, i svoje mesto na klupu prepustio zemljaku, čuvenom Đovaniju Gvidetiju. I sa njim Srpkinje, jače za Maju Ognjenović, i pored slabijeg izdanja u Ligi nacija, su ostale na trofejnom stazi. Izborile su finale EP, devetu medalju za redom, i najavile da će dogodine napasti zlato na Olimpijske igre.

Vargas imala i srpski pasoš

PRVA zvezda Turske naturalizovana Kubanka Melisa Vargas, je pre tri godine bila viđena u dresu Srbije. Tada je njen dolazak najavio tadašnji selektor Zoran Terzić, a u Savezu su priznali da sjajna Kubanka ima srpski pasoš, ali ne i sportsko državljanstvo. Pola godina kasnije postala je državljanka Turske, a ove godine je stekla i pravo da igra za svoju novu reprezentaciju. I u Ligi nacija i na EP je pokazala koliko je značajna za Tursku.

Bitka za Pariz

ČIM se završi EP, devojke će početi da grade taktiku za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024, koje će se odigrati od 16. do 24. septembra.

Naša selekcija je u grupi u Kini, gde će osim sa domaćinom da igra sa Dominikanskom Republikom, Holandijom, Kanadom, Češkom, Meksikom i Ukrajinom.

Prve dve selekcije izvadiće olimpijsku vizu, dok će ostale pokušati da to ostvare visokim plasmanom na svetkoj rang listi.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?